Repararea autovehiculelor avand urme de accident poate constitui in anumite conditii infractiune. Anume, nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor, prevazuta de art.340 Cod penal
In practica instantelor au existat dosare penale cu acest obiect. Persoanele cercetate au reparat autovehicule ce prezentau urme de accident, desi nu posedau documentele prevazute de lege .
Scopul reglementarii nerespectarii atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
Infractiunea prevazuta de art.340 din Codul penal face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor drumurile publice.
Aceasta reprezintă o valoare socială importantă
pentru asigurarea căreia sunt implicate participanţii la trafic, conducătorii de vehicule şi pietonii. De asemenea, alte persoane fizice sau juridice, care prin atitudinea lor, trebuie să procedeze la efectuarea verificării sau inspecţiei tehnice ale vehiculelor. Precum şi sa nu repare autovehicule, remorci, tramvaie sau mopede care prezintă urme de avarii, fără documente de contatre conform legii.
Continutul infractiunii de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
În art. 340 se preved trei infracţiuni ce se produc prin acţiuni specifice.
Urmarea poate fi crearea unei stări de pericol pentru siguranţa circulaţie pe drumurile publice.
In alte cazuri, producerea unui accident de circulaţie, care a avut ca urmare uciderea, vătămarea integrităţii corporale. Ori, îngreunarea activităţilor specifice de investigare a accidentelor de circulaţie cu autori neidentificaţi.
Alineatul (1) al infractiunii se refera la urmatoarele:
-indeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea atribuţiilor de verificare tehnică;
-inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor;
– efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice de către persoanele care au asemenea atribuţii.
Conditia: dacă din cauza stării tehnice a vehiculului s-a pus în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice
Alineatul( 2) al infractiunii prevede pedepsa intr-o situatie agravanta, urmare a faptei prevăzute în alin. (1). S-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane,
Dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Alineatul (3) se refera la situatia cand faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite din culpă. Limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
In ultimul alineat se dispune despre repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.
Persoanele ce pot fi subiectul infractiunii nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
Din textul de lege se constata ca la alineatele 1-3 subiectul trebuie sa fie calificat. Are atribuţii de verificare tehnică ori de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor. Ori referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice.
Fapta de la ultimul alineat se poate savarsi de orice persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea tragerii la raspundere penala.
Modalitatile de savarsire a infractiunii nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
Fapta de la primul alineat se comite printr-o actiune. Respectiv, indeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor. Ori, a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice de către persoanele care au asemenea atribuţii.
A doua varianta se refera la o inactiune din partea faptuitorului, respectiv, neindeplinirea atributiilor prevazute in textul de lege.
Anume, situatiile in care din superficialitate, neatentie, lipsa de cunostinte in domeniu. Faptuitorul este o persoana cu atributiile mai sus aratate, indeplineste gresit verificarea tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor. Sau, a remorcilor, tramvaielor ori cele referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice.
Variantele agravante ale infractiunii nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor
Fapta prevazuta la alineatul doi este o varianta agravata, ca urmare a faptei prevăzute în alin. (1). S-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane. Ori, mai grav, chiar decesul unei persoane. In consecinta,si pedeapsa prevazuta de lege este in limite mai mari decat cea de la primul alineat.
S-au avut in vedere consecintele grave. Accidentul de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ori decesul.
In astfel de situatii, organul de cercetare penala va dispune efectuarea unui raport de expertiza tehnica.
Obiectivele expertizei urmeaza sa stabileasca indeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor. A remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice.
Sunt cercetate persoanele care au asemenea atribuţii si au determinat accidentul de circulatie si celelalte consecinte. Respectiv, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane.
Cu alte cuvinte, daca exista legatura de cauzalitate intre fapta si prejudicul creat.
Repararea autovehiculelor avand urme de accident
Infractiunea prevazuta la alin.(4) se savarseste printr-o actiune referitoare la repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident. Insa, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.
Conditiile in care pot fi reparate autovehiculele care au suferit avarii ca urmare a unor accidente sunt prevazute in dispozitii legale. Intre acestea mentionam Ordinul ministrului transportului nr.1022/2013.
In literatura juridica s-au dat exemple privind modul de savarsire a acestei infractiuni, in varianta prevazuta de alin.(4) a infractiunii.
Necesitatea incriminării faptelor menţionate se justifica prin pericolul concret pe care-l
reprezintă pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice vehicule necorespunzătoare din punct de vedere tehnic.
Dar si de necesitatea descoperirii autorilor unor accidente soldate cu urmări grave, care încearcă să sesustragă de la răspunderea penală. De exemplu, prin distrugerea probelor urmelor rămase pe vehicul.
Studiu de caz
Intr-un caz, dupa comiterea unui accident de circulatie, faptuitorul nu poseda documente de constatare a accidentului eliberate de politie.
A reparat insa prin intermediul unor cunostinte autovehiculul sau, ce prezenta urme de accident.
Din acest motiv a suferit rigorile legii penale.
Intr-un alt caz, dupa producerea accidentului, faptuitorul a parasit locul faptei si a reparat autovehiculul ce prezenta urme de accident.
Aceasta cu toate ca, nu poseda documentele prevazute lege. Cum ar fi cele eliberate de societatea de asigurare.
Tot din literatura juridica se cunoaste ca in astfel de cazuri faptuitorul apeleaza la prieteni, cunostinte sa repare autovehiculul. Incearca sa evite tragerea la raspundere penala in urma unui accident de circulatie,
In functie de modalitatea de comitere a faptei exista posibilitatea ca si aceasta persoana sa fie cercetata penal. Pentru infractiunea de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor prevazuta de art.340 din Codul penal sau alta infractiune.
Alte articole de acelasi autor
-In ce consta infractiunea de frauda informatica
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Infractiuni Informatice – Perchezitia informatica;
Resoonsabilitate, profesionalsm ,confidentialitate fata de client
07242601393
Cabinetul de avocat va poate ajuta in litigii de drept penal.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
.
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion