Stiri
35.4 C
Buzău

Renuntarea la judecata

Data:

Renuntarea la judecata

Renuntarea la judecata este actul procesual de dispozitie prin care partea isi manifesta vointa de a nu mai continua procesul, retragandu-si cererea, fiind reglementata in noul Cod de procedura civila de articolele 400 si 401.

Similar reglementarii actuale, se prevede ca reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa.
Renuntarea trebuie sa fie expresa, clara si fara echivoc, neputand fi dedusa din sustineri ale partii care pot avea alt inteles decat cel al unei renuntari. Manifestarea de vointa a reclamantului in sensul unei renuntari la judecata trebuie , de asemenea, sa fie lipsita de vicii, acesta trebuie sa aiba capacitatea de a renunta si totodata puterea de a dispune de acel drept.

Ca element de noutate se poate constata ca la art. 400 alin 1 din noul Cod se prevede expres faptul ca renuntarea poate sa priveasca intreaga cerere sau numai unele capete de cerere.

Referitor la partea care poate renunta la judecata,actul de dispozitie respectiv poate proveni de la reclamant. De asemenea, art. 400 alin.2 prevede ca cererea de renuntare la judecata se face personal sau prin mandatar cu procura speciala.

Alineatul al treilea al art.400 arata ca daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli, precizandu-se in plus fata de actuala reglementare ca,  este vorba de cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...