Stiri
19.5 C
Buzău

Infractiunile informatice Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos(art.250 Cod penal)

Data:

Infractiunile informatice

Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos(art.250 Cod penal)

Ca urmare a evolutiei comertului, dar si datorita masurilor legislative recente folosirea instrumentelor de plata electronica si comertul electronic sunt din ce in ce mai folosite in raport cu tranzactiile in numerar.

Statisticile arata insa ca, in mod corespunzator si infractionalitatea informatica  indreptata impotriva securitatii instrumentelor de plata electronica a evoluat.

In literatura juridica referitoare la infractiunile informatice s-a aratat ca o deficienta semnificativa semnalata de practica judiciara consta in insuficienta intelegere a mecanismului acestui tip de infractiuni, aspect in legatura cu care se confrunta si instantele judecatoresti.

Aceasta situatie se prezinta uneori si la nivelul apararii, lipsa unei aparari specifice, bazata pe cunostinte de specialitate reprezentand un dezavantaj pentru cei care apara interesele clientilor in procesele care au ca obiect infractiunile informatice.

Ca urmare a deficientelor aratate si solutiile instantelor, in spete cu acelasi obiect, au fost diferite.

Pentru rezolbarea unitara a unor astfel de spete, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat decizia nr.15 din 14 octombrie 2013 prin care a solutionat recursul in interesul legii.

De asemenea, noul Cod penal a clarificat unele aspecte legate de infractiunile informatice.

Infractiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos este reglementata de  art.250 Cod penal si prevede ca efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute mai sus, prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.

Transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării acestor operatiuni se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Spre exemplu, o modalitate de savarsire a acestei infractiuni, intalnita in practica judiciara este reprezentata de activitatea de retragere de numerar de pe carduri bancare, fara drept.

In acest caz este vorba de un card bancar emis in mod legal, care insa a ajuns in mod illegal in posesia faptuitorului ori i-a fost incredintat, dar folosit fara drept.  O alta varianta este intrebuintarea unui card bancar falsificat, clonat, utilizand date de identificare captate in mod fraudulos

In practica instantelor s-a stabilit ca in situatia in care cardul este autentic, dar a fost insusit pe nedrept si este folosit pentru retragere de numerar, faptuitorul nu va fi pedepsit si pentru infractiunea de furt ci numai pentru infractiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos(art.250 Cod penal).

In acest sens, intr-o speta, s-a retinut ca fapta persoanei care isi insuseste fara drept cardul bancar pierdut de partea vatanmata si il foloseste pentru a retrage numerar de la un automat bancar, scop in care a efectuat mai multe opertatiuni de retragere de numerar, constituie operatiunea de efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Caracterul continuat al faptei nu poate fi retinut exclusiv ca urmare a constatarii caracterului repetat al retragerilor de numerar, fara a avea in vedere celelalte elemente de fapt.

Tot cu referire la acest aspect, potrivit deciziei nr.15 din 14octombrie 2013 pronuntata de ICCJ in solutionarea recursului in interesul legii in situatia in care un card bancar autentic este folosit la bancomat, fara acordul titularului sau, in scopul efectuarii unor retrageri de numerar, constituie infractiunea prevazuta de art. 250 Cod penal, respectiv, de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos prin utilizarea unui instrument de plata electronica, inclusiv a datelor de utilizare ce permit utilizarea acestuia.

www.avocat-tudor.ro

Avocat Tudor Ion 07240393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Îngrijirea ideală pentru buze

În lumea frumuseții, buzele strălucitoare și sănătoase sunt esențiale...

Gene False Banda pentru Boem Beauty: Eleganță și Confort în Fiecare Zi

În căutarea unui look captivant și elegant, genele false...

Ruj Lichid Mat pentru Boem Beauty: Frumusețea care Dăinuiește

În lumea cosmeticelor, rujul lichid mat a devenit un...

Cristale: Descoperă Magia Mineralelor la MineralShop

Într-o lume din ce în ce mai agitată, tot...