Stiri
7.1 C
Buzău

Cererea de prelungire drept de circulatie, cum sa eviti respingerea acesteia

Data:

Cererea de prelungire drept de circulatie, cum sa eviti respingerea acesteia

Cererea de prelungire  drept de circulatie, modul de formulare si conditiile de admitere sunt intrebari frecvente ale persoaneleor carora li s-a retinut permisul de conducere auto. De asemenea, timpul si conditiile in care vor mai putea conduce un vehicul.
Bineinteles, trebuie avuta in vedere perioada ulterioara expirarii termenului prevazut in dovada înlocuitoare cu drept de circulație, eliberată de organele poliției rutiere.

Daca persoana in cauza se considera nevinovata, interesul pentru redobandirea permisului de conducere si solutionarea cat mai grabnica a cauzei va fi mai mare.

Cine dispune asupra cererii de prelungire  drept de circulatie
Trebuie avute in vedere in acest sens dispozitiile art.111 alin.(6) din O.U.G. 195/2002. Face referire la cererea formulata de titularul permisului de conducere auto retinut pentru savarsirea uneia dintre infractiunile rutiere. De asemenea, la persoana implicata intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane,daca acesta a incalcat o regula de circulatie.

Acesta va inainta o cerere procurorului care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori instantei de judecata investite cu solutionarea cauzei.

Se solicita prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile cel mult, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala. Ori, incetarii urmaririi penale sau, dupa caz pana la ramanerea definitive a hotararii judecatoresti.

Ce trebuie sa dovedesti pentru admiterea cererii de prelungire  drept de circulatie

Cererea petitionarului de prelungire a dreptului de circulatie va fi analizata in baza dispozitiilor art.111 alin.(6) din O.U.G. 195/2002,republicata.
Din practica instantelor a rezultat ca se au in vedere anumite criterii si in acest sens trebuie sa probezi. Garantiile ca petentul va respecta regulile de circulatie, natura faptei si consecintele acesteia, atitudinea inainte si dupa savarsirea faptei, daca a mai avut incalcari ale legislatiei rutiere.

Practica instantelor era neunitara sub aspectul interpretarii textului mai sus aratat. Inalta Curte,prin Decizia nr.1din data de 15 martie 2010 cu privire la stabilirea procedurii judecarii cererii de prelungire a dreptului de circulatie de catre instanta de judecata a dat lamuriri in aceasta privinta.

Ce a stabilit instanta suprema despre cererea de prelungire drept de circulatie

Inalta Curte a aratat ca cererile de prelungire a dreptului de circulație au fost soluționate de unele instanțe în camera de consiliu, fără citarea părților. Prin Incheiere în care nu s-a menționat dacă soluția este supusă vreunei căi de atac.
Alte instanțe, dimpotrivă, au soluționat asemenea cereri în ședință publică și cu citarea părților, în condițiile prevăzute în art. 290 și 291 din Codul de procedură penală. Pronuntarea s-a facut prin încheiere motivată, supusă căii de atac odată cu sentința sau decizia dată în apel, potrivit art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.

Aceste din urmă instanțe au interpretat și aplicat corect dispozițiile legii.
A facut referire la art. 111 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Titularul permisului de conducere reținut în condițiile alin. 1 lit. b) sau ale alin. (4), formuleaza cerere la procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale. In faza de judecată, instanța de judecată învestită cu judecarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile. Până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale. Sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”.

Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

Cazuri in care se poate formula cerere de prelungire drept circulatie

Din coroborarea dispozițiilor art. 111 alin. (1)-(5) din O.U.G. nr. 195/2002, reiese că instanța penală poate hotărî prelungirea dreptului de circulație numai în cazul reținerii permisului de conducere și eliberării dovezii înlocuitoare a acestuia de către poliția rutieră.

Până la pronunțarea hotărârii definitive în cauzele ce privesc infracțiuni de încălcare a dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice, titularul dovezii înlocuitoare cu drept de circulație este îndreptățit să se adreseze instanței de judecată.

Procesul trebuie sa se afle în curs de desfășurare, pentru a i se prelungi dreptul respectiv, cu câte cel mult 30 de zile, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Cererea va fi soluționata potrivit principiilor și regulilor generale aplicabile oricărei alte cereri ce se formulează în cursul judecății.
Solicitarea prelungirii dreptului de circulație constituie, prin natura sa, o cerere susceptibilă de a fi formulată în cursul judecății de părți, de regulă, de către inculpat. Temeiul este art. 301 din Codul de procedură penală, urmând să fie soluționată, potrivit dispozițiilor art. 302 din același cod, prin încheiere motivată.

Cererea poate fi depusa si de un avocat, cu imputernicire avocatia din Cabinet ul avocat Tudor Ion.

Trebuie considerată doar ca o chestiune incidentală, premergătoare în cadrul procesului penal, a cărei soluționare nu vizează însuși fondul cauzei. Soluționarea cererii de prelungire a dreptului de circulație, formulată de titularul dovezii înlocuitoare să aibă loc în ședință publică și cu citarea părților, potrivit dispozițiilor art. 290 și 291 din Codul de procedură penală.

Ce poti face daca esti nemultumit de solutionarea cererii de prelungire drept de circulatie

Incheierile ce se pronunță în această materie nu pot fi atacate decât odată cu fondul, în conformitate cu reglementările de la art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.
În temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, precum și al art. 4142 din Codul de procedură penală, urmează a se admite recursul în interesul legii. Se stabileste că, în faza judecății, cererea de prelungire a dreptului de circulație, întemeiată pe prevederile art. 111 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 se soluționează în condiții de publicitate, cu citarea părților. In conformitate cu dispozițiile art. 290 și 291 din Codul de procedură penală. Instanța de judecată se pronunță prin încheiere motivată care poate fi atacată, numai odată cu sentința sau decizia, potrivit art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.

Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind accidente de circulatie.

Alte articole de acelasi autor
-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
–Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator.
-De ce sa apelezi la un avocat spacializat in drept comercial;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Sistemul de comercializare in Franciza
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind accidente de circulatie, luati legatura cu noi apăsând click aici sau email la office@avocat-tudor.ro 

Contacteaza-ne acum


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

  Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

  Ești în căutarea acelui curs de social media care...

  Cum contribuie platformele de cursuri live la dezvoltarea personală și profesională

  Una dintre modalitățile inovatoare și eficiente de a investi...

  Filantropia și Impactul Social: Cum Donațiile Pot Schimba Lumea

  Filantropia este o forță puternică de transformare a lumii...