In ce conditii inregistrarea convorbirii audio este proba in acuzare
Inregistrarea audio constituie o proba importanta in acuzare, insa pentru a fi admisa ca proba trebuie sa indeplineasca conditiile de valabilitate prevazute de lege, in caz contrar poate fi contestata.
Inregistrarea audio facuta de denuntator
Un exemplu concret in care inregistrarea audio a fost folosita in diferite dosare este in cazul denuntatorului unei fapte penale.
Motivul pentru care a facut inregistrarea audio l-a constituit adeseori posibilitatea valorificarii de catre martorul denuntator a beneficiului acordat de lege de circumstante favorabile in privinta raspunderii penale.
Daca este admisibila, inregistrarea audio constituie o proba pe care procurorul o foloseste in procesul penal impreuna cu inregistrarile facute de organul de cercetare penala.
In alte cazuri, inculpatul a carui convorbire a fost inregistrata a solicitat, la randul sau, sa i se admita inregistrarea audio a martorului denuntator, pentru a-si demonstra nevinovatia.
Ce prevede legea penala despre inregistrarea audio facuta de denuntator
Inregistrarea facuta de denuntator este prevazuta de art.139 C.pr.pen.
Conform acestui text de lege, “inregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.
Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.
Expresia “prezentul capitol” din acest articol se refera la Capitolul IV “Metode speciale de supraveghere si cercetare, Supravegherea tehnica” din Codul de procedura penala.
Din interpretarea textului de lege rezulta ca denuntatorul intra in categoria tertelor persoane care au facut inregistrarea audio.
Inregistrarea audio cu telefonul mobil, cand este permisa
Este cunoscut ca cel mai adesea inregistrarile audio ale unei parti implicate in proces se fac cu telefonul mobil.
Raspunsul la intrebarea privind inregistrarea cu telefonul mobil a fost dat prin Incheierea nr.578/2022 pronuntata de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 2 judecatori-Camera preliminara.
A hotărât că, pentru ca înregistrarea unei convorbiri cu telefonul mobil să constituie mijloc de probă (conform art. 139 alin. 3 C. proc. pen.) este necesar ca persoana care efectuează înregistrarea să fie parte activă a conversaţiei, nu doar un observator.
Practica instantelor despre inregistrarea audio facuta de denuntator
Cazul pe care il prezentam in continuare, confirma dispozitiile art. 139 alin.(3) C.proc.pen., mai sus aratate, din care rezulta posibilitatea ca inregistrarile facute de un denuntator sa fie folosite ca probe in acuzare.
Totodata, rezulta insa ca doar cu respectarea anumitor conditii instanta accepta astfel de inregistrari audio.
Instanta a fost sesizata cu rechizitoriu prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii, ca probe in acuzare fiind înregistrarea efectuata în mediul ambiental şi procesul-verbal de redare a acestora.
Pentru ce motive apararea a solicitatat inlaturarea inregistrarii audio:
- nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege cu privire la denunţul şi înregistrarea privată a denunţătorului de pe telefonul său mobil, a convorbirii purtate cu inculpaţii;
- nu sunt indeplinite cerintele tehnice ale inregistrarii pe CD, care sa permita verificarea inregistrarii.
- Aceasta cu toate ca, dispozitiile art.139 alin. (3) C.proc.pen., prevad ca înregistrările efectuate de părţi sau de alte persoane constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii;
- procesele-verbale de consemnare trebuie să conţină datele de identificare ale sistemelor informatice sau ale punctelor de acces, numele persoanelor ce au efectuat comunicările, dacă sunt cunoscute, data şi ora fiecărei convorbiri sau comunicări;
- desi, organul de cerccetare penala dispune de un CD al denuntatorului, nu se cunoaşte cu certitudine cine l-a înregistrat, de pe ce aparat de înregistrare şi ce caracteristici are acesta, între ce ore s-au purtat convorbirile;
- transcrierea convorbirii este efectuată de ofiţerul de poliţie judiciară delegat, insa nu este certificată pentru autenticitate de către procuror.
Ce a retinut instanta despre inregistrarea audio
- cauza trebuie examinata in raport de dispoziţiile art. 143 C.proc.pen.;
- acest text de lege prevede ca procurorul sau organul de cercetare penală întocmeşte un proces-verbal.
- acesta se face pentru fiecare activitate de supraveghere tehnică, în care sunt consemnate rezultatele activităţilor efectuate care privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor;
- datele de identificareale suportului care conţine rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică, numele persoanelor la care se referă, dacă sunt cunoscute, sau alte date de identificare;
- precum şi, după caz, data şi ora la care a început activitatea de supraveghere şi data şi ora la care s-a încheiat.
- aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în situaţia în care înregistrarea este făcută de o terţă persoană în condiţiile art. 139 alin. (3) C.pr.pen.
Neregulile constatate de instanta in ce priveste inregistrarea audio
- procesul verbal este semnat pentru conformitate de procuror;
- nu cuprinde datele de identificare ale dispozitivului folosit la efectuarea înregistrării;
- nici date din care să rezulte cine şi în ce mod a efectuat descărcarea înregistrărilor pe suport CD.
- in consecinta, procesul-verbal de consemnare a înregistrărilor audio puse la dispoziţia organelor judiciare este incomplet.
- nu cuprinde datele de identificare ale dispozitivului electronic cu care s-a făcut înregistrarea convorbirilor descrise în acesta şi nici date cu privire la modul în care înregistrările au fost descărcate pe CD-ul ataşat la dosarul cauzei.
Pentru ce motive a fost exclusa inregistrarea audio ca proba
Incheierea respectiva a fost comunicata Parchetului pentru a proceda la remedierea deficientelor conform art. 345 C.proc.pen.
La expirarea termenului de 5 zile Parchetul nu a remediat deficienţele constatate, motiv pentru care s-a dispus excluderea probelor nelegale, respectiv înregistrarea efectuată în mediu ambiental şi procesul-verbal de redare a acestor convorbiri puse la dispoziţia organului de urmărire penală de denunţător.
Alte articole de acelasi autor:
– In ce domenii va poate consilia un avocat specializat in drept penal;
-Capitalul social minim al unei firme ar putea fi modificat;
–Partajul bunurilor comune in urma unui divort;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
– CARE ESTE OBIECTUL DREPTULUI FINANCIAR.
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ajuta in solutionarea cauzelor penale.
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client
0724260393
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion