Malpraxisul medical prin refuzul fotocopierii dosarului incalca dispozitiile legale
Ce este malpaxisul medical
Malpraxisul medical este o greseala, o neglijenta profesionala care ar fi putut fi evitata si care a avut drept rezultat vatamarea sanatatii, a integritatii corporale sau chiar pierderea vietii pacientului.
Pacientul ce a fost supus unui caz de malpraxis, are dreptul la despagubiri de natura morala dar si de natura materiala.
Cum este reglementat malpraxisul medical in lege
Malpraxisul medical este definit de art. 642 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Acesta este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului.
Aceasta implica raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
Eroarea profesionala confirm art.642 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, include neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii.
Cu alte cuvinte, eroarea profesionala este fapta savarsita cu ocazia exercitarii profesiei care cauzeaza un prejudiciu pacientului.
Este legata de actul stiintific medical individual in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
Cine raspunde pentru malpraxisul medical
In primul rand rapunde personalul medical, Acesta este definit la art. 642 din legea sanatatii, „medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale.”
Pot raspunde pentru malpraxisul medical si producatorii de echipamente medicale sau de medicamente, furnizorii de utilitati catre unitatile sanitare.
Cele mai dese acte de malpraxis sunt in cazul personalului medical si in cazul unitatilor sanitare.
Pentru ce acte de malpraxis medical exista raspundere
Personalul medical este definit de art.642 alin.1 lit.b din Legea 95/2006. Acesta este medicul, medical dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale.
Vor raspunde civil, in caz de malpraxis medical, pentru prejudiciile aduse in mod direct pacientului.
Dar si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea regulamentelor legale privind confidentialitatea, consimtamantul informal si obligativitate acordarii asistentei medical.
Ori, prin depasirea limitelor de competenta profesionala, insa cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil peronalul medical ce are competenta necesara.
Dificultati in obtinerea actelor in caz de suspiciuni de amlpraxis medical
In dosarele privind malpraxisul medical am avut uneori dificultati privind obtinerea informatiilor.
In urma spitalizarii, pacientii prejudiciati prin acte de malpraxis medical au intampinat dificultati in obtinerea de fotocopii de pe dosarele lor medicale.
Malpraxisul medical nu poate fi documentat in cele mai bune conditii daca se tergiverseaza sau chiar se refuza fotocopierea dosarului medical.
Totodata, factorii responsabili care procedeaza astfel pot incalca dispozitiile art.8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acesta regelementeaza dreptul la viata privata si de familie.
Ce a decis Curtea Europeana in caz de restrictionare a accesului pacientilor la dosarul medical in caz de suspiciuni de malpraxis medical
Intr-un caz s-a pronuntat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv, cazul KH. si altii impotriva Slovaciei(cererea nr.3288/04).
Opt femei de etnie romă, au reclamat faptul ca nu au mai putut procrea după ce au fost tratate la secţiile de ginecologie din două spitale diferite.
Acestea au suspectat că fuseseră sterilizate în perioada spitalizării lor. Au reclamat faptul că nu au putut obţine fotocopii ale dosarelor lor medicale.
Curtea a constatat că a fost încălcat art. 8 (dreptul la viaţa privată şi de familie) din Convenţie. I
nsa, în măsura în care reclamantelor nu li s-a permis să îşi fotocopieze dosarele lor medicale.
A constatat că, deşi ulterior au fost introduse modificări legislative compatibile cu Convenţia, acestea au fost tardive pentru reclamante.
Art.8 CEDO prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
Restrictionarea dreptului pacientului prin refuzul autoritatilor
In literatura de specialitate s-a apreciat ca intr-un asemenea caz este restrictionat dreptul privind accesul la informații.
Acesta garanteaza persoanei obținerea de informații cu caracter personal și informații medicale privind starea lui de sănătate.
Cu excepția cazului când această informație ar putea fi dăunătoare pentru viața sau sănătatea lui.
S-a mai apreciat si ca statul ar trebui să ia măsurile necesare pentru a garanta accesul pacienților la informații privind sănătatea personală .
Totodata, să se asigure că accesul la această informație nu încălcă dreptul pacientului de a nu i se divulga informațiile confidențiale.
Refuzul autorităților unui stat de a oferi pacientului accesul la dosarul său medical a fost tratat ca o încălcare a acestui drept.
Un pacient are dreptul de a nu fi informat , cu excepția cazului în care această dezvăluire este necesară pentru a proteja viața altei persoane.
Accesul la informație a fost interpretat ca o parte esențială a componentei de accesibilitate a dreptului la sănătate.
Cum sunt garantate dreptul pacientului la informatia medicala.
Legea Nr. 46 din 21 ianuarie 2003, a drepturilor pacientului, garanteaza dreptul pacientului la informatia medicala.
In acest sens, in art.4 al legii se arata ca pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.
Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate. De asemenea, asupra interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse.
Inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
Cum trebuie aduse informatiile medicale la cunostinta pacientului
Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.
In cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna.
Ori, in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.
Pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
In mod expres, in art.12 al legii se arata ca pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.
Alte articole de acelasi autor:
–In ce caz intervine raspunderea pentru malpraxis medical si motivarea instantei in acest sens;
-In ce consta malpraxisul medical provenind din erori de tratament si ce prevede legea;
–In ce situatii in caz de malpraxis medical intervine raspunderea pentru diagnosticul eronat;
-In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practicainstantelor;
-Cum procedeaza instanta daca parintii firesti refuza adoptia copilului;
–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa;
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie
acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de
savarsirea unei infractiuni grave;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare,
fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediu.
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinet avocatura Bucuresti malpraxis medical.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mai office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion