Stiri
16.7 C
Buzău

In ce situatii asezarea de obstacole pe drumul public,de mijloace de semnalizare rutiera,participarea la intreceri pe drumul public constituie infractiunea de impiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice

Data:

In ce situatii asezarea de obstacole pe drumul public,de mijloace de semnalizare rutiera,participarea la intreceri pe drumul public constituie infractiunea de impiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice

In calitate de avocat penal si legislatie rutiera si accidente am fost intrebat despre incidenta legii penale in cazuri in care conducatorilor auto, prin diverse modalitati, le-a fost pusa in pericol siguranta,impiedicata circulatia pe drumul public.

In unele cazuri  au trebuit sa adopte o decizie ce le-a afectat dreptul de a circula liber,sa circule pe o ruta ocolitoare sau chiar sa ia o decizie pentru a fi in siguranta.

Spre exemplu,cazuri de mijloace de semnalizare asezate defectuos sau chiar defecte, ceea ce a determinat inducerea in eroare a conducatorului auto, ori chiar asezarea de obstacole pe drumul public,ceea ce a creat un real pericol pentru siguanta circulatiei si persoana in cauza..

 

Tocmai pentru a se preveni aparitia unor astfel de situatii,in categoria  infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice a fost inclusa

Infractiunea prevazuta de art.339 din Codul penal denumita impiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice

 

Dupa cum se va observa mai jos, infractiunea de impiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice cuprinde in continutul sau,patru categorii diferite de infractiuni care se vor analiza in continuare.

 

  • o prima forma este infractiunea prevazuta de art.339 ali.(1) cod

penal, care se refera la urmatoarele:

-instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic ori să îngreuneze circulaţia pe drumul public.

Sanctiunea prevazuta pentru aceasta infractiune este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

Din cele de mai sus, se observa ca modalitatile prin care se savarseste aceasta infractiune sunt urmatoarele:

-instalarea de mijloace de semnalizare rutieră;

-modificarea poziţiilor mijloacelor de semnalizare rutiera.

In mod concret, in ce priveste aceasta ultima modalitate,actiune consta in aceea ca se schimba forma,dimensiunea intr-un alt mijloc de semnalizare rutiera.

 

In ce priveste mijloacele de semnalizare rutiera,care sunt acestea precum si unele reglementari in acest domeniu sunt mentionate in art.30 din OUG 195/2002,in care se reglementeaza urmatoarele:

-semnalele luminoase; indicatoarele; marcajele;

-mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar si coerent, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si din timp de catre cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele si intr-o stare tehnica de functionare  coespunzatoare.

 

Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si orice alte dispozitive speciale de acest fel se executa, se instaleaza si se intretin prin grija admi nistratorului drumului public. Instalarea acestora se executa numai cu acordul prealabil al politiei.

Semnalizarea si presemnalizarea intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se executa, se instaleaza si se intretin de catre
administratorul fiecarui drum.

 

Indicatoarele de reglementare a prioritatii de trecere si semnalele cu lumini albe si alternativ-intermitente, precum si de avertizare sonora de la trecerile la nivel cu calea ferata se instaleaza si se intretin de administratorii cailor ferate.

Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare.

 

De mentionat si urmatoarele interdictii prevazute de Codul rutier in legatura cu aceste reglementari:

  1. a) amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele ori instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera ori realizarea de amenajari, care sunt de natura sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand In pericol siguranta circulatiei;
  2. b) lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora.

 

Cerintele pentru existenta acestei infractiuni sunt urmatoarele:

Fapta sa fie de natură să inducă în eroare participanţii la trafic;

-să îngreuneze circulaţia pe drumul public.

 

 

  • Infractiunea de participarea în calitate de conducător de vehicul la

întreceri neautorizate pe drumurile publice

Sanctiunea pentru savarsirea acestei infractiuni este închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Cerinta esentiala pentru ca fapta sa constituie infractiune este ca intrecerile sa fie neautorizate. De mentionat ca,desi legea prevede forma de plural(intreceri),fapta constituie infractiune chiar daca faptuitorul participa la o singura intrecere.

 

In lgatura cu acest aspect,mai precizam si ca asemenea interdictii se prevad si in art.52 din OUG 195/2002,acesta continand si unele reguli pentru circulatia vehiculelor,astfel:

Este interzisă desfăşurarea de concursuri, antrenamente ori întreceri pe drumurile publice, cu excepţia celor autorizate de administratorul drumului respectiv şi avizate de poliţia rutieră.

Organizatorii concursurilor, antrenamentelor ori întrecerilor autorizate sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a acestora, precum şi pentru protecţia celorlalţi participanţi la trafic.

 

În caz de producere a unui eveniment rutier, ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor prevăzute la alin. (2), organizatorii acestora răspund administrativ, contravenţional, civil sau penal, după caz.

 

  • Forma infractiunii prevazuta de alin.(3) al art.339 Cod penal care se

refera la infractiunea de aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.

 

Actul material prin care se savarseste aceasta infractiune:

Consta in aşezarea de obstacole. Faptuitorul va actiona prin instalarea pe drumul public a unui obiect care prin dimensiunile si alte caracteristici impiedica dreptul la circulatie al paticipantilor la trafic.

 

Cerintele esentiale pentru existenta infractiunii sunt urmatoarele:

-îngreunarea sau împiedicarea circulaţiei pe drumul public;

-se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.

 

 

  • Forma infractiunii prevazuta la alin(4) al art.339 Cod penal

Consta in lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase si se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

 

In mod concret,faptuitorul paraseste vehiculul aflat pe partea carosabila si incarcat cu produse sau substanţe periculoase,il lasa fara supraveghere si nu asigura o forma de control asupra acestuia.

Pentru ca a procedat in acest mod, legea prezuma faptul ca se creaza un pericol pentru siguranta circulatiei.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

Ce trebuie sa cunoasteti despre mentiunile obligatorii pe care trebuie sa le cuprinda noul tip de proces verbal de contraventie si lipsa carora va atrage anularea acestuia;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

– Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

– Avocat dreptul muncii.

Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator;

Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate.

Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala.

Profesionalism,responsabilitate,confidentialitate fata de client.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat_tudorion@yahoo.com

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Îngrijirea ideală pentru buze

În lumea frumuseții, buzele strălucitoare și sănătoase sunt esențiale...

Gene False Banda pentru Boem Beauty: Eleganță și Confort în Fiecare Zi

În căutarea unui look captivant și elegant, genele false...

Ruj Lichid Mat pentru Boem Beauty: Frumusețea care Dăinuiește

În lumea cosmeticelor, rujul lichid mat a devenit un...

Cristale: Descoperă Magia Mineralelor la MineralShop

Într-o lume din ce în ce mai agitată, tot...