Perchezitia in sistem informatic
Perchezitia informatica este folosita din ce in ce mai frecvent in ultimul timp de catre organele de cercetare penala, atat in cauzele precum infractiunile informatice cat si in cele privind infractiunile de coruptie sau evaziunea fiscala.
Perchezitia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice vizeaza procedeul de cercetare, descoperire, identificare şi strângere a probelor stocate într-un sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice.
Realizat prin intermediul unor mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.
O prima etapa in procedura de perchezitionare in mediul informatic este reprezentata de obtinerea sistemelor informatice sau de stocare care urmeaza sa fie perchezitionate.
In general, perchezitia informatica urmeaza unei perchezitii domiciliare care are ca scop identificarea si ridicarea sistemelor informatice care vor fi perchezitionate.
Daca perchezitia domiciliara nu respecta conditiile prevazute de lege se va putea invoca nelegalitatea perchezitiei informatice.
O alta etapa este cea a obtinerii mandatului de perchezitie.
Cine dispune perchezitia informatica
Despre perchezitia informatica in cursul urmăririi penale. Se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Sau de cel de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte.
Poate dispune efectuarea unei percheziţii informatice, la cererea procurorului, atunci când pentru descoperirea şi strângerea probelor este necesară cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice.
Procurorul înaintează cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice împreună cu dosarul cauzei judecătorului de drepturi şi libertăţi.
Cererea se soluţionează în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.
Judecătorul dispune prin încheiere admiterea cererii, atunci când aceasta este întemeiată, încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice şi emite de îndată mandatul de percheziţie.
Ce trebuie sa cuprinda incheierea de admitere a perchezitiei informatice
-denumirea instanţei; data, ora şi locul emiterii;numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis mandatul;
perioada pentru care s-a emis mandatul şi în cadrul căreia trebuie efectuată activitatea dispusă;
scopul pentru care a fost emis; sistemul informatic sau suportul de stocare a datelor informatice care urmează a fi percheziţionat, precum şi numele suspectului sau inculpatului, dacă este cunoscut; semnătura judecătorului şi ştampila instanţei.
Încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra cererii de încuviinţare a efectuării percheziţiei informatice nu este supusă căilor de atac.
Situatii ce pot interveni la perchezitia informatica
In cazul în care, cu ocazia efectuării percheziţiei unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, se constată că datele informatice căutate sunt cuprinse într-un alt sistem informatic.
Ori suport de stocare a datelor informatice şi sunt accesibile din sistemul sau suportul iniţial.
Procurorul dispune de îndată conservarea, copierea datelor informatice identificate şi va solicita de urgenţă completarea mandatului, dispoziţiile alin. (1)-(7) aplicându-se în mod corespunzător.
În vederea executării percheziţiei dispuse, pentru asigurarea integrităţii datelor informatice stocate pe obiectele ridicate, procurorul dispune efectuarea de copii.
Dacă ridicarea obiectelor care conţin datele informatice prevăzute la alin. (1) ar afecta grav desfăşurarea activităţii persoanelor care deţin aceste obiecte, procurorul poate dispune efectuarea de copii, care servesc ca mijloc de probă.
Copiile se realizează cu mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.
Perchezitia informatica trebuie sa se faca in prezenta suspectului sau inculpatului
Este un aspect important si trebuie respectat, altfel poate conduce la invocarea nulitatii absolute.
Asadar, percheziţia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează în prezenţa suspectului ori a inculpatului, dispoziţiile art. 159 alin. (10) şi (11) aplicându-se în mod corespunzător.
Percheziţia în sistem informatic ori a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează de un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, în prezenţa procurorului sau a organului de cercetare penală.
Ce trebuie sa contina procesul verbal de perchezitie informatica
In ce priveste mentiunile pe care trebuie sa le cuprinda Procesul-verbal de percheziţie informatică acestea sunt urmatoarele:
- a) numele persoanei de la care a fost ridicat sistemul informatic sau suporturile de stocare a datelor informatice ori numele persoanei al cărei sistem informatic este cercetat;
- b) numele persoanei care a efectuat percheziţia;
- c) numele persoanelor prezente la efectuarea percheziţiei;
- d) descrierea şi enumerarea sistemelor informatice ori suporturilor de stocare a datelor informatice faţă de care s-a dispus percheziţia;
- e) descrierea şi enumerarea activităţilor desfăşurate;
- f) descrierea şi enumerarea datelor informatice descoperite cu ocazia percheziţiei;
- g) semnătura sau ştampila persoanei care a efectuat percheziţia;
- h) semnătura persoanelor prezente la efectuarea percheziţiei.
Masuri luate la perchezitia informatica
Organele de urmărire penală trebuie să ia măsuri ca percheziţia informatică să fie efectuată fără ca faptele şi împrejurările din viaţa personală a celui la care se efectuează percheziţia să devină, în mod nejustificat, publice.
Datele informatice identificate cu caracter secret se păstrează în condiţiile legii.
În cursul judecăţii, percheziţia informatică se dispune de către instanţă, din oficiu sau la cererea procurorului, a părţilor ori a persoanei vătămate. Mandatul de efectuare a percheziţiei informatice dispuse de instanţă se comunică procurorului.
Cabinet de avocat Bucuresti Tudor Ion ofera consultatii infractiuni informatice.
Pentru a lua legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
0724260393
Contaceaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion