Stiri
16.5 C
Buzău

Ce pedeapsa a primit pentru infractiunea de omor calificat asupra politistului Gheorghe Ionescu cetateanul turc Abdullah Ataş si ce invocat in aparare

Data:

Ce pedeapsa a primit pentru infractiunea de omor calificat asupra politistului Gheorghe Ionescu cetateanul turc Abdullah Ataş si ce invocat in aparare

Dupa mai multe amanari Tribunalul Bucuresti a pronuntat hotararea de condamnare  pentru omul de afaceri turc Abdullah Ataş, pedeapsa finala aplicata fiind de 23 de ani şi sase luni inchisoare.

Inculpatul a fost condamnat pentru mai multe infractiuni insa cea mai mare pedeapsa este cea aplicata pentru infractiunea de omor calificat, de 22 de ani si 6 luni inchisoare, aproape de 25 de ani cat reprezinta maximul special ce se poate aplica pentru acest tip de infractiune

 

  • Ce prevede infractiunea de omor calificat

Infractiunea de omor calificat este prevazuta de art.189 Cod penal, face parte din infractiunile contra vietii si se comite in cazul omorului săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:

-cu premeditare;

-din interes material;

-pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;

-pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni;

-de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor;

-asupra a două sau mai multor persoane;

-asupra unei femei gravide;

-prin cruzimi,

Se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Tentativa se pedepseşte.

 

 

  • Ce a invocat in aparare cetateanul turc

Apararea cetateanului turc in ce priveste infractiunea de omor calificat a fost in sensul ca l-a luat pe capota maşinii pe poliţistul Gheorghe Ionescu pentru ca încercase să evite doi poliţişti, care ar fi sărit în faţa maşinii.

Ca a facut tot posibilul să-i evite pe cei doi agenţi de circulaţie care au sărit în calea sa. A mai afirmat ca a fost socat, si si-a pierdut constienta când a văzut un poliţist pe capotă cu arma indreptata impotriva sa iar pe alţii în urmărirea sa si doar la spital a aflat ce s-a intamplat. S-a mai aparat in sensul ca a fost o victimaa mass-media si ca afost folosit ca un instrument politic.

 

  • La ce pedepse l-a mai condamnat instanta

Judecatorul cauzei nu a primit aceasta aparare iar conform minutei instanţei, Abdullah Atas a fost  condamnat pentru urmatoarele infracţiuni:

-pedeapsa de 1 an inchisoare pentru infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului;

-doi ani inchisoare pentruinfractiunea de părăsire a locului accidentului;

-22 de ani si 6 luni inchisoare pentru infractiunea de omor  calificat.

După contopirea pedepselor, pedeapsa rezultanta este de 23 ani şi 6 luni închisoare.

In ce priveste latura civila a cauzei, Tribunalul Bucureşti l-a obligat:

-să plătească daune de 400.000 de euro către rudele poliţistului Gheorghe Ionescu;

-daune materiale de 88.314 lei către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Instanţa a menţinut sechestrul pus de procurori pe bunurile inculpatului, respectiv, părţile sociale din SC Maac Elite SRL şi conturile bancare.

-În baza art. 3, art. 4 alin. 1 lit. b şi art. 5 din Legea 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea obţinerii şi stocării profilului său genetic în Sistemului  Naţional de Date Genetice Judiciare.

-În baza art. 398 raportat la art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpatul Ataş Abdullah la plata sumei de 14.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat din care10.000 de lei pentru faza de urmărire penală şi 4.ooo de lei pentru faza de cameră preliminară şi de judecată.

 

 

  • Ce s-a retinut prin rechizitori

Cetateanul turc l-a accidentat în anul 2015 pe poliţistul Gheorghe Ionescu de la Brigada Rutiera., care a si decedat din cauza rănilor.

Dupa ce bause într-un club şi avea o alcoolemie de aproape 1,6 la mie,in noaptea de 2 spre 3 august 2015, în jurul orei 3 dimineaţa,  un echipaj filtru al poliţiei rutiere sesizat de comportarea acestuia, a încercat să oprească autoturismul cetateanului turc, dar fara succes.

 

Un alt filtru al politiei a incercat din nou sa-l  opreasca pe cetateanul turc insa acesta  fără ezitare a indreptat masina spre poliţistul Gheorghe Ionescu,  care a fost târât pe capotă pe o distanţă de peste 300 de metri si  a fost aruncat pe şosea.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce modificari aduce proiectul de lege pentru actualizarea legislației privind cooperarea judiciară internațională în materie penală;

Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;

 Ce prevede ultimul proiect de act normativ al MAI despre procedurile referitoare la inmatricularea vehiculelor si permisul de conducere;

-Care sunt prevederile si limitele asigurarii RCA  prin care va puteti recupera prejudiciul;

 Ce modificari a adus Legea 143/2000 privind combaterea traficului illicit de droguri;

– Ce a hotarat instanta suprema despre promisiunea de vanzare si de cumparare constata prin inscris sub semnatura privata.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...