Stiri
17.1 C
Buzău

Cand, asocierea pentru stabilirea taxelor este evaziune?

Data:

Asocierea in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor, a obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul statului constituie infractiune. Reglementarea continutului si sanctiunii o gasim in art.8din Legea nr.241/2005 privind evaziunea fiscala.

In plus, instanta suprema a stabilit ca este suficienta planificarea acestei infractiunii, fara sa fie efectiv comisa pentru a constitui aceasta asociere.

Respectiv, in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor, a obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul statului

 Ca avocat in domeniul evaziunii fiscale am cunoscut cazuri in care unele persoane au fost cercetate pentru asociere in vederea savarsirii unor infractiuni. Intre acestea, infractiunile  reglementate de Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

 Instantele au apreciat ca o astfel de fapta constituie o forma speciala de comitere a infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat. Respectiv, de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapta prevazuta de art.8 alin.(2) din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Reglementarea in lege pentru asocierea in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor

Acest articol de lege dispune: constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1).

Asadar, textul de lege face trimitere la alineatul (1) al art.8 din Legea nr.241/2005 Acesta dispune ca este infracţiune, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor. Rezultatul activitatii sale trebuie sa fie insa obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări. Sau, restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. 

In ultimul alineat al acestui articol se arata ca tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) se pedepseşte.

Din analiza acestui text de lege se observa ca se refera la o asociere de persoane. Acestea pot fi fizice sau juridice, iar scopul savarsirii infractiunii este cel prevazut de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005.

Conditii pentru existenta infractiunii de asociere in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor

Simpla intelegere sau asociere a mai multor persoane in vederea savarsirii de fapte penale realizeaza continutul constitutiv al infractiunii.

Ca si conditii pentru existenta infractiunii, trebuie sa existe asocierea a cel putin doua persoane. Scopul sa fie pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005.

Desi, actele de pregatire a infractiunii nu sunt prevazute in textul de lege, acestea pot constitui infractiune, asa cum rezulta din speta ce se va analiza in continuare.

Studiu de caz de asociere in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor

Instanta de fond a retinut ca infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 este o infractiune conexa infractiunilor de evaziune fiscala.

A motivat ca societatea comerciala a inregistrat obligatii de plata la buget, a inregistrat in contabilitate aceste operatiuni fictive ca fiind reale. Aceste obligatii si in special TVA de plata au fost compensate. Chiar s-au creat sume negative de TVA, cumulate cu posibilitate de rambursare, dar nesolicitat.

In ceea ce priveste inculpatul, are calitatea de expert contabil la o societate comerciala.  A actionat la initiativa altei persoane, cu complicitatea unor invinuiti, impreuna cu administratorii unor societati comerciale cu datorii la bugetul de stat. Tinea evidenta contabila si in numele acestora au fost emise facturi fiscale, fara a avea la baza operatiuni comerciale reale. Beneficiarii acestor facturi au diminuant taxele si impozitele datorate la bugetul de stat. A fost implicat in mai multe circuite evazioniste prin inregistrarea in evidentele fiscale a acestor facturi. 

Acestea aveau la baza operatiuni fictive, cunoscand acest lucru.

Ce a retinut instanta suprema despre asocierea in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor

Pluralitatea constituita este incriminata ca infractiune in art.8 alin.(2) din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In considerarea periculozitatii sale, decurgand din chiar scopul gruparii. Si anume savarsirea infractiunii descrise in art.8 alin.(1) al aceluiasi text de lege.

Pentru existenta faptei este suficient ca infractiunea prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005 sa fi fost planificata. Chiar daca nu a fost efectiv comisa, intrucat legiuitorul incrimineaza si actele de pregatire in acest caz.

Daca infractiunea ce intra in scopul asocierii a fost efectiv comisa ,va exista un concurs de infractiuni. Respectiv, intre infractiunea de asociere descrisa in art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005 si infractiunea prevazuta de art.8 alin.(20 din legea mentionata.

Inculpatii s-au asociat initial in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor. De asemenei, a obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul consolidat al statului cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari. Prin activitatea infractionala desfasurata, s-a urmarit ca obligatiile, si in special TVA de plata, sa fie compensate. S-au creat sume negative de TVA, cumulate cu posibilitatea de rambursare, dar care,in final, nu a mai fost solicitat.

Se are in vedere existenta scopului in vederea careia a fost initiat, constituit ori a fost sprijinit. Respectiv, obtinerea fara drept de sume de bani de la bugetul consolidat al statului, cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari. Aceasta face sa fie indeplinita conditia tipicitatii in ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art.8 alin.(20 din legea nr.241/2005.

Alte articole de acelasi autor

-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;

-Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;

-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;

–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;

-In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

–In ce consta infractiunea de frauda informatica;

–Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara

cu referire la procedura cercetării disciplinare;

-Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.

Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind evaziuea fiscala.

Ne puteti contacta,click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Solutii dentare accesibile si profesionale

  In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...