Infractiunea de proxenitism, prin ce se diferentiaza de traficul de persoane
Infractiunea de proxenitism prezinta un anumit pericol in desfasurarea relatiilor sociale.
Termenul de proxenitism deriva si este legat de cuvantul prostitutie.
Despre practicarea prostitutiei se spune ca este una din cele mai vechi meserii din lume.
Realitatea a demonstrat insa ca, in multe cazuri, persoana care practica prostitutia era de fapt o victima a fenomenului traficului de persoane.
Sau a exploatarii sexuale, cum ar fi infractiunea de proxenetism.
Pentru prevenirea si combarea proxenitismului si a exploatarii sexuale in general, pe plan international, dar si de catre legiuitorul roman, au fost intreprinse o serie de masuri.
A fost vizata, asa cum s-a aratat in literatura de specialitate, mutarea oprobiului public de la persoana exploatata la cea care exploateaza.
Ceea ce este de natura sa ajute la sanctionarea adevaratilor vinovati pentru extinderea fenomenului prostitutiei.
Intre infractiunea de proxenitism si cea de trafic de persoane exista unele asemanari, dar si deosebiri.
In ce consta infractiunea de proxenitism
Infractiunea de proxenitism, este incriminata de art.213 Cod penal.
Consta intr-o varianta tip si doua variante agravante.
Variata tip a infractiunii de proxenitism coonsta in determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane
Prima varianta agravanta se retine in cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituţiei s-a realizat prin constrângere.
A doua varianta agravanta se retine daca faptele sunt săvârşite faţă de un minor.
In aceasta situatie limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
Conform ultimul alineat din art.213 Cod penal, prin practicarea prostitutiei se înţelege întreţinerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obţinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.
Actiunile prin care se poate comite infractiunea de proxenitism
Din textul de lege se observa prin ce acte meteriale prin se poate savarsi infractiunea de proxenetism.
Determinarea la prostitutie consta in incurajarea sau convingerea unei persoane sa practice prostitutia.
De exemplu, prin promisiunea unei vieti fara munca.
Inlesnirea practicarii prostitutiei, actul material se poate realiza prin actiuni prin care se face mai usor de realizat sau de continuat actul prostitutiei.
Constrangerea la prostitutie. Consta in folosirea unor mijloace fizice sau prin amenintare.
Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de proxenitism
In literatura de specialitate s-au analizat cerintele pentru existenta infractiunii de proxenitism.
Esential este legatura activitatii incriminate cu practicarea prostitutiei ori sa se traga foloase de pe urma acesteia sau sa constituie scopul activitatii.
Daca aceasta legatura a actiunii cu infractiunea de prostitutie nu exista, nu sunt incidente prevederile legale privind proxenitismul.
Raportul dintre infractiunea de trafic de persoane si infractiunea de proxenitism
Despre infractiunea de trafic de persoane am aratat intr-un articolul anterior.
In practica judiciara nu a existat un punct de vedere unitar iprivind diferenta dintre infractiunea de proxenitism si prostitutie.
Unele instante au aratat ca proxenetismul reprezinta o activitate infractionala neagresiva, neimplicand vicierea pozitiei subiective a subiectului pasiv secundar.
In timp ce, activitatile ce constituie elementul material al infractiunii de trafic de persoane constau in mijloace care presupun infrangerea libertatii de vointa si constiinta a subiectului pasiv.
Instanta suprema s-a pronuntat printr-un recurs in interesul legii.
A stabilit ca aceste instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Ce a hotarat instanta suprema despre raportul dintre infractiunea de proxenitism si prostitutie
Daca in cazul proxenitismului, constrangerea este prevazuta numai ca modalitate particulara, agravata, de savarsire alternativ a infractiunii.
Intr-un asemenea caz recrutarea si traficul de persoane nefiind facute in scopul obligarii la practicarea prostitutiei, care este prestata de bunavoie de persoana vizata.
In toate ipotezele savarsirii infractiunii de trafic de persoane, constrangerea constituie mijlocul specific principal de realizare a obiectului material al laturii obiective al acestei infractiuni.
Ca urmare, atat timp cat nu se evidentiaza existenta constrangerii recrutarea unei persoane pentru prostitutie ori trafic de persoane trebuie incadrata in infractiunea de proxenitism.
Studiu de caz despre raportul dintre cele doua infractiuni
Instanta a arata ca nu este realizată sub aspectul laturii obiective nici una din modalitățile alternative ale infracțiunii de trafic de persoane.
Anume, recrutarea, transportare, transferarea, adăpostire, primirea, unei persoane în scopul exploatării acesteia, prin vreuna din modalitățile prevăzute în textul de lege.
Sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de „proxenetism”, prevăzut de art. 329 alin. (1) vechiul Cod penal.
Respectiv prev. de art. 213 al. 1 noul cod penal, în varianta determinării/ îndemnului la prostituție a înlesnirii practicării acesteia și tragerii de foloase de pe urma acestor activități ilicite.
In condițiile unui consimtamant valabil exprimat al victimelor, aspecte reieșite din declarațiile părților vătămate date în cursul urmăririi penale.
Diferenta dintre infractiuni din punct de vedere al consimtamantului victimei
La proxenetism, persoana care este îndemnată sau căreia i se înlesnește practicarea prostituției, își dă acordul în mod nealterat.
Voința de a se prostitua ii aparține în totalitate, în mod liber.
La traficul de persoane consimțământul la exploatare, inclusiv în forma prostituției, este afectat de violență sau de modalități de captare non-agresivă, în urmărirea aceluiași scop.
Rezultă voința legiuitorului de a sancționa infracțiunile de trafic de persoane independent de consimțământul victimei.
În sensul acestei concluzii sunt și dispozițiile art. 1 din Legea nr. 678/2001.
Rezultă că infracțiunea de trafic de persoane are un obiect juridic special, având de regulă un subiect pasiv multiplu.
În acest context, numărul subiecților pasivi relevă o rezoluție infracționala unică, când se acționează în aceleași condiții.
Alte articole de acelasi autor
-Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
-Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.
-De ce este necesara modernizarea metodei de efectuare a anchetei psihosociale in cazul stabilirii conditiilor exercitarii autoritatii parintesti de catre instanta de tutela;
– In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Ce trebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala.
0724260393
Cabinet avocat Bucuresti ofera consultanta in dosare penale.
Luati legatura cu noi click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion