Negocierea cu asiguratorul la accidentul de circulatie in care se cer despagubiri ce avantaje prezinta
Negocierea cu asiguratorul la accidentul de circulatie in care se cer despagubiri prezinta avantaje pentru ca in multe cazuri despagubirea acordata nu va acoperi valoarea reala a pagubei. De aceea, rezolvarea acestei probleme cu ajutorul specialistilor din domeniu este indicata.
Insasi situatia critica pentru asigurat, ce urmeaza dupa un accident de circulatie, determina dificultati in recuperarea in timp optim a prejudiciului suferit.
De aceea rezolvarea in timp a daunelor prin avocat sau alti specialisti in domeniu poate fi solutia optima in astfel de cauze.
Cin ce situatii se negociaza cu asiguratorul la accidentului de circulatie
Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto(RCA) precum si asigurarea CASCO acopera riscuri la care se expun conducatorii auto.
Asigurarea RCA, este o asigurare obligatorie, asigurarea CASCO este insa optionala pentru conducatorii auto.
In timp ce asigurarea RCA acopera daunele produse altora, asigurarea CASCO acopera daunele produse proprietarului.
Legislatia in domeniul asigurarii RCA si accidentelor de circulatie in care se cer despagubiri
Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie reglementeaza asigurarea RCA.
Practic, se incheie un contract intre asiguratorul RCA si asiguratul RCA potrivit caruia anumite daune provocate unor terte persoane se despagubesc de catre asigurator.
Asiguratorul RCA poate acorda despagubiri pentru daune cum ar fi urmatoarele, vatamari corporale sau deces, daune materiale.
De asemenea, despagubiri pentru cheltuielile legate de transportul masinii avariate.
Negocierea cu asiguratorul prin avocat la accidentul de circulatie in care se cer despagubiri
Negocierea cu asiguratorul pentru recuperarea prejudiciului prin avocat poate prezenta avantaje certe.
Avocatul specializat in astfel de recuperari va elabora o strategie adecvata in vederea evaluarii tuturor pagubelor.
Va face o expertiza, o evaluare cat mai aproape de realitate a sumei pe care o cere asiguratorului. Un avantaj major in cazul negocierii cu asiguratorul prin avocat il reprezinta faptul ca despagubirile se pot obtine in timp mai redus.
Practic, avocatul va contacta in mod direct asiguratorul si nu va lasa la latitudinea acestuia momentul cand va dori sa despagubeasca asiguratul.
Negocierea cu asiguratorul prin avocat prezinta si avantajul ca se evita recuperarea prejudiciului prin instanta.
De asemenea avocatul poate prezenta asiguratorului argumente juridice care sa-l convinga sa ofere despagubiri cat mai apropiate de valoarea prejudiciului.
Negocierea cu asiguratorul in cazul compensarii directe
Persoana care încheie o asigurare RCA poate lua in considerare la momentul încheierii contractului de asigurare negocierea cu asigurătorul a clauzei privind compensarea directă.
Dacă asiguratul şi asigurătorul convin asupra acestei clauze, aceasta va fi cuprinsă în act aditional la contractul de asigurare.
Aspectul rezulta din interpretarea alin. (1) şi (2) ale art. 10 din Normă nr. 39/2016.
Daca asiguratul este accidentat din vina altuia, acesta poate opta pentru a fi despăgubit de propriul asigurător RCA. Persoana prejudiciată se va adresa propriului asigurător RCA în vederea notificării daunei. Urmeaza ca acesta să efectueze procedura de constatare şi să acorde despăgubirea.
Ca efect al compensării directe, asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate va recupera contravaloarea daunei de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.
Negocierea cu asiguratorul la accidentul de circulatie cand exista dosar in instanta
In cazul unui accident care are drept urmare producerea de daune, instanta de judecata introduce in cauza societatea de asigurare.
Pe parcursul procesului, partea civila poate initia negocieri cu societatea de asigurare pentru a obtine despagubirile cuvenite. Poate interveni impacarea partilor, se incheie o tranzactie si instanta poate dispune incetarea procesului penal. Avantajul poate fi ca durata procesului este scurtata, ceea ce nu este de neglijat.
Studiu de caz, in care s-a realizat negocierea cu asiguratorul la accidentul de circulatie in care se cer despagubiri
Inculpatul si partea civila, avand pe rand cuvantul, invedereaza instantei ca s-au impacat.
Instanta procedeaza apoi la audierea inculpatului si a partii civile in raport de manifestarea de vointa a acestora in sensul impacarii. Declaratiile partilor au fost consemnate si atasate la dosar , dupa ce in prealabil au fost citite si semnate de acestea.
Partilor au invederat instantei de judecata la acest termen ca inteleg sa se impace. Instanta acorda reprezentantei Ministerului Public si partilor cuvantul in dezbateri pe fondul cauzei.
Reprezentanta Parchetului, avand cuvantul , solicita incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului ca urmare a impacarii partilor. Urmeaza sa se ia act de tranzactia intervenita. Aparatorul ales al partii civile, avind cuvintul, arata ca intelege sa formuleze aceleasi concluzii ca si reprezentanta parchetului.
Aparatorul ales al inculpatului, avind cuvintul, solicita incetarea procesului penal.
Consilierul juridic al asiguratorului de raspundere civila delictuala, arata ca intelege sa formuleze aceleasi concluzii in sensul incetarii procesului penal.
Ce s-a retinut prin rechizitoriu
Prin Rechizitoriu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea in judecata ,în stare de libertate, a inculpatului pentru săvarsirea infr actiunii de vătămare corporală din culpă.
Inculpatul a condus autoturismul cu o viteza de aprox. 40 km/h , in spatele unui autocamion incarcat cu baloti de caramida si al unei masini ADP care stropea. In momentul in care autoturismul condus de inculpat a ajuns la trecerea de pietoni situata dupa intersectie, autocamionul a oprit. Masina ADP si autoturismul inculpatului au schimbat directia de mers, trecand pe banda a –II-a a strazii. Dupa ce masina ADP a depasit trecerea de pietoni , in fata autoturismului condus de inculpat s-a angajat in traversarea strazii pe trecerea de pietoni, semnalizata cu marcaje si indicator ”Trecere pietoni”,partea vatamata.
Intrucat inculpatul a vazut-o prea tarziu pe partea vatamata , autoturismul condus de acesta a lovit-o pe partea vatamata cu partea frontala a masinii. Partea vatamata lovindu-se de parbrizul autoturismului si fiind apoi proiectata la aproximativ 7 m distanta.
Ce a stabilit raportul de expertiza despre accidentul de circulatie
Aflata in stare de inconstienta, partea vatamata a fost transportata la spital. S-a stabilit potrivit raportului de expertiza medico-legala ca aceasta a necesitat un numar de 75-80 zile ingrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor suferite care nu i-au pus in pericol viata. Eventualele infirmitati(hipoacuzie UD) putind fi apreciate la epuizarea tuturor posibilitatilor de tratament medico-chirurgical in termen de 6 luni de la examinare.
Potrivit concluziilor raportului de expertiza tehnica auto numai inculpatul ar fi putut evita producerea accidentului. Insa numai daca ar fi redus viteza de deplasare a autovehicului , stabilita ca fiind de 45 km/h , intrucat se apropia de o trecere pentru pietoni marcata si semnalizata cu indicator rutier. Daca ar fi oprit autoturismul si ar fi acordat prioritate de trecere partii vatamate ce se angajase in traversarea strazii prin loc permis.
Ce a cerut partea civila
La cererea partii civile, instanta a dispus citarea in cauza a asiguratorului de raspundere civila delictuala, societate de asigurare la care era asigurat RCA autoturismul condus de inculpat la momentul producerii accidentului de circulatie.
Consilierul juridic al asiguratorului de raspundere civila delictuala a depus la dosarul cauzei un exemplar al contractului de tranzactie incheiat de asigurator, aparatorul ales al partii civile. A invederat instantei ca latura civila a cauzei este solutionata prin incheierea contractului de tranzactie.
Partea civila si inculpatul au invederat instantei ca a intervenit impacarea partilor, manifestarea de vointa a partilor in acest sens fiind consemnata in cuprinsul declaratiilor date de acestea in fata instantei.
Ce a retinut instanta despre negocierea cu asiguratorul
Analizând actele și lucrările dosarului, retinind manifestarile de vointa ale partii civile si inculpatului exprimate in fata instantei. Atat partea civila cat si inculpatul precizand ca nu mai au nicio pretentie de natura civila una fata de cealalalta. Instanta retine ca impacarea partilor in cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa înlătură răspunderea penală. Situație care constituie o cauză de stingere a actiunii penale. Va dispune încetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului , pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Ce a motivat despre contractul de tranzactie in urma negocierilor cu asiguratorul in cazul accidentului de circulatie
Avand in vedere contractul de tranzactie depus, avand ca obiect stingerea pe cale amiabila a pretentiilor invocate si incetarea actiunii civile pornite in dosarul penal de catre partea civila impotriva inculpatului, contract in temeiul caruia asiguratorul trebuie sa ii platesca partii civile suma pentru stingerea oricaror obligatii ale asiguratorului fata de partea civila rezultate in urma accidentului de circulatie instanta va lua act de incheierea acestui contract de tranzactie avand ca obiect stingerea pe cale amiabila a pretentiilor invocate si incetarea actiunii civile pornite in dosarul penal de catre partea civila impotriva inculpatului.
Alte articole de acelasi autor
-In ce situatii o persoana comite infractiunea de conducerea unui vehicul fără permis deconducere si pe ce argumente a respins instanta lipsa reprezentarii anularii permisului;
-Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de cercetare a abaterii disciplinare;
-drepturile si obligatiile partilor in asigurarea de raspundere civila auto;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca
autori de lucrări științifice;
–Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;
–Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea
paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in tatal
biologic intervine in solutionarea cererii.
– Avocat civil Bucuresti;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces illegal la un system
informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua
operatiuni cu carduri falsificate;
-In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion