Contraventiile la regimul constructiilor si infractiunile in acest domeniu au devenit subiecte de actualitate dupa evenimentele tragice recente cauzate de cutremurele din Turcia si Siria.
Pun din nou problema importantei si a necesitatii respectarii disciplinei in constructii.
Este in afara oricarei discutii ca aceasta problema prezinta o importanta deosebita pentru viata si siguranta persoanelor, si nu numai a lor.
Neluarea de catre autoritati a masurilor ce se impun pentru reglementarea procedurii de edificare a constructiilor si de modificare a acestora poate conduce la consecinte dintre cele mai neplacute.
Aceasta se impune cu atat mai mult in tara noastra, pentu ca Romania se afla intr-o zona seismica.
Avand in vedere importanta disciplinei in constructii, Legea 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii reglementeaza procedura de obtinere a autorizatiei de construire.
Dar, si modul in care este permisa executarea lucrarilor de constructii.
Printre alte dispozitii, legiuitorul a prevazut ce fapte constituie sanctiuni in cazul in care nu se respecta disciplina in constructii.
Respectiv, cand o fapta constituie infractiune ori contraventie.
Ce este contraventia la regimul constructiilor
Legiuitorul, a considerat in mod corect ca in unele cazuri, abaterile de la normele Legii nr.50/1991 nu prezinta o gravitate de asa masura incat sa fie sanctionate ca fiind fapte penale.
Sanctionarea contraventionala este suficienta pentru faptuitor pentru ca pe viitor sa fie prevenit, sa nu mai comita fapte ilicite.
Cu toate acestea s-a sustinut uneori ca sanctiunea contraventionala este o adevarata acuzatie in materie penala.
S-a avut in vedere ca trebuie probata in fata instantei, uneori probatoriul este considerabil, cuantumul ridicat al amendei in unele cazuri.
Practica judiciara a stabilit insa ca, desi exista unele asemanari cu acuzatia penala, aceasta nu conduce in mod automat la o astfel de acuzatie, ci, depinde de specificul cazului.
Reglementarea regimului juridic al contraventiilor in constructii
Regimul juridic al contraventiilor este stabilit de OUG 2/2001, astfel ca si regimul juridic al contraventiilor in constructii se va raporta la aceste dispozitii.
Conform art.1 din OUG 2/2001, constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată ca atare prin lege, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a consiliului local al comunei.
Dar, si al orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Municipiului București.
Regimul juridic al contraventiilor in constructii este prevazut in art. 26 din Legea nr.50/1991, insa dispozitii importante se gasesc si in Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Modificari la regimul contraventiilor in constructii
Legislatia in domeniul constructiilor a fost modificata ca o necesitate datorita numarului mare de procese ale proprietarilor care revendicau acest drept, dar nu au obtinut in prealabil autorizatie pentru executarea de lucrari in constructie.
In alte cazuri nu s-a intocmit proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
Ca urmare, a fost emisa Legea nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Practic, s-a dat posibilitatea de a intabula constructiile edificate fara autorizatie de construire, atunci cand se implineste termenul legal de prescriptie a raspunderii contraventionale, iar sanctiunile legale nu mai pot fi aplicate.
Pana la momentul respectiv, constructiile edificate fara autorizatie erau considerate nefinalizate si, prin urmare, nu puteau fi intabulate in cartea funciara.
Contraventiile prevazute de Legea nr.50/1991
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni.
- executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant;
- executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor prevăzute la lit. b);
- continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (15), de către investitor şi executant;
- aprobarea furnizării de utilităţi urbane, ca urmare a executării de lucrări de branşamente şi racorduri la reţele pentru construcţii noi neautorizate;
- menţinerea după expirarea termenului prevăzut prin autorizaţie sau după terminarea lucrărilor autorizate.
- ori adaptarea în alte scopuri faţă de cele prevăzute în autorizaţie a construcţiilor, lucrărilor şi amenajărilor cu caracter provizoriu;
Alte contraventii prevazute de Legea 50/1991
- neaducerea terenului la starea iniţială de către investitor, după terminarea lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. c);
- nerealizarea lucrărilor de curăţare, amenajare ori degajare, după caz, a amplasamentului şi/sau a terenurilor adiacente ocupate temporar pe durata execuţiei, o dată cu încheierea lucrărilor de bază;
- împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate;
- neanunţarea datei începerii lucrărilor de construcţii autorizate, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (8);
- neemiterea certificatelor de urbanism în termenul prevăzut la art. 6 alin. (2), precum şi emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate;
- care nu conţin lista cuprinzând avizele şi acordurile legale necesare în raport cu obiectivul de investiţii, sau eliberarea acestora condiţionat de elaborarea prealabilă a unei documentaţii de urbanism;
- a oricăror documentaţii tehnice de definire a scopului solicitării, cu depăşirea termenului legal, sau refuzul nejustificat ori condiţionarea furnizării informaţiilor de interes public prevăzute la art. 6 alin. (1);
-
Cine poate avea calitatea de contravenient la regimul constructiilor si sanctionat
Desigur ca, aceasta calitate o are persoana care comite fapta sanctionata drept contraventie in modalitatea prevazuta in lege(executarea sau desfiintarea fara autorizatie,neresoectarea, mentinerea).
Trebuie aratat insa si un aspect specific. Raspunzatori pentru acticitatea de executare sau desfiintare fara autorizare a lucrarilor, nerespectarea prevederilor autorizatiilor sau proiectelor se vor face vinovati atat investitorul cat si executantul.
In raport de fiecare caz, agentul constatator are competenta sa-i amendeze pe amandoi.
Alt aspect este ca poate fi sanctionata si persoana juridica.
O situatie contestata in mai multe randuri la Curtea Constitutionala privind calitatea de contravenient
Se refera la Decizia nr. 385/2021 a Curtii Constitutionale referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie prevederile art. 26 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Potrivit textului de lege, „Sancțiunea amenzii pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. h) și i) se aplică funcționarilor publici responsabili de verificarea documentațiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire sau de desființare, precum și semnatarilor, potrivit atribuțiilor stabilite conform legii.”
Ce a criticat autoarea exceptiei
Autoarea exceptiei a criticat aceste dispozitii, care stabilesc că „sancțiunea amenzii se va aplica și semnatarilor, potrivit atribuțiilor stabilite conform legii”.
A aratat ca sunt imprevizibile, impredictibile și neclare, conducând la incidența lor cu privire la unele situații ce nu pot fi anticipate de persoanele acuzate de comiterea contravențiilor.
Aceasta are drept consecință aplicarea unor sancțiuni contravenționale în mod abuziv, arbitrar și pe criterii neobiective
A aratat ca in cuprinsul Legii administrației publice locale nr. 215/2001, printre atribuțiile secretarului, prevăzute la art. 117 și art. 1171, nu se regăsesc atribuții cu privire la semnarea certificatelor și autorizațiilor de urbanism.
Primarul emite autorizația, însă întocmirea, confirmarea documentației tehnice reprezintă atributul arhitectului-șef, iar confirmarea legalității, atributul secretarului unității administrative-teritoriale, rezultând astfel care este rolul fiecărui semnatar prevăzut de Legea nr. 50/1991.
Ce a retinut Curtea
Curtea a retinut ca, semnarea autorizațiilor de construire implică anumite verificări privind existența unei documentații complete, care să respecte cerințele legale.
Neîndeplinirea unui asemenea rol nu poate rămâne fără consecințe juridice, de vreme ce săvârșirea unor fapte contrare legii atrage răspunderea juridică.
Prevederile art. 49 alin. (2) din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 stabilesc sancțiunea nulității autorizației de construire care nu cuprinde toate semnăturile prevăzute de lege.
Curtea a constatat că prevederile criticate, interpretate în ansamblul reglementărilor referitoare la semnarea autorizațiilor de construire, cuprind reperele necesare și suficiente pentru ca destinatarul acestora să își adapteze în mod corespunzător conduita.
Ce agent constator poate sa va sanctioneze pentru contraventie la regimul constructiilor
Asa cum rezulta din dispozitiile legii, calitatea de agent constator o pot avea compartimentele de specialitate cu atributii de control ale autoritatilor publice ale judetelor, oraselor, comunelor.
Potrivit art.8 din Legea nr.155/2010 a politiei locale, agentii respectivi au competenta de a efectua controale pentru a identifica constructii fara autorizatii de construire sau desfiintare.
Atributii specifice de agenti constatori pot avea insa si alte organe sau institutii, cum ar fi Inspectoratul de Stat in Constructiii si agentii competenti din Ministerul Transporturilor.
Cum probezi ca nu ai comis contraventia la regimul constructiilor
Trebuie sa acordati atentie deosebita la incadrarea juridica data faptei de catre agentul constatator dar si modului in care este descrisa fapta in procesul-verbal.
De exemplu, instanta poate sa aprecieze ca descrierea faptei este insuficienta daca agentul constatator nu consemneaza toate detaliile necesare pentru analiza faptei.
In dovedirea plangerii contraventionale la regimul constructiilor mai trebuie acordata atentie si cand propuneti probele.
De exemplu, in cadrul probei cu martori trebuie audiate persoanele a caror declaratie sa fie favorabila partii care i-a propus.
Acestea trebuie sa cunoasca cat mai bine aspectele ce trebuie probate cu privire la constructii, astfel se va lamuri si judecatorul cauzei.
Daca construiesti fara autorizatie de construire, pana cand poti fi sanctionat
Raspunsul la aceasta intrebare comporta analizarea unor termene.
Dupa cum am aratat, executarea unor lucrări de construcție fără autorizație de construire constituie contravenție potrivit art. 26 din Legea 50/1991, atunci când fapta nu este calificată ca infracțiune.
Termenele calculate sunt referitoare la momentul de la care curge termenul de constatare și sancționare a faptei de a executa lucrări de construire fără a deține autorizație de construire, cand a fost finalizata si daca a intervenit prescriptia.
Cum a clarificat instanta suprema aceasta situatie
Practica instantelor a cunoscut mai multe interpretari despre aceasta problema.
Prin recursul în interesul legii, Decizia nr.16/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a aratat ca perioada în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi sancționat contravențional trebuie calculat prin raportare la prescripția contravențională.
A decis ca, în materia lucrărilor efectuate fără autorizație, contravenția se consideră săvârșită pe tot parcursul edificării construcției/efectuării lucrărilor. Pot fi constatate contravenții și aplicate sancțiuni de la începutul lucrărilor și până la finalul acestora.
Termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991 este de trei ani.
Consta în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției.
Ce trebuie retinut despre procesul verbal de contraventie
Ceea ce trebuie retinut este ca procesul-verbal de constatare și sancționare a unei contravenții în domeniul construcțiilor, poate fi întocmit în mod legal numai într-un termen de 3 ani.
Acesta curge de la săvârșirea faptei sancționate, iar procesul-verbal de sanctionare trebuie sa consemneze data exactă a săvârșirii faptei.
Cand o fapta este infractiune la regimul constructiilor
Pentru ca o fapta sa constituie infractiune la regimul constructiilor trebuie sa ne raportam la conditiile generale de existenta a infractiunii prevazute in Codul penal.
Insa, cu referire concreta la dispozitiile art.24 din Legea nr.50/1991.
Ce este infractiunea conform Codului penal
Despre notiunea de infractiune se refera art. 15 Codul penal , respectiv, in Trăsăturile esenţiale ale infracţiunii, care prevede urmatoarele:
Infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o.
Infracţiunea este singurul temei al răspunderii penale.
In dispozitiile art.16 din Codul penal gasim si referiri la notiunea de vinovatie si formele acesteia, respectiv este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.
Infractiunile la regimul constructiilor
Sunt prevazute in dispozitiile art.24 din Legea 50/1991.
Constituie infracţiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
- executarea,fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b);
Acestea se refera la urmatoarele:
- lucrări de construire, reparare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări.
Indiferent de valoarea lor, ce urmează a fi efectuate la construcții reprezentând monumente și ansambluri istorice, arheologice, de arhitectură, artă sau cultură, inclusiv cele din zonele lor de protecție;
Gravitatea acestei fapte este evidenta, luandu-se in consideratie si faptul ca Romania se afla intr-o zona cu activitate seismica.
- continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii;
- întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară, în condiţiile prevăzute la art. 9.
Ce obligatii are agentul constatator in cazul unei infractiuni la regimul constructiilor
In mod special, in cazul săvârşirii faptelor prevăzute la art. 24, organele de control prevăzute de lege, care au constatat fapta, sunt obligate să sesizeze organele de urmărire penală.
Instanta de judecata, prin hotararea prin care solutioneaza fondul cauzei, poate dispune incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal.
Alte articole de acelasi autor
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.
0724260393
Adresativa cu incredere Cabinetului nostru de avocatura pentru litigii in contraventii la regimul constructiilor.
Pentru a ne contacta click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion