Stiri
7.2 C
Buzău

Santajul, deosebire de amenintare cand ambele presupun o stare de temere

Data:

Santajul, deosebire de amenintare cand ambele presupun o stare de temere

Santajul este o infractiune impotriva libertatii de ordin moral a persoanei. Presupune o contrangere a persoanei, provocarea unei stari de temere. Constrangerea a fost definita ca  determinarea unei persoane să facă sau să nu facă ceva împotriva voinţei sale.

In ce consta santajul

Infractiunea de santaj este prevazuta de art.207 Cod penal. Se refera la constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva. Scopul este de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul.

O forma asimilata a infractiunii de santaj este constrangerea constand in ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare. Sa fie compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori, pentru un membru de familie al acesteia, Scopul este de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial,pentru sine sau pentru altul.

Modalitatile prin care se poate comite santajul

In forma de baza, prin constrangerea unei persoane sa dea,sa faca sau sa sufere ceva.
In forma asimilata, este amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata. Ori, sa fie compromitatoare pentru un membru de familie. Scopul este de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial,pentru sine sau pentru altul.
Situatia in care scopul urmarit este obtinerea in mod injust a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul. Va exista forma agravanta a infractiunii de santaj, care se pedepseste mai sever.

Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de santaj

Sa existe un interval de timp intre exercitarea constrangerii si activitatea victimei.
Aceasta cerinta, precum si deosebirea fata de infractiunea de amenintare rezulta dintr-o hotarare a instantei.

Studiu de caz privind santajul si deosebirea fata de amenintare

Instanta a motivat ca, pentru existenta santajului este necesar ca pericolul la care se vede expusa victima sa fie un pericol viitor,si nu iminent. Rezultatul violentei sau amenintarii, urmarit de inculpat, sa fie distantat in timp de actul constrangerii. Daca lipseste cerinta ca fapta sa fie de natura a produce celui impotriva caruia se exercita o stare de temere. Lipseste un element constitutiv al infractiunii. Forma de vinovatie in cazul santajului este intentia, in ambele modalitati, directa sau indirect. Dobandirea in mod injust a unui folos reprezinta o conditie atasata elementului subiectiv.

Daca nu se urmareste dobandirea unui folos, fapta nu reprezinta infractiunea de santaj, Eventual, o alta infractiune, respectiv,  amenintare.

Situatia cand inculpatul nu a urmarit scopul prevazut in norma de incriminare, dobandirea in mod injust a unui folos nepatrimonial. In acest caz, nu a actionat cu vinovatia ceruta de lege pentru existenta infractiunii de santaj. In aceasta situatie, constrangerea psihica constituind infractiunea de amenintare.

In ce consta infractiunea de amenintare
Este prevazuta de art.206 Cod penal.   Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Alte cerinte esentiale pentru existenta infractiunii de santaj

Rezulta din urmatoarea motivare a instantei supreme in care a retinut ce presupune infractiunea de santaj sub aspectul elementului material. Anume, o constrangere exercitata asupra unei persoane, fie de natura fizica,fie de natura psihica, pentru a impune acesteia sa faca ceea ce i se cere,asa cum i se cere,sau sa nu faca ceva.

Constrangerea in cazul infractiunii de santaj trebuie sa fie de asa natura incat ea sa prilejuiasca o stare de temere(de alarmare). Aceasta determina victima sa actioneze intr-un alt mod decat acela pe care si-l doreste. Sa aiba drept scop o anumita comportare(asa cum doreste constrangatorul) din partea victimei,de pe urma careia faptuitorul sau alta persoana sa obtina un folos injust.

De mentionat ca in cazul infractiunii de santaj nu este posibila impacarea partilor.

Alte articole de acelasi autor
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Soluții avansate pentru tratamentul apei în industrie

Într-o eră în care standardele de puritate și eficiență...

Beneficiile unui curs de public speaking, ale hidroterapiei si ale cursurilor de djembe pentru dezvoltarea personala

Intr-o lume in care abilitatile de comunicare si echilibrul...

Tricouri pictate, cămăși pictate și haine personalizate

Descoperă unicitatea cu Malabaila! Îți dorești să ieși în evidență...

Tricouri pictate manual: O expresie a unicității tale

Într-o lume a modei standardizate, dorința de a te...