Conducerea unui vehicul neînmatriculat, in ce situatii se comite infractiunea
Fapta de conducerea unui vehicul neinmatriculat face parte din categoria infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.
Infractiune poate fi comisa in mai multe modalitati.
De exemplu, dupa ce un proprietar şi-a vandut autoturismul, cumpărătorul, din diferite motive, nu l-a mai înscris la autoritatea competenta, spre exemplu, serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor si noul conducator circula in aceste conditii.
Ori, a circulat in conditiile in care aavea suspendat dreptul de conducere a unui autovehicul sau circula cu numere de inmatriculare expirate sau false.
Ca urmare, cel in cauza, se expune comiterii unei contraventii sau chiar savarsirii infractiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
Art.334 Cod penal despre conducerea unui autovehicul neinmatriculat
Fapta este prevazuta de art.334 Cod penal prevede o forma de baza si agravantele.
Forma de baza a infractiunii de punere in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat este cea privind punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat.
O forma agravanta este reprezentata de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare.
Alta modalitate de savarsire a infractiunii de punere in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat este cea de de tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.
In alineatul ultim, art. 334 Cod penal se dispune cu privire la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase.
Sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România.
Conditiile necesare pentru existenta infractiunii de conducerea unui autovehicul neinmatriculat
Din examinarea modalitatilor de savarsire a infractiunii de punere in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat se poate constata ca pentru existenta acesteia este necesara indeplinirea a doua doua condiţii.
In variata de bază:
- fapta să fie comisă pe drumul public;
- autovehiculul sau tramvaiul să fie neînmatriculat sau neînregistrat.
Elementul material al infractiunii se poate realiza prin două acţiuni, alternative, respectiv:
- punerea în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat;
- conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai neînmatriculat sau neînregistrat;
In cazul vanzarii unui autoturism, titularul dreptului de proprietate devine cumparatorul acestuia.
Acesta insa trebuie sa inscrie vehiculul la autoritatile competente si sa solicite emiterea certificatului de inmatriculare corespunzator acestei situatii.
Aceasta situatie este prevazuta in mod expres si in legislatia din domeniu, respectiv, inmatricularea si inregistrarea autoverhiculelor.
Se arata ca este obligatorie inainte de punerea lor in circulatie, atat pentru proprietari cat si persoanele care detin un astfel de mandat.
Daca nu se procedeaza astfel, vehiculul pentru care nu s-a operat transcrierea in favoarea noului proprietar, care circulă pe drumul public poate fi apreciat ca fiind neînmatriculat.
Prin acţiunea de conducere a unui autovehicul sau tramvai se înţelege acţiunea specifică conducătorului unui autovehicul, prin care acesta manevrează mecanismele specifice care determină deplasarea autovehiculului pe drumurile publice.
Ce este necesar pentru existenţa infracţiunii de conducerea unui vehicul neinmatriculat
Autorul trebuie să conducă efectiv un autovehicul, care trebuie să se deplaseze cu ajutorul propriilor mecanisme, nu să fie tractat.
Desigur ca, pentru a nu se expune savarsirii infractiunii de punerea in circulatie a unui vehicul neinmatriculat trebuie sa se cunoasca legislatia care reglementeza acest domeniu
Instantele de judecata au avut in unele cazuri interpretari diferite cu privire la savarsirea infractiunii de punere in circulatie a unui vehicul neinmatriculat, prevazuta de art.334 Cod penal.
Despre condiţiile în care un autovehicul se consideră neînmatriculat o interpretare a fost data de catre I.C.C.J., prin solutionarea uni recurs in interesul legii.
Solutia a fost urmatoarea:””Din interpretarea dispoziţiilor legale referitoare la înmatricularea şi înregistrarea vehiculelor, un autovehicul se consideră neînmatriculat atunci când nu a fost luat în evidenţă de către organul competent, pe baza verificării actului de proprietateşi a stării tehnice şi nu s-a eliberat un certificat de înmatriculare.
Nu sunt socotite neînmatriculate autovehiculele pentru care s-au eliberat autorizaţii de circulaţie provizorii, în condiţiile art. 13 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, şi art. 23 alin. (4) din Regulamentul de aplicare aprobat prin H.G. nr. 1391/2006”.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Este de asemenea, o infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.
Prevede despre conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.
Ori, al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Pe cât timp se suspendă permisul de conducere dacă ai condus un autovehicul neinmatriculat
Se aplica dispozitiile art. 103 din OUG 195/2002 care prevede ca, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
Precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală.
Rnunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
Cand suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta
În cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul poliţiei rutiere, care are în evidenţă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenţii.
Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.
În cazurile prevăzute la alin. (1), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază sau îşi are reşedinţa în sensul art. 23^1 alin. (2) ori, după caz, locuieşte, în situaţia persoanelor aflate la studii în România, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
Sentinte judecatoresti conducere auto neinmatriculat si numar fals
Analizand probele administrate din perspectiva continutului constitutiv al infractiunii sub aspectul careia a fost sesizata, retine urmatoarele:
In fapt, din punct de vedere al laturii obiective, in data de 23.09.2017, inculpatul a condus pe drumurile publice motociclul marca Kinroad fără şasiu, cu motor şi inscripţia „124 cm” pe motorul acestuia, fara a avea aplicate plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare.
Motociclul nefiind înmatriculat sau înregistrat si fără sa posede permis de conducere, în jurul orelor 18,34 fiind oprit in trafic de organele de politie.
In data de 09.07.2018, inculpatul a condus pe drumurile publice un ATV de culoare neagră, fără marcă sau şasiu, ce nu avea aplicată plăcuţe cu nr. de înmatriculare sau înregistrare, neînmatriculat sau înregistrat.
Dar fără a fi posesor de permis de conducere, în jurul orelor 18,15 fiind oprit in trafic de organele de politie pe DN 15 E de pe raza loc. Voiniceni.
In data de 25.10.2018, inculpatul a condus pe drumurile publice un ATV de culoare neagră, fără marcă sau sasiu înregistrare, fara a avea aplicate plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare.
Motociclul nefiind înmatriculat sau înregistrat si fără sa posede permis de conducere in jurul orelor 19,30 fiind oprit in trafic de organele de politie pe DC 137 de pe raza
In data de 09.11.2020, inculpatul a condus pe drumurile publice cvadriciclu uşor tip ATV, neînregistrat/neinmatriculat fără a poseda permis de conducere.
In dreptul imobilului nr 135 A, din cauza ca imbracamintea pasagerei s-a prins de roata vehiculului martora a cazut, suferind leziuni traumatice usoare.
Din punct de vedere al laturii subiective, faptele au fost comise de inculpat cu vinovatie sub forma intentiei directe, prev de art 16 alin.3 lit.a Cod penal.
Probele privind condurea unui vehicul meinmatriculat
Pentru a retine starea de fapt obiectiva si subiectiva mai sus mentionata, s-a intemeiat pe toate probele administrate in faza de urmarire penala, fara a inlatura niciuna.
Astfel, declaratiile de recunoastere date de inculpat privind actiunea de conducere pe drumurile publice se coroboreaza cu procesele-verbale de flagrant antementionate.
Inculpatul a fost oprit in trafic de organele de politie si respectiv cu procesul verbal de cercetare la fata locului, care a constatat accidentul rutier din 09.11.2020.
Atat inculpatul cat si pasagera fiind gasiti de organele de politie la fata locului, precum si cu declaratiile date de persoana vatamata
Din adrese rezulta ca inculpatul nu figura ca posesor de permis de conducere lata datele comiterii faptelor cercetate in cauza
Sub aspectul laturii subiective, deduce din circumstantele reale ale savarsirii, ca inculpatul a prevazut si urmarit sa conduca autovehicule neinmatriculate sau inregistrate pe drumurile publice si fara a avea permis de conducere, deoarece s-a urcat la volan in aceste conditii si le-a condus pe drumuri publice
In consecinta, starea de fapt retinuta supra rezulta in baza probelor administrate, dincolo de orice dubiu, in conditiile art. 103 alin.2 Cod de procedura penala
In drept, nu rezulta cauze justificative sau de neimputabilitate dintre cele prev de art. 18 Cod penal – 31 Cod penal.
Astfel, din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 3826/A1Psihiatrie/162 din data de 11.11.2020 al IML Tirgu-M____ rezulta ca inculpatul a avut discernamant in raport cu toate faptele comise, desi atenuat din cauza bolilor psihice de care sufera, mentionate infra.
Ce s-a retinut despre conducerea unui vehicul neinmatriculat
In consecinta, fapta inculpatului din data de 23.09.2017, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal
Fapta inculpatului din data de 09.07.2018, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal
Fapta inculpatului din data de 09.07.2018, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice neinmatriculat inregistrat, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii de conducere a unui vehicul neinmatriculat prev. de art. 334 al. 1 Cod penal.
Fapta inculpatului din data de 25.10.2018, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal
Fapta inculpatului din data de 25.10.2018, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice neinmatriculat inregistrat, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 334 al. 1 Cod penal
Fapta inculpatului din data de 09.11.2020, cand intentionat a condus un autovehicul pe drumurile publice neinmatriculat sau inregistrat, intruneste atat pe latura obiectiva cat si pe latura subiectiva elementele constitutive ale infractiunii de conducere a unui vehicul neinmatriculat prev. de art. 334 al. 1 Cod penal.
Care a fost solutia procesuala privind conducerea unui vehicul neinmatriculat
Sub aspectul solutiei procesuale, a rezultat, pe baza de probe, ca faptele in urma savarsirii carora inculpatul a fost trimis in judecata exista dincolo de orice dubiu, constituie cele 8 infractiuni retinute si mentionate supra, care au fost savarsite de inculpat.
In consecinta, se impune aplicarea uneia dintre solutiile procesuale prevazute de art. 396 Cod de procedura penala, pentru situatia retinerii vinovatiei: renuntare la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei sau condamnare.
In privinta individualizarii pedepselor principale, sunt aplicabile criteriile prev de art. 74 Cod penal si art. 80-98 Cod penal.
In sensul de mai sus, individualizarea pedepsei presupune cercetarea interdependenta atat a naturii, a cuantumului, cat si a modalitatii de executare, deoarece impreuna sunt menite sa realizeze finalitatile pedepsei, in raport de persoana inculpatului, de fapta si de posibilitatile oferite de lege: preventia, speciala si generala.
Inculpatul a recunoscut invinuirea
Prin Ordonanta procurorului din 10.10.2018 s-a dispus renuntarea la urmarire penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere fara permis din 14.07.2016
Din punct de vedere medical, inculpatul e bolnav psihic, cu diagnosticul intârziere mentală moderată, tulburări de comportament pe fond de personalitate organică, epilepsie cu crize polimorfe sub tratament si encefalopatie conversivă.
Fiind incadrat in grad de handicap permanent, cu deficienta grava si asistent personal, dupa cum rezulta din inscrisurile medicale depuse si din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica efectuat
Astfel, institutia pedepsei trebuie sa asigure nu numai preventia speciala, ci si pe cea generala, unei infractiuni mai grave fiind necesar sa ii corespunda o pedeapsa mai severa, in mod abstract si independent de nevoile sau interesele inculpatului, aceasta fiind, in cadrul aceluiasi proces, individualizata in functie de persoana inculpatului, pentru a realiza preventia speciala.
Alte articole de acelasi autor:
–Ce avantaje si dezavantaje aduce asiguratilor noua lege RCA;
–In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina; –Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu; –A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client. https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion cu sediul in Bucuresti ofera servicii in litigii infractiuni rutiere.
Pentru detalii colaborare luati legatura cu noi prin formular, click aici sau office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion