Stiri
23.2 C
Buzău

Prin ce se diferentiaza constituirea unui grup infractional organizat de grupul ocazional in vederea comiterii de infractiuni

Data:

Prin ce se diferentiaza constituirea unui grup infractional organizat de grupul ocazional in vederea comiterii de infractiuni

 

In majoritatea situatiilor in care constituirea unui grup infractional organizat a reprezentat obiectul infractiunii pentru care a fost trimis in judecata inculpatul pe care l-am aparat in calitate de avocat, acesta a argumentat ca doar ocazional a cunoscut pe un membru al grupului respectiv, astfel ca nu a savarsit infractiunea respectiva.

In astfel de cazuri a trebuit sa probez ca nu a fost savarsita infractiunea respectiva sau ca este vorba doar de o asociere ocazionala, in mod evident prin referiri concrete la prevederile legii penale cu privire la infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat.

 

In ce consta infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat

 

Infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat este prevazuta in art. 367 din Codul penal, Capitolul 1, Infractiuni contra ordinii si linistii publice, Titlul VIII, Infractiuni care aduca tingere unor relatii privind convietuirea sociala.

Prin grup infractional organizat, conform art. 367 alin.(6) din Codul penal, se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni.

 

Modalitatile prin care se realizeaza activitatea interzisa de lege

 

Conduita interzisa consta in actiuni pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma  a unui astfel de grup.

 

In ce constau actiunile incriminate

 

Initierea unui grup infractional organizat  se refera la efectuarea de acte menite sa determine si  sa pregateasca constituirea unui  asemenea grup. Un exemplu in acest sens il poate reprezenta propunerea facuta catre anumite persoane in scop de constituire a grupului infractional organizat precum si prezentarea mijloacelor de actiune si a scopului pentru care urmeaza sa functioneze acel grup.

In literatura juridica s-a mai aratat ca prin initiere se intelege activitatea de punere in aplicare a unui plan de organizare a unui grup infractional materializata in planificarea actiunii si contactarea unor persoane in scopul de a le convinge sa faca parte din acel grup care are drept scop savarsirea de infractiuni.

 

Constituirea unui grup infractional organizat  presupune intrarea in acel grup, respectiv asocierea cu alti membri ai grupului  cu intentia de a fi membru al grupului si a savarsi infractiuni.

 

Aderarea la grupul infractional organizat presupune  intrarea in grupul constituit , ca membru  al acestuia.

Aderarea poate fi expresa sau tacita, in acest din urma caz rezultand din activitatea desfasurata ca membru de fapt al grupului infractional organizat.  Va trebui sa se probeze insa aderarea efectiva a persoanei respective la  asociere si nu doar simpla intentie de a adera.

 

 

Sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat  presupune  ajutorul dat grupului in perioada existentei acestuia si se poate materialize sub diferite forme cum ar fi contributia prin care sa se inlesneasca activitatea grupului, ajutorul material ori moral (furnizarea de informatii, ajutor financiar).

 

Cauze de nepedepsire

 

-nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele aratate mai sus dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

 

Cauze de reducere a pedepsei

 

-dacă persoana care a săvârşit una dintre aceste fapte înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

 

Cerintele esentiale pentru existenta infractiunii

 

Este necesar un numar minim de trei persoane, o disciplina interna a grupului, subordonare ierarhica, reguli privind sarcinile membrilor grupului, coordonarea actiunilor, o anumita durata in care actioneaza grupul infractional, obtinerea de beneficii financiare sau materiale.

 

In ce situatii se considera ca nu este constituit un grup infractional organizat

 

Daca cerintele esentiale mai sus aratate nu sunt intrunite nu suntem in prezenta unui grup infractional organizat ci, posibil a unei participatii

penale, a unui grup format ocazional in scopul comiterii de infractiuni.

Aceasta presupune ca grupul respectiv desfasoara o activitate pe o perioada de timp nesemnificativa, fara continuitate, membrii sai nu au roluri determinate, nu exista o coordonare a actiunilor.

 

In acest sens, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, daca din ansamblul probelor administrate in cauza nu rezulta existenta unei structuri organizate, care actioneaza coordonat, dupa reguli bine stabilite, initiata sau constituita de inculpati ori la care aceestia sa fi aderat ori pe care sa o fi sprijinit si in cadrul careia fiecare inculpat sa aiba un rol prestabilit, in sarcina inculpatilor judecati pentru comiterea infractiunilor privind traficul de droguri nu se poate retine si savarsirea infractiunii examinate.

 

 

Av. Tudor Ion 0724250393

www.avocat-tudor.ro

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Cum Bonengem ajută la regenerarea țesuturilor conjunctive

Țesuturile conjunctive sunt un element esențial al corpului uman,...

Top 5 accesorii esențiale pentru telefonul tău Apple

Sursa foto: Pexels.com În era tehnologiei moderne, telefonul Apple a...

Malabaila – Arta și Originalitatea Hainei Pictate Manual

Într-o lume în care moda rapidă și produsele de...

Cum să amanetezi mașina rapid și în siguranță

În momentele în care ai nevoie urgentă de bani,...