Stiri
24.2 C
Buzău

Refuzul accesului familiei la dosarul pacientului decedat, ce poti sa faci

Data:

Ca avocat malpraxis medical in Bucuresti, refuzul accesului familiei la dosarul medical al pacientului bolnav de Covid 19 se poate constata frecvent in cazurile de deces provocat de acest virus.

Boala cauzată de coronavirus (COVID-19) este o boală infecțioasă cauzată de virusul SARS-CoV-2. Dupa cum stim, in multe cazuri aceasta boala a determinat decesul.

Uneori insa, in mod intemeiat, familia unui pacient decedat are suspiciuni fata de cauza decesului si solicita accesul la dosarul medical.

Banuiala este ca s-a produs un caz  malpraxis si ca din acest motiv a intervenit decesul pacientului, dar familia sa nu poate obtine astfel de date medicale.

Aceasta cu toate ca, suspiciunile pot fi intemeiate, astfel ca  familia pacientului decedat este indreptatita sa obtina datele solicitate.

Aceesul la actele medicale, cum sunt fisa de observatii sau dovezile privind tratamentul aplicat este necesar daca trebuie dovedit un act de malpraxis medical.

Cand intervine refuzul accesului familiei la dosarul medical al pacientului decedat

 Cel mai frecvent, refuzul de acces la actele medicale. s-a intemeiat pe dispozitiile art.21 si 22 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului.

 La cererea respectiva, spitalul va formula anumite motive de refuz.

 Cel mai frecvent, refuzul de acces la actele medicale. s-a intemeiat pe dispozitiile art.21 si 22 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului.

Ce poate face familia in caz de refuz al accesului familiei la dosarul medical al pacientului decedat

In raport de refuzul accesului la dosarul medical, familia pacientului
decedat va trebui sa se adreseze instantei de judecata. Actiunea vizeaza obligarea spitalului sa elibereze catre familie actele medicale ale pacientului decedat.

Au fost unele cazuri in care  cererea a fost respinsa, in temeiul art.21-25 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului. Au fost invocate insa si in temeiul altor articole din aceeasi lege.

Daca pacientul este decedat, mostenitorii pot sa invoce unele motive, desi legea prevede expres ca doar pacientul are acces la datele medicale, ale sale,

De exemplu, in cazul in care reprezentantiii pacientului decedat au demarat un demers legal, actele vor fi comunicate autoritatilor (parchet, politie, instanta judecatoreasca) ce solicita aceste acte si nu reprezentantilor legali.

Cum a motivat instanta refuzul spitalului privind accesului familiei la dosarul medical

A motivat ca pacientul are acces la datele medicale personale.
Orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis. Cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.

Sunt considerate exceptii cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

S-a mai motivat si ca prin dispozitiile art.18 din Codul deontologiei profesionale. Acestase refera la “Obligaţia medicului de a păstra secretul profesional este opozabilă inclusiv faţă de membrii familiei persoanei respective.

Obligaţia medicului să păstreze secretul profesional persistă şi după ce persoana respectivă a încetat să îi fie pacient sau a decedat.

De asemenea, s-a mai motivat ca, in lipsa unui acord explicit al pacientului catre rudele sale de acces la dosarul medical cererea nu poate fi admisa.

Ce a hotarat Curtea Constitutionala despre refuzul accesului familiei la datele din dosarul medical al pacientului decedat

Prin Decizia nr.162/2008 Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a art.21 si 22 din Legea 46/2003 .

A precizat ca informatiile privind sanatatea persoanelor la care se refera articolele criticate intra in notiunea de viata privata. Prin urmare, este un mod de a realiza protectia drepturilor pevazute de art.26 din Constitutia Romaniei. Consacrate in egala masura si de art.8 din Conventia europeana
pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In acelasi sens, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului a facut referire la art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Pe respectul caracterului confidential al informatiilor referitoare la sanatatea persoanei.

Pe ce motive  admit in unele cazuri cererea de acces a familiei la dosarul medical al pacientului decedat

Actiunea de obligare a unitatii medicale sa elibereze familiei actele medicale ale pacientului decedat a fost admisa de unele instante.

In acest sens prezentam cateva exemple cum au motivat instantele.

-art.26 din Constitutie, care se refera la viata intima,  familiala si privata si care prevede ca, autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

-art.8 din Conventia europeana a drepturilor omului,care prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie,a domiciliului sau si a corespondentei sale.

-interesul mostenitorilor primeaza, ceea ce inseamna ca instanta are posibilitatea sa oblige unitatea sanitara in temeiul dreptului la informare sa, sa puna la dispozitie datele solicitate.

Se mai invoca starea de imposibilitate a pacientului, obiectiva, insurmontabila de a-si exprima consimtamantul.

Nu este incidentă situația prevăzută de art. 22 din Legea nr. 46/2003, care face referire la exprimarea consimțământului de către pacient la momentul furnizării datelor și nu anterior.

Literatura de specialitate despre refuzul accesului familiei la dosarul medical al pacientului decedat

S-a dat ca exemplu decizia Curtii de Apel Bucuresti care a motivat ca reclamantii fac parte din familia defunctului.  Legatura biologica peste care se suprapune o relatie personala reala, efectiva, ce este dovedita prin eforturile permanente ale acestora de a afla toate imprejurarie incetarii din viata.

Pe fondul unei reale suspiciuni privitoare la acestea, ii exclude din categoria “tertilor”.

Art.3 din Declaratia promovarii drepturilor pacientilor in Europa,care se refera la consimtamant.

Acordul informat al pacientului este un imperativ pentru orice interventie medicala.
Un pacient are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala. Implicatiile refuzului sau opririi unei astfel de interventii trebuie explicate cu grija pacientului.

Atunci cand un pacient nu este capabil sa-si exprime vointa si cand este necesara o interventie medicala urgenta, acordul pacientului se poate deduce, doar daca nu este evident, dintr-o exprimare anterioara a vointei. Intr-o astfel de situatie, consimtamantul ar fi refuzat.

Consimtamantul informat al pacientului

Atunci cand este necesar consimtamantul unui reprezentant legal si cand interventia este absolut urgenta, aceasta se poate face, daca nu este posibil sa se obtina la timp consimtamantul reprezentantului.

In toate celelalte situatii In care pacientul nu este capabil sa-si dea consimtamantul si in care nu exista un reprezentant legal sau unul desemnat de catre pacient. In acest scop, trebuiesc luate decizii adecvate pentru a substitui procesul de luare a deciziilor, luand In considerare ceea ce se stie.

Pe cat posibil, ce se poate presupune despre dorintele pacientului.

Alte articole de acelasi autor

-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;
–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;

Articole ale autorului

–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
Responsabilitate, profesionalism ,loialitate fata de client.

Cabinet Avocat

0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de malpraxis medical, luati legatura cu noi apasand click aici sau email office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

    Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

    Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

    Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

    Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

    În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...