In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri este prevazuta in art. 1376 Cod civil, care dispune urmatoarele: ‘Oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa.
Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazul coliziunii unor vehicule sau în alte cazuri similare. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, sarcina reparării tuturor prejudiciilor va reveni numai celui a cărui faptă culpabilă întruneşte, faţă de ceilalţi, condiţiile forţei majore”.
Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri revine persoanei care are paza lucrului, proprietarul, ori cel care are in temeiul unei dispozitii legale sau al unui contract sau numai in fapt, exercita in mod independent controlul si supravegherea asupra lucrului si se serveste de acesta in interes propriu.
Aceasta forma de raspundere pleaca de la principiul ca cel care exercita paza asupra unui lucru trebuie sa-si assume riscul producerii unui prejudiciu de catre acesta, insa proprietarul ori cel care-l foloseste trebuie sa garanteze ca va despagubi victima in cazul unui prejudiciu.
In vederea existenţei şi angajarii răspunderii prevăzute de art. 1376 alin. (1) Cod Civil este necesara indeplinirea cumulativa a trei condiţii, două generale şi una specială. Condiţiile generale sunt urmatoarele: sa existe un prejudiciu şi raportul de cauzalitate dintre lucru şi prejudiciu.
Condiţia speciala este ca lucrul care a cauzat prejudiciul să se afle în paza juridică a unei persoane.
Raportul de cauzalitate trebuie să existe între lucru şi prejudiciul suferit de victimă. Dupa unii autori, se prezuma raportul de cauzalitate daca se dovedeste participarea lucrului la producerea prejudiciului si, mai ales cand are loc un contact intre lucru si victima.
Cu toate acestea, nu va fi angajata raspunderea pentru lucrul aflat in paza juridica daca se dovedeste ca a existat un caz de forta majora.
Pentru aceasta trebuie sa fie indeplinite conditiile prev de alin.(2) al art.1351 C.civ. privind forta majora, cauza exoneratoare de raspundere: “forta majora este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil” si ale art. 1380 C.civ. privind exonerarea de raspundere in caz de forta majora.
In acest sens, art. 1380 face trimitere la art.1376 si 1378 Cod civ,:” In cazurile prevazute de art.1375, 1376, 1378 si 1379 nu exista obligatie de reparare a prejudiciului atunci cand acesta este cauzat exclusiv de fapta victimei insasi, ori a unui tert sau este urmarea unui caz de forta majora”.
Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri nu se va aplica daca lucrul a fost doar un simplu instrument al omului in cauzarea prejudiciului. Astfel se intampla in cazul in care omul se foloseste de un lucru pentru a savarsi o fapta ilicita.
Dacă insa lucrul a cauzat prejudiciul ca urmare a unui caz fortuit, răspunderea pe temeiul art. 1376 alin. (1) noul Cod Civil, nu poate fi înlăturată.
In situatia in care prejudiciul este consecinţa faptei omului, iar lucrul reprezinta numai instrumentul utilizat de acesta pentru săvârşirea unei fapte ilicite, între lucru şi prejudiciu nu există raport de cauzalitate nu va fi angajata răspunderea în temeiul art. 1376 alin. (1) Cod civil.
Alte articole de acelasi autor:
–Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
– In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion