Rețelele sociale au devenit atractive pentru miliarde de utilizatori din întreaga lume. De exemplu, prima rețea socială a apărut în 1995 și se numea Classmates. Cu ajutorul ei, puteai găsi colegi de clasă. Ulterior, au apărut și alte rețele de socializare.
Fiecare rețea socială este diferită în ceea ce privește populația de utilizatori, natura conținutului și specificul lucrului cu zonele regionale. Publicul țintă diferit necesită abordări diferite, așa că diferențele dintre rețelele sociale sunt necesare atunci când planificați mai ales promovarea.
Cele mai populare rețele sociale din lume
Potrivit portalului Datareportal, cea mai populară rețea de socializare din lume este Facebook: 2,9 miliarde de utilizatori. Urmează Youtube și WhatsApp: 2,5 miliarde și 2 miliarde de utilizatori. Primele cinci au inclus Instagram (1,4 miliarde de utilizatori) și WeChat (1,3 miliarde de utilizatori).
Lista celor populare a mai inclus TikTok, Facebook Messenger, Telegram, Chinese Douyin, Kuaishou, Sina Weibo și multe altele. În schimb, Reddit (-11%) și Pinterest (-9%) sunt singurele platforme a căror popularitate a scăzut în ultimii ani.
De altfel, Facebook este cea mai populară platformă de socializare pentru cei peste 25 de ani, în timp ce Instagram, TikTok și YouTube sunt cele mai populare rețele sociale în rândul tinerilor de 18-24 de ani.
Alte rețele sociale populare în lume:
- QQ (China);
- Snapchat;
- Quora.
Rețele sociale cu cea mai mare creștere a popularității
1. BeReal. BeReal a devenit platforma socială cu cea mai rapidă creștere din istorie, ajungând la 313%, probabil ca urmare a hype-ului.
Aceasta este o nouă platformă în care utilizatorii postează selfie-uri fără filtru, iar aplicația în sine detectează momentele aleatorii și trimite o notificare: „Este timpul să fii real!”.
- Dar, pe de altă parte, are un număr mare de concurenți care încearcă să copieze platforma. Având în vedere acest lucru, BeReal riscă să devină doar una dintre multele rețele sociale de modă care ajung să fie abandonate.
Mai mult, formatul BeReal nu îi permite să devină cea mai populară rețea socială sau platformă pentru branduri – până la urmă, oamenii vin aici pentru a vedea cum sunt prietenii lor în viața de zi cu zi, își doresc relații mai reale, umane.
2. Twitch. Deși rețelele sociale precum Facebook, Instagram și TikTok permit și testează streaming online, Twitch încă domnește ca platformă pentru transmisii live pe termen lung.
Majoritatea oamenilor vin aici pentru a viziona videoclipuri, în loc să le înregistreze sau să se angajeze în orice fel de interactivitate, așa că Twitch nu se simte cu adevărat ca o rețea socială în sensul tradițional. Și totuși, concurează cu succes cu alte rețele sociale în care poți transmite în flux.
Utilizarea Twitch a crescut cu 29% în ultimii ani, determinată în principal de generația Z și Baby Boomers.
3. LinkedIn. Și numărul total de utilizatori LinkedIn a crescut în ultima perioadă, impulsionat de baby boomers. Dar, printre alte grupe de vârstă, dimpotrivă, există o ușoară scădere a popularității. În general, această scădere nu este alarmantă, deoarece platforma combină, în primul rând, o rețea de socializare și, în al doilea rând, un instrument pentru solicitanții de locuri de muncă și recrutori, deci va servi drept platformă pentru portofolii încă mulți ani.
4. TikTok. În ciuda provocărilor de cenzură ale TikTok, utilizatorii care s-au îndrăgostit de platformă încă de la început par să-i rămână fani. În plus, li se alătură noi utilizatori.
Privind la fiecare grupă de vârstă, numărul de baby boomers care folosesc TikTok a crescut cu 164% în ultima perioadă, demonstrând din nou că încep să capteze multe dintre tendințele virale ale generației Z.
Și dacă încă nu sunteți pe TikTok, gândiți-vă: ar putea merita să luați în considerare această rețea socială ca pe o platformă pentru brandul vostru. Lucrul de reținut aici este că pentru a implementa o strategie de succes, va trebui să cheltuiți timp și bani pe videoclipuri și să cercetați tendințele TikTok. În acest sens, vă poate ajuta următorul articol: Moduri De Promovare Pe TikTok.
5. Twitter. O schimbare de conducere, Elon Musk la cârma companiei, decizii controversate de personal – în ciuda tuturor frământărilor, Twitter încă unește o comunitate uriașă de utilizatori și arată o creștere. Totuși, este încă greu de înțeles cum se va dezvolta Twitter în continuare, mai ales ca platformă de marketing.
6. Instagram. Instagram, așa cum era de așteptat, s-a dovedit a fi una dintre rețelele sociale preferate ale tuturor grupelor de vârstă. Și, deși platforma câștigă în mod constant inimile generației Z și este de interes pentru baby boomers, pierde utilizatori mai în vârstă. Cu toate acestea, aproximativ 45% dintre adulții din România folosesc Instagram.
Rețele sociale cu cei mai mulți utilizatori activi
Când comparăm rețelele sociale între ele, este logic să luăm în considerare doar utilizatorii activi, și nu numărul de conturi create. În majoritatea rețelelor sociale, procesul de creare a conturilor suplimentare este cât se poate de complicat – se stabilește o legătură obligatorie către un număr de telefon, e-mail și conturi din alte rețele sociale. Proprietarii paginilor care nu sunt conectate în fiecare zi sunt rugați să își protejeze datele folosind legături suplimentare data viitoare când se conectează.
Așadar, WhatsApp este rețeaua preferată pentru utilizatorii activi.
Pe locul doi printre preferatele utilizatorilor s-a situat rețeaua de socializare Facebook de pe aceeași platformă, iar un alt produs Meta, Instagram, a ocupat locul trei.
Cât timp petrec oamenii pe rețelele sociale?
Dacă luăm în considerare cantitatea de timp pe care utilizatorii o petrec pe rețelele sociale, Youtube este de așteptat să conducă aici: în medie, 23,4 ore pe lună. Utilizatorii petrec 22,9 ore pe lună pe TikTok, 19,7 ore pe Facebook, 17,3 ore pe WhatsApp, 11,7 ore pe Instagram, 11 ore pe Line, 5,5 ore pe Twitter, pe Telegram – 4 ore, Facebook Messenger și Snapchat – 3,1 ore.
Timpul petrecut online mai depinde și de locația geografică. Astfel, nigerienii petrec cel mai mult timp pe rețelele de socializare: 4 ore și 20 de minute pe zi. Urmează Brazilia și Africa de Sud (3 ore și 44 de minute), Filipine (3 ore și 42 de minute), Columbia (3 ore și 35 de minute). Locuitorii Japoniei petrec cel mai puțin timp pe rețelele de socializare (49 de minute pe zi), precum și Coreea de Sud (1 oră 11 minute) și Austria (1 oră 30 de minute).
Factorii care influențează popularitatea rețelelor sociale
Cele mai populare rețele sociale depind de mai mulți factori importanți:
- Criteriile de definire a rețelelor sociale. De exemplu, este YouTube o rețea socială sau o platformă de conținut?
- Funcționalitatea rețelelor sociale – unele sunt destinate doar comunicării personale, în timp ce altele au dezvoltat funcționalitate pentru promovarea în afaceri a bunurilor și serviciilor.
INTERESANT: Este un fapt demn de remarcat și interesant că 80% dintre utilizatorii rețelelor sociale interacționează cu mărcile pe aceste platforme, însă multe rețele de socializare nu se poziționează pentru a promova și a face reclamă la produse. Funcția principală a unor rețele sociale și mesagerie instant este doar mesageria rapidă. În plus, unele platforme de internet sunt foarte populare doar în anumite regiuni ale lumii, de exemplu, în China.
Concluzie
Astăzi, aproape fiecare persoană care trăiește și își desfășoară activitățile în societate folosește un smartphone, accesează internetul și rețelele sociale. Scopul utilizării rețelelor sociale nu este doar de a comunica online cu prietenii și familia, ci și de a căuta pur și simplu informații relevante și de a promova produsele și serviciile. Astfel, sunt create grupuri de interese, camere de chat pentru discuții și comunități de autori. În fiecare an, numărul platformelor de socializare pe Internet pentru comunicarea informativă crește. În același timp, rețelele sociale, concurând între ele, dobândesc noi funcționalități convenable și devin mai interesante și mai atractive.