Prin intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, adoptat prin Legea nr. 135/2010 se prevad o serie de dispozitii specifice pentru protectia inculpatilor minori, menite sa creeze un sistem de drepturi precum si garantii proprii care sa asigure respectarea acestora in functie de particularitatile fizice, psihice si morale ale minorilor.
In acest sens,referitor la infractorii minori cu varsta intrte 14 si 16 ani, noul Cod de procedura penala prevede dispozitii speciale cu privire la citare, ascultare si confruntare, astfel :
-art.257 alin.(6) din noul Cod de procedura penala prevede ca minorul cu o varsta mai mica de 16 ani va fi citat, in plic inchis, prin intermediul parintilor sau al tutorelui, cu exceptia cazului in care acest lucru nu este posibil;
-art. 505 din noul Cod de procedura penala prevede ca in faza de urmarire penala a unei cauze cu suspect sau inculpat minor ce nu a implinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a acestuia , organul de urmarire penala ii citeaza pe parintii sai ori, dupa caz, pe tutore, curator sau persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul, precum si Directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului din localitatea unde se desfasoara audierea;
-in alineatul ultim al art. 505 din noul Cod de procedura penala se prevede ca neprezentarea celor de mai sus la ascultarea sau confruntarea minorului nu impiedica efectuarea acestor acte cu conditia sa fi fost legal citati;
-art. 509 alin. (3) din noul Cod de procedura penala prevede ca atunci cand inculpatul este minor sub 16 ani, instanta, daca apreciaza ca administrarea anumitor probe poate avea o influenta negative asupra sa, poate dispune indepartarea sa din sedinta, urmand ca la rechemarea sa in sala, presedintele completului sa ii aduca la cunostinta actele esentiale effectuate in lipsa sa.
Referitor la dispozitiile privind asistenta juridica a minorului cu varsta intre 14 si 18 ani se constata urmatoarele:
– art. 90 alin. (1) lit. a) prevede ca pentru suspectul sau inculpatul minor , asistenta juridica este obligatorie;
-art. 91 prevede ca atunci cand asistenta juridica este obligatorie, daca avocatul ales lipseste nejustificat, nu asigura substituirea si refuza sa efectueze apararea , desi a fost asigurata exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care sa il inlocuiasca, , acordandu-i acestuia un termen rezonabil si inlesnirile necesare pentru pregatirea unei aparari efective, facandu-se mentiune despre aceasta intr-un proces-verbal, sau, dupa caz, in incheierea de sedinta.
In cursul judecatii, dupa inceperea dezbaterilor, cand asistenta juridica este obligatorie, daca avocatul ales lipseste nejustificat la termenul de judecata, nu asigura substituirea si refuza sa efectueze apararea, desi a fost asigurata exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanta ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu care sa il inlocuiasca, acordandu-i un termen de minimum 3 zile pentru pregatirea apararii.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion