Un avocat specializat in drept penal poate fi implicat in urmatoarele activitati:
- Activitatea de urmarire penala;
- Activitatea de justitie penala propriu-zisa.
- Activitatea de executare a hotararii penale
Prima activitate este desfasurata de catre procuror si organele de cercetare penala, iar acestea actioneaza pentru prevenirea si constatarea infractiunilor, identificarea suspectilor, descoperirea si strangerea probelor in vederea stabilirii daca exista sau nu temeiuri de trimitere in judecata.
A doua activitate este de justitie penala, realizata de instantele judecatoresti penale.
Un avocat specializat in drept penal cunoaste Codul penal in vigoare si ca acesta prevede care sunt participantii in procesul penal si anume: organele judiciare, avocatul, partile, subiectii procesuali principali precum si alti subiecti procesuali.
Organele judiciare sunt: organele de cercetare penala, procurorul, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara, instantele judecatoresti.
- Partile sunt inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente.
- Subiectii procesuali principali sunt suspectul si persoana vatamata.
- In afara participantilor mentionati sunt subiecti procesuali:martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare.
Activitatea statului – ca titular al ordinii de drept – de tragere la raspundere a persoanelor care au savarsit infractiuni nu se poate exercita oricum.
Faptele si actele prin care are loc aceasta activitate sunt riguros stabilite de legiuitor in cadrul procesului penal care se finalizeaza printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Articol redactat de Avocat Tudor Ion