Stiri
24.2 C
Buzău

In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene

Data:

 

In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene

 

  1. Ce obligatii revin statelor member privind protectia intereselorfinanciare ale  Uniunii Europene

 

Statele care fac parte din Uniunea Europeana au obligatia de a proteja interesele financiare ale acesteia de a descoperi eventualele suspiciuni de frauda si de a cooperara in acest sens cu Comisia Europeana.

 

In acest scop au fost instituite o serie de norme pentru a se asigura protectia privind controlul si recuperarea fondurilor platite necuvenit din bugetul UE prin Regulamentul nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.

 

De asemenea, statele membre au obligatia de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene  prin adoptarea de masuri similare cu cele

adoptate pentru combaterea fraudei  care aduce atingere intereselor financiare nationale si de a coopera in acest sens cu Comisia Europeana.

 

  1. Cum este definita neregula in legislatia europeana si nationala

Utilizarea necorespunzatoare a fondurilor europene si a fondurilor de cofinantare poate interveni sub forma de nereguli sau fraude.

Neregula, potrivit Regulamentului nr. 2988/9595 al Consiliului privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, reprezinta orice incalcare a unei dispozitii de drept european, ca urmare a unei actiuni sau omisiuni a unui operator economic care poate sau ar putea prejudicia bugetul general al Comunitatilor sau bugetele gestionate de acestea, fie prin diminuarea sau pierderea veniturilor acumulate din resurse proprii,

colectate direct in numele Comunitatilor, fie prin cheltuieli nejustificate.

In ce priveste tara noastra, art. 2 lit. a) din O.G. nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si al fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, reglementeaza neregula ca fiind: orice abatere de la legalitate, regularitate si conformitate in raport cu dispozitiile legale nationale si/sau comunitare, precum si cu prevederile contractelor ori altor angajamente legale incheiate in baza acestor dispozitii, care prejudiciaza bugetul general al Comunitatii Europene si/sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, precum si bugetele din care provine cofinantarea aferenta, printr-o cheltuala necuvenita.

 

Neregula poate prezenta o forma neintentionata si una intentionata.

Neregula neintentionata ar reprezenta acea actiune sau inactiune a uneia din institutiile cu atributii in gestiunea fondurilor europene sau a unui beneficiar, cauzata de neglijenta si avand ca rezultat incalcarea unor prevederi legale sau a angajamentelor convenite intre parti.

 

Neregulile intentionate, cum ar fi falsificarea unor inregistrari contabile devin fraude.

De asemenea, neregulile pot fi cu impact financiar sau fara un impact financiar.

 

  1. Cum este definita frauda in legislatia europeana si cea nationala

 

In ce priveste frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Comunitatilor Europene in materie de cheltuieli, art.1 par.1 al Conventiei PIF dispune ca aceasta consta in urmatoarele:

-orice act sau omisiune cu intentie cu privire la folosirea sau prezentarea unor declaratii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au ca efect perceperea sau retinerea pe nedrept de fonduri care provin din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele gestionate de Comunitatile Europene sau in numele acestora.

-necomunicarea unor informatii cu incalcarea unei obligatii specifice, avand acelasi efect.

-deturnarea acestor fonduri in alte scopuri decat cele care au fost acordate initial, avand acelasi efect.

 

Referitor la frauda, in legislatia nationala, OG nr. 79/2003 art. 2 lit.b) defineste frauda ca fiind orice actiune sau  omisiune intentionata in legatura cu obtinerea, utilizarea sau gestionarea fondurilor comunitare provenind din bugetul general al Comunitatior Europene sau din bugetele administrate de acestea sau/si in numele lor, precum si/sau bugetele de cofinantare aferente, incriminate prin Codul penal, Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, sau prin alte legi speciale.

 

  • Articole de acelasi autor:

Ce acuzatii privind infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene se aduc deputatului Nicolae Paun si ce prevede Legea nr.78/2000 despre acestea

In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune

Extradarea-autor articol-avocat penal Tudor Ion

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...