Stiri
24.2 C
Buzău

Libertatea de exprimare a presei, limitele in care trebuie sa se exercite

Data:

Libertatea de exprimare a presei, limitele in care trebuie sa se exercite

Libertatea de exprimare a presei este esențiala într-o societate democratică.

Asigură dreptul la liberă și corectă informare  cetățeanului și atrage atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate.

Ziaristii sustin ca trebuie să fie independenți, să-și exercite atribuțiile specifice conform propriei conștiințe, neinfluențați de politic sau de alți factori exteriori.

Libertatea de exprimare in cazul articolelor de presa cunoaste insa anumite limite. 

Se cunoaste ca unele articolele de presa au fost controversate.

Apreciate ca partinitoare, in functie de interesele urmarite.

In alte cazuri au adus atingere dreptului la onoare si demnitate al celui vizat.

Ca urmare, este necesara cunoasterea limitelor in care trebuie sa se exercite libertatea de exprimare.

Acestea pot rezulta din legislatie,  Constitutia Romaniei, practica Curtii Europene, dar si din studiul de caz prezentat in continuare.

Libertatea de exprimare a presei conform Constitutiei Romaniei

Art. 10 din Constitutie dispune  ca, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor este inviolabila. De asemeni,   libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public.

Cenzura de orice fel este interzisă. Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului.

De asemeni, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii.

Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Libertatea de exprimare a presei conform codului civil, limitele de exercitare

Codul civil reglementeaza in Sectiunea a 3-a dreptul la libera exprimare.

Respectiv, dreptul la viata privata, dreptul la demnitate, dreptul la propria imagine, atingerile aduse vietii private si limitele incidente in privinta acestor drepturi.

Dreptul la libera exprimare

Este prevazut in art.70 Cod civil si dispune ca orice persoană are dreptul la libera exprimare.

Exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă decât în cazurile şi limitele prevăzute la art. 75.

Dreptul la viata privata

Este reglementat in art.71 din Codul civil si dispune ca orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.

Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie,nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale. Precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Dreptul la propria imagine

Orice persoană are dreptul la propria imagine, In exercitarea acestuia ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale. Sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Art.75 Cod civil Limite

Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege. Sau, de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.

Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale trebuie sa se faca cu bună-credinţă. Precum şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, astfel ca nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.

Art.8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Prevede ca “orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si familial,a domiciliului sau si a corespondentei sale”.

Practica Curtii europeane privind libertatea de exprimare a presei, limitele

S-a statuat ca presa nu trebuie sa depaseasca anumite limite ce tin mai ales de protectia reputatiei si drepturilor altuia.

Curtea a retinut intr-o cauza ca instantele nationale au considerat ca reclamantul, era un ziarist experimentat. din acest motiv, ar fi trebuit sa stie ca informatiile privind persoanele implicate intr-o procedura penala in curs erau confidentiale. Un articol de presa ar putea anihila in fractiuni de secunda imaginea pe care apelanta si-a construit-o zi de zi, pe durata a zeci de ani, muncind.

Studiu de caz privind limitele libertatii de exprimare a presei

Prin cererea de chemare in judecata reclamanta a solicitat obligarea paratilor la plata unei sume de bani reprezentand daune morale. Sa elimine din continutul site-ului articolul jignitor la adresa sa. Sa publice pe site-ul respectiv hotararea pronuntata in cauza precum si intr-un ziar de circulatie nationala.

Reclamanta a aratat ca pe site-ul respectiv au fost publicate o serie de articole de presa vizand-o pe aceasta si familia sa. In acest context au fost jigniti, denigrati, prezentati ca persoane imorale, corupte.

Instantele, de fond si de apel au admis cererea reclamantei.
S-a retinut ca, prin articolele de presa publicate pe site-ul respectiv este evidenta intentia de publicare a unor informatii de “senzatie”. Informatii nefundamentate pe o baza factuala solida, insa prejudiciabile pentru reclamanta. Acesteia i-au fost incalcate drepturile personale nepatrimoniale fundamentale. Respectiv, dreptul la onoare, dreptul la reputatie si dreptul la propria imagine.
Nu este de ignorat nici disconfortul psihic suferit de aceasta. Tulburarea linistii sufletesti si mentale, temerii ca imaginea sa in societate este compromisa.

Fiind vorba de un articol de presa, libertatea de exprimare, astfel cum este consacrata in art.10 din Conventie, constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice. Exercitarea acestei libertati nu trebuie sa fie facuta in mod abuziv si discretionar, ci trebuie subsumata bunei credinte in exercitarea ei.
Dimpotriva, sa furnizeze informatii exacte si demne de incredere cu respectarea deontologiei jurnalistice.

Alte articole de acelasi autor

-INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE;

-INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII;

-Ce prevede legislatia drogurilor daca consumatorul de droguri cercetat nu este cooperant cu procurorul sau nu isi da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri;

–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;

–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;

-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;

–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

0724260393

Cabinet de avocat Bucuresti, servicii avocatiale drept civi, penal.

Liati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

    Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

    Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

    Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

    Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

    În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...