Stiri
23.2 C
Buzău

Ce prevede ultima propunere legislativa privind Ordinul de protectie in cazul victimelor violentei in familie

Data:

Ce prevede ultima propunere legislativa privind Ordinul de protectie in cazul victimelor violentei in familie

 

Legea nr. 217/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie urmeaza sa fie modificata, in sensul ca cererile pentru emiterea ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie se vor judeca de urgenta, in maxim 72 de ore de la depunerea cererilor.

 

Aceasta propunere legislativa este urmarea unei realitati ce trebuia modificata, si anume, ineficienta, in unele cazuri, a dispozitiilor Legii nr. 217/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie ca urmare a duratei mari in timp, pana cand se ajungea la aplicarea efectiva a prevederilor legii.

 

Dupa ce va deveni obligatorie, isi va dovedi cu adevarat utilitatea in cazul persoanelor care au cu adevarat nevoie de protectie, acestea fiind victimele violentei in familie si probabil cele care nu intotdeauna poseda sumele de bani necesare suportarii unui proces de lunga durata, astfel cum se intampla in prezent, in unele cazuri.

 

Propunerea legislativa pentru modificarea art.27 alin.(1) din Legea nr. 217/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie a fost inaintata spre promulgare la Presedintele Romaniei.

 

Asadar, legea va dispune ca cererile pentru emiterea ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie se vor judeca de urgenta, in maxim 72 de ore de la depunerea cererilor iar in  expunerea de motive, se arata ca legiuitorul a stabilit in mod expres principiul solutionarii cu celeritate a cauzelor de violenta domestica insa, analiza practicii instantelor de judecata a constatat unele deficiente si neconcordante ale aplicarii reglementarii.

 

In acest sens se fac referiri la urmatoarele aspecte:

-neconcordante cu privire la stabilirea termenelor de regularizare a cererii de emitere a ordinului de protectie;

-neconcordante cu privire la probatoriul solicitat/ administrat in cauzele avand ca obiect cereri de emitere a ordinului de protectie;Vezi detalii

-durata mare de solutionare a cauzelor avand ca obiect emiterea de ordine de protectie;

-aplicarea limitata in practica a articolului 27 alin. (5).
In consecinta,  practica instantelor de judecata a dovedit ca „termenul de urgenta are un caracter relativ, lasat la aprecierea judecatorului, fiind raportat la volumul de activitate a instantei, in general, si a completului investit cu solutionarea cauzei, in special.

 

Se ajunge astfel la situatii paradoxale in care durata de solutionare a dosarului este mai mare decat durata de impunere a ordinului de protectie.

 

Scopul stabilirii principiului solutionarii cu celeritate este inlaturarea imediata a unei eventuale stari de pericol ce ar ameninta viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea unei persoane. Gestionarea defectuoasa a cauzelor de catre instantele judecatoresti prin acordarea de termenele lungi de solutionare determina, in numeroase randuri, „lipsirea de substana a dispozitiilor avute in vedere de legiuitor vizand inlaturarea starii de pericol, acestea devenind veritabile actiuni de drept comun.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Cum Bonengem ajută la regenerarea țesuturilor conjunctive

Țesuturile conjunctive sunt un element esențial al corpului uman,...

Top 5 accesorii esențiale pentru telefonul tău Apple

Sursa foto: Pexels.com În era tehnologiei moderne, telefonul Apple a...

Malabaila – Arta și Originalitatea Hainei Pictate Manual

Într-o lume în care moda rapidă și produsele de...

Cum să amanetezi mașina rapid și în siguranță

În momentele în care ai nevoie urgentă de bani,...