Stiri
27.4 C
Buzău

Informatii ce pot fi avute in vedere dupa solicitarea intrarii in faliment a societatii ASTRA

Data:

Informatii ce pot fi avute in vedere dupa solicitarea intrarii in faliment  a societatii ASTRA

Persoanele care solicita despagubiri rezultate din contractele de asigurare cu ASTRA pot avea in vedere urmatoarele aspecte ca si puncte de referinta in procedura pe care o vor urma.

Referindu-se la procedura recuperarii sumelor de bani, dat fiind falimentul ASTRA, InfoCons protectia-consumatorilor.  

Arata ca Fondul de Garantare a Asiguratilor(FGA), ca schema de garantare in domeniul asigurarilor are ca scop protejarea creditorilor de asigurari( asigurati, beneficiari ai asigurarii

Dar si terte persoane pagubite in cazul asigurarii de raspundere civila) de consecintele unui asigurator intrat in procedura de faliment.

Se precizeaza ca dupa 30 de zile de la data publicarii deciziei ASF, FGA va publica lista potentialilor creditori de asigurari rezultata din evidentele transmise FGA de asigurator.

Persoanele care nu se regasesc in lista publicata  se pot adresa direct FGA in vederea includerii pe lista potentialilor creditori de asigurari, pe baza documentelor care sa sustina cererea.

Plafonul de garantare legal este de 450000 lei/creditor de asigurare.

Se mai precizeaza si ca in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 213/2015 creditorii de asigurari pot solicita plati, in baza unei cereri tip, in urmatoarele conditii:

-sumele cuvenite creditorilor de asigurari a fi platite de catre FGA aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativa, in situatia incetarii contractului de asigurare.

-despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate cu ASTRA.

In situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost dschis dosar de dauna, dar si in situatia producerii in viitor a riscurilor asigurate in perioada de valabilitate a contractului de asigurare va puteti adresa FGA.

Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților

Reglementează un plafon de garantare pentru plata indemnizatilor/ despăgubirilor din disponibilitățile Fondului în cuantum de 450.000 lei per creditor de asigurare al asigurătorului în faliment.

Conține dispoziții privitoare la procedura și condițiile de efectuare a plăților din disponibilitățile Fondului de garantare a asiguraților.

 Prevederea de la art. 30 alin. (1) se refera la faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară emite reglementările necesare cu privire la activitatea Fondului.

Ceea ce a facut necesară emiterea unei noi reglementări pentru punerea în aplicare a Legii nr. 213/2015 a fost dobândirea personalității juridice a Fondului și preluarea de către acesta a unor funcții și atribuții noi.

Este de observat ca Proiectul de Normă privind Fondul de garantare a asiguraților, reglementează aspecte privitoare la constituirea, destinația și utilizarea Fondului.

Administrarea și structura bugetului de venituri și cheltuieli, procedura și condițiile de efectuare a plăților din disponibilitățile Fondului, modalitățile de recuperare a sumelor plătite de la Fond/

Precum și alte aspecte referitoare la activitatea acestuia, ținând cont de prevederile legislației actuale.

Dispozitiile legale pe care le-a avut in vedere Proiectul de Normă privind Fondul de garantare a asiguraților sunt urmatoarele.

Dispozitiile Codului Civil, ale Legii nr. 213/2015, ale Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Precum si ale Legii nr. 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea și lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, republicată, cu modificările ulterioare.

Totodata, au fost avute in vedere, în principal, următoarele aspecte:

– constituirea Fondului ca persoană juridică de drept public;

– posibilitatea Fondului de a încheia acorduri de cooperare cu schemele de garantare din domeniul asigurărilor care operează în celelalte state pentru înlesnirea raporturilor de drept internațional privat în materia insolvenței;

– categoriile creditorilor de asigurări;

– plafonul de garantare stipulat de lege;

– deschiderea şi instrumentarea dosarelor de daună de către Fond în perioada cuprinsă între data închiderii procedurii de redresare financiară și cea a denunțării contractelor de asigurare.

Dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului;

– dispoziţii specifice procedurii de faliment a societăţii de asigurare.

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Pe site-ul www.avocatul-tudor.ro gasiti articole pe aceiasi tema:

-in caz de accident asiguratorul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de raspundere civila.

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind plata despagubirilor.

Av. Tudor Ion

0724260393

Cbinet avocat Bucuresti

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...