In ce situatie contribuabilul care omite evidentierea in documentele contabile a operatiunilor economice efectuate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale nu comite infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Din practica instantelor se cunosc situatii cand unii contribuabili omit sa evidentieze in documentele de evidenta contabila operatiunile economice efectuate,in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
In alte cazuri,unii agenti econimici cumpara marfuri pe baza de factura,le inregistreaza in documentele de evidenta contabila, dar ulterior vand marfurile fara factura,astfel ca pot intra sub incidenta art.9 alin.(1) lit.b) din Legea nr.241/2005.
Conform acestui text de lege,constituie infractiune si se pedepseste omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate,in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Specific acestei infractiuni este ca activitatea sanctionata de legiuitor este,de fapt,o actiune omisiva. Aceasta constă în fapta de a omite evidențierea in actele contabile sau in alte documente legale, în tot sau în parte,a operațiunilor comerciale efectuate sau veniturile realizate.
Sanctiunea pentru aceasta fapta este inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi.
Subiect al acestei infractiuni poate fi orice persoana fixzica sau juridica. Aceasta insa trebuie sa actioneze in numele sau in intersul contribuabilului,ori in realizarea obiectului de activitate al acestuia,in raport de obligatiile pe care le are conform legii sau contractului.
Intr-o astfel de ipoteza a savarsirii infracțiunii de evaziune fiscală se presupune initial, efectuarea de operațiuni comerciale sau realizarea de venituri de către făptuitor.
De asemenea,ulterior efectuării unei operațiuni comerciale sau realizării unui venit, contribuabilul personal sau prin contabil are obligația de a evidenția acest venit. Neevidențierea,în sensul legii penale se refera la acte contabile sau alte documente legale.
Cu toate acestea, pot exista situatii in care, desi,contribuabilul omite evidentierea in documentele contabile a operatiunilor economice efectuate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, fapta nu poate constitui infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
o Se cer insa indeplinite anumite conditii.
-fapta sa nu conduca la un prejudiciu adus bugetului de stat;
-din probele administrate sa nu rezulte ca omisiunea s-a facut in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Prin urmare,ceea ce trebuie probat este ca nu a existat intentia de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Aceata trebuie dovedita fara niciun dubiu.
Daca nu sunt indeplinite conditiile de mai sus fapta ar putea constitui contraventia prevazuta de art.41 pct.1 din Legeanr.82/1991,republicata,care se refera la deţinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor şi datoriilor, precum şi efectuarea de operaţiuni economico-financiare, fără să fie înregistrate în contabilitate;
o explicatii cu privire la anumiti termeni folositi de legiuitor in
reglementarea infractiunii de omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate,in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Pentru ca sa intelegem mai bine in ce consta aceasta infractiune trebuie sa cunoastem semnificatia unor termeni la care se refera legiuitorul in definirea infractiunii.
o acte contabile sau alte documente legale :
-se inteleg documentele justificative(facturi,avize,documente de insotire a marfii,registru jurnal,registrele contabile, exclusiv cele obligatorii nu și cele facultative,situațiile financiare recapitulative și declarațiile fiscal,documentele ce au relevanta in domeniul fiscal si de evident acontabila.
Este de mentionat sub acest aspect ca,din punct de vedere al legii penale,acestea pot fi sub forma de înscrisuri ori într-un mediu virtual,cum sunt evidențele contabile sau declarațiile fiscale electronice.
o Termenul omisiune
Se refera atat la situatia in care documentul este intocmit,dar nu sunt evidentiate,in tot sau in parte operatiunile economice efectuate sau veniturile realizate,cat si la situatia cand docuentul nu este intocmit.
o evidențierea de operațiuni si venit realizat
Se presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
-întocmirea documentului justificativ;
-înregistrarea documentului justificativ;
-sintetizarea operațiunilor effectuate;
-completarea declarațiilor fiscale.
In literatura juridica s-a aratat ca,evidențierea pentru orice operațiune sau venit este rezultatul unor consemnări succesive în acte de natură diferită, un ansamblu de înregistrări cu privire la acea operațiunea sau acel venit realizând conținutul obligației de evidențiere.
• omisiunea totala de a evidenția
Intr-un astfel de caz,contribuabilul omite evidențierea în contabilitate a tuturor operațiunilor efectuate sau a tuturor veniturilor realizate;
Activitatea sanctionata de legiuitor consta in aceasta ipoteza in faptul ca nu se organizeaza o evidența contabila și fiscala ori organizarea unei asemenea evidențe fără a face nicio înregistrare.
Un exemplu in acest sens este cel in care se declară desfășurarea activității economice,cu respectarea condițiilor speciale privind autorizarea sau funcționarea acesteia, dar ulterior omite să evidențieze și să declare venitul impozabil.
Un caz special de omisiune este considerat cel in care se omisiunea are un caracter permanent. Intr-o astfel de ipoteza contribuabilul nu face nicio operațiune de evidențiere contabilă de la data începerii activității.
In ipoteza in care contribuabilul nu face nicio evidențiere,insa numai pentru o anumita perioada,contribuabilul invocand organului fiscal, o suspendare a activității, omisiunea de a evidenția are caracter temporar,
In literatura de specialitate,se considera ca omisiune totală poate rezulta din urmatoarele:
-neîntocmirea documentului justificativ;
-neînregistrarea documentului justificativ;
-neîntocmirea situației financiare anuale și nedepunerea declarației fiscal.
o omisiunea de a evidenția parțială.
Intr-o astfel de ipoteza se omite numai evidentierea unei operațiuni sau anumitor operațiuni ori un venit sau numai anumite venituri,existand totusi o evidența contabila.
Pentru intrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală trebuie ca,ulterior omisiunii de a întocmi documentul justificativ, contribuabilul să omită și înregistrarea operațiunii.
o Inregistrare
Aceasta a fost definita ca efectuarea unei mențiuni, pe baza documentului justificativ a acelei operațiuni sau a acelui venit în registrul contabil, cu acea destinație.
• Alte articole de acelasi autor:
-Cand exista obligatie de intretinere si cand se savarseste infractiunea de abandon de familie;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
– De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
– -Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion