Stiri
19.2 C
Buzău

Test de inteligență emoțională: află ce este și află nivelul tău

Data:

Evaluarea emoțiilor este o modalitate excelentă de a dezvolta conștiința de sine și multe alte abilități. Printr-un test de inteligență emoțională, poți afla mai multe despre tine și ce poți îmbunătăți în interior.

Subiectele legate de sănătatea mintală, empatia, calitatea vieții, reziliența și autocunoașterea sunt din ce în ce mai în creștere, din cauza schimbărilor constante și a încărcăturii de informații zilnice. Dezvoltarea unui nivel bun de inteligență emoțională te poate ajuta să faci față diferitelor scenarii și situații, ba chiar să ai mai multă liniște sufletească în mijlocul transformării digitale , a schimbărilor cauzate de marketing în obiceiurile de consum și a consecințelor acesteia asupra societății.

Te-ai gândit vreodată să faci un test de inteligență emoțională? Cunoscându-ți și gestionându-ți bine emoțiile, este posibil nu doar să-ți îmbunătățești interiorul, ci și să contribui la ceea ce este în jurul tău, inspirând și pe alții să acționeze conform binelui personal și colectiv .

În ciuda faptului că termenul „inteligență emoțională” este folosit mult în momente diferite, știi cu adevărat ce înseamnă și cum să construiești interacțiuni mai sănătoase în viața ta? Pe parcursul acestui articol, vă vom arăta posibile modalități de a face alegeri mai conștiente, respectându-vă sentimentele și ale celorlalți. Vei intelege:

  • Ce este inteligența emoțională?
  • Care sunt pilonii inteligenței emoționale?
  • Care sunt beneficiile generate de inteligența emoțională?
  • Care sunt semnele de a fi inteligent emoțional?
  • Cum să dai un test de inteligență emoțională?

Ce este inteligența emoțională?

Potrivit cărții lui Daniel Goleman , publicată în 1995, coeficientul emoțional (EQ) reprezintă 80% din abilitățile necesare unei persoane pentru a avea succes. Cu alte cuvinte, gestionarea bine a ceea ce simți este unul dintre factorii inteligenței emoționale și face toată diferența în viața personală și profesională .

Practic, inteligența emoțională este capacitatea de a percepe, controla și evalua emoțiile, dezvoltând câteva elemente esențiale. Printre acestea, autocunoașterea, autocontrolul, motivația, empatia și abilitățile sociale.

Probabil te-ai gândit, după ce a trecut printr-o perioadă dificilă, la mii de alte moduri în care ai fi putut reacționa la ceea ce se întâmplă. Important este să ne amintim că totul este un proces: nimeni nu se naște cu această abilitate, deoarece este ceva de îmbunătățit în timp și cu unele practici.

În timp ce unii cercetători sugerează că inteligența emoțională este o trăsătură înnăscută, mulți alții cred că este o abilitate care poate fi învățată și întărită și este recunoscută ca fiind chiar mai importantă decât IQ-ul pentru succesul general al oricui în viață.

Care sunt pilonii inteligenței emoționale?

Potrivit lui Daniel Goleman, jurnalist științific specializat în EI, există cinci piloni ai inteligenței emoționale care pot fi dezvoltați. Vezi ce sunt.

Cunoașterea propriilor emoții

De obicei, ești conștient de ceea ce simți? Cât de larg este vocabularul tău pentru a vorbi despre emoțiile tale?

După cum am spus mai devreme, acesta este un proces gradual. Prin urmare, merită să vă permiteți să vă analizați emoțiile și acțiunile, încetul cu încetul , prin conversații cu alte persoane sau prin scris, pentru a înțelege mai mult ceea ce simți și, astfel, să te cunoști în fiecare situație.

controlul emoțiilor

Controlul emoțiilor nu înseamnă că trebuie să blochezi ceea ce simți sau să simți doar lucruri bune, până la urmă suntem supuși stresului sau momentelor neprevăzute în orice moment. A avea control asupra emoțiilor tale înseamnă a găsi modalități de a canaliza gândurile și sentimentele pentru a avea mai mult echilibru și calm în viața ta, găsind posibile ieșiri pentru a menține sănătatea mintală.

Automotivare

Ați luat vreodată o decizie din impuls și ați regretat-o ​​mai târziu? Așa este, înțelegerea modului în care îți echilibrezi emoțiile te poate ajuta să iei decizii mai conștient și mai responsabil , ceea ce contribuie la atingerea obiectivelor tale pe termen lung.

Empatie

Nu este întotdeauna posibil să te pui în pielea altcuiva în situații dificile, la urma urmei, fiecare are un repertoriu diferit cu privire la modul de a face față scenariilor prezentate. Dar recunoașterea emoțiilor celorlalți, pentru a înțelege comportamentele lor , este extrem de importantă pentru dezvoltarea mai multă inteligență emoțională și extinderea sensibilității.

relații bune

Celălalt pilon al inteligenței emoționale este să știi să cultivi și să menții relații bune, îmbunătățirea mediului în care trăiești, a situațiilor personale și colective și, mai presus de toate, a calității vieții în ansamblu. Îmbunătățirea relațiilor interpersonale este un pas extrem de important pentru a avansa în această călătorie a succesului personal și profesional.

Care sunt beneficiile generate de inteligența emoțională?

Știm că este greu să rămâi calm pe fondul presiunilor zilnice și al rutinelor solicitante, dar trebuie să găsești modalități de a scăpa de tensiune . Probabil că ți-ai dat seama deja de importanța dezvoltării mai multor inteligențe emoționale, având în vedere factorii despre care am vorbit deja, dar mai sunt câteva alte beneficii pe care aceasta le poate oferi vieții tale. Printre acestea se numără:

  • reducerea anxietății și a stresului;
  • relații mai sănătoase;
  • empatie crescută;
  • mai mult echilibru emoțional;
  • ușurința în atingerea obiectivelor;
  • îmbunătățiri în luarea deciziilor;
  • optimizarea timpului și a productivității;
  • simțul angajamentului față de obiective;
  • responsabilitate sporită;
  • viziune mai eficientă asupra viitorului;
  • mai multă stima de sine și încredere în sine și în ceilalți;
  • concentrați-vă pe soluții, nu pe greșeli;
  • capacitatea de a primi critici și responsabilitate;
  • abilitate de ascultare;
  • liniște sufletească atunci când se confruntă cu crize din viața personală și profesională.

Care sunt semnele de a fi inteligent emoțional?

Deși fiecare ființă umană este supusă unor emoții diferite în fiecare zi, nu toată lumea știe să le facă față în cel mai bun mod posibil. Cum să afli cine este cu adevărat inteligent emoțional?

Potrivit cercetărilor, inteligența emoțională poate afecta chiar și modul în care ne vedem pe noi înșine, ne comportăm, ne plimbăm prin spațiile sociale și luăm decizii pentru a obține îmbunătățiri în viața noastră. De obicei, există câteva semne pe care le arată cei care au o inteligență emoțională bine dezvoltată. Consultați-le pe cele principale de mai jos.

vocabular emoțional larg

În loc să spună doar că sunt „buni” sau „răi”, oamenii care caută să-și dezvolte inteligența emoțională sunt de obicei capabili să -și identifice emoțiile într-un mod mai profund. Astfel, ei extind gama de cuvinte pentru a-și îmbunătăți percepția asupra felului în care se simt, ce ar fi putut cauza aceste emoții și ce se poate face pentru a rezolva situația într-un mod conștient, sănătos și echilibrat.

Curiozitate pentru cine este în jurul tău

Această curiozitate nu este cea care se manifestă doar în sensul de a cunoaște ceva nou, ci de a înțelege cum se descurcă oamenii și prin ce trec, ca o formă de preocupare pentru celălalt . Atât persoanele introvertite, cât și cele extrovertite pot fi curioși în legătură cu ceilalți din jurul lor: prin grija de situația fiecărei persoane se dezvoltă empatia, făcând loc îmbunătățirii inteligenței emoționale.

Recunoașterea punctelor forte și a punctelor slabe

În ce momente din viața ta te consideri cel mai puternic și în ce momente crezi că trebuie să te îmbunătățești? Înțelegerea punctelor tari și a punctelor slabe pe care le ai nu este ceva care să faci autocritică, ci o modalitate excelentă de a-ți valorifica punctele forte pentru a le profita la maximum și, astfel, de a preveni ca punctele slabe să-ți stea în calea vieții în momente mai dificile.

Minte deschisă

Cu cât știi mai multe despre gândurile și sentimentele tale, cu atât ai mai multe șanse să nu fii ușor de jignit: la urma urmei, cine va spune ce ești dacă ai deja mai multă claritate despre asta? Fiind inteligent emoțional, este posibil să-ți lărgi mintea și să ai mai multă încredere în tine , evitând să te simți rău pentru opiniile sau glumele altora.

ușurință de a ierta

Oamenii care au emoții negative, cum ar fi ranchiunile, tind de obicei să se facă rău mai mult decât alți oameni, din cauza stresului crescut pe care îl provoacă organismului. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Emory , dificultățile de a ierta pot duce la hipertensiune arterială și boli de inimă , iar oamenii inteligenți emoțional știu cum să evite acest lucru mai repede.

Înțelegerea absenței perfecțiunii

Oricât de perfecționist ești, este necesar să înțelegi că perfecțiunea nu există. Deci, în loc să se simtă frustrați sau să renunțe la obiectivele lor, oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional se concentrează pe ceea ce au realizat deja , mulțumesc pentru drumul pe care l-au parcurs și se gândesc la ceea ce pot realiza în viitor cu dăruirea lor.

practici de autoîngrijire

Unul dintre principalele semne ale celor care dezvoltă inteligența emoțională este să fie mai atenți cu propria sănătate . Acești oameni înțeleg momentele în care ar trebui să se deconecteze de la serviciu și de la rețelele sociale, să-și acorde prioritate orelor de somn și odihnă, să acorde atenție alimentelor și să îi împiedice pe alții să-și limiteze bunăstarea prin acțiuni sau comentarii rău intenționate.

Cum să dai un test de inteligență emoțională?

Este important să vă analizați nivelul de inteligență emoțională pentru a afla cum să vă gestionați și mai bine emoțiile, chiar și în situații stresante, și să citiți mai ușor sentimentele celorlalți pentru a crea un mediu mai satisfăcător în jurul vostru. Pentru a-ți evalua nivelul, este recomandat să faci un test de inteligență emoțională, cum ar fi:

  • Atelier de psihologie ;
  • Global Leadership Foundation ;
  • Portalul Senac .

Testele de inteligență emoțională permit oricărei persoane să analizeze ce aptitudini are deja și pe care ar trebui să le dezvolte pentru a-și crește inteligența emoțională, pentru a-și asigura mai multe beneficii vieții , prin întrebări scurte, rapide, practice și eficiente. Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai multe despre importanța dezvoltării și îmbunătățirii inteligenței tale emoționale.

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...