Stiri
24.2 C
Buzău

In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti

Data:

 

In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti

 

Orice persoana cunoaste ca societatea romaneasca are interes ca relatiile de familie sa decurga in conditii de normalitate, sa existe afectiune, copiii sa beneficieze de conditii optime de crestere si educare.

Realitatile vietii au demonstrat insa ca din ce in ce mai frecvent, unele relatii de familie se destrama, ca urmare a neintelegerilor dintre soti, care pot degenera in violente verbale ori fizice.

 Un avocat intalneste si cazuri in care sotii nu s-au mai inteles, inclusiv ca sa ceara impreuna instantei desfacerea casatoriei pe motiv ca sunt de acord cu divortul si astfel sa evite ca in public sa se prezinte aspecte negative ale vietii lor de familie.

Daca sotii nu intentioneaza sa divorteze prin acordul lor si nu se mai poate trece peste astfel de manifestari, desigur ca singurul remediu il reprezinta desfacerea casatoriei prin divort, urmand ca fiecare dintre soti sa nu mai aiba obligatii fata de celalat si sa-si urmeze viata pe care si-o doreste.

 

Intr-o asemenea situatie se va introduce o cerere de divort bazata pe culpa iar instanta de judecata va trebui sa stabileasca carui sot ii apartine vina in deteriorarea relatiilor dintre soti, cu alte cuvinte cui apartine culpa.

Totodata, pentru ca sa i se admita cererea, sotul care cere desfacerea casatoriei trebuie sa invoce motive temeinice pentru  a dovedi culpa celuilat sot.

 

Prin urmare, va trebui sa cunoastem ce prevede Codul civil despre divortul din culpa si care sunt motivele temeinice care pot fi invocate in acest caz.

Codul civil reglementeaza doua cazuri  de divort din culpa, acestea fiind urmatoarele:

  1. cand din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
  2. la cererea unuia din soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani.

 

In ce priveste primul caz, desfacerea casatoriei pentru motive temeinice, pentru a se pronunta divortul, trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:

-sa existe anumite neantelegeri intre soti care sa aiba o anumita gravitate si durata in timp;

-motivele invocate sa fi vatamat grav raporturile dintre soti;

-continuareaa casatoriei sa nu mai fie posibila ca urmare a vatamarii grave a relatiilor dintre soti.

 

  • Care sunt motivele temeinice in practica judiciara

 

In practica judecatoreasca, au fost considerate ca motive temeinice de divort urmatoarele:

-refuzul nejustificat al unuia dintre soti de a locui impreuna cu celalalt sot ori parasirea nejustificata a locuintei comune;

-infidelitatea unuia dintre soti;

-atitudineaa necorespunzatoare a unuia dintre soti, exprimata in acte de violenta si alte asemenea manifestari;

-existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic;

-rele purtari de ordin moral, concretizate in fapte de destramare a vietii de familie.

 

  • Cum defineste literatura de specialitate motivele temeinice

 

In literatura de specialitate s-a aratat ca motivele temeinice ar

constitui fapte care au fost comise de unul dintre soti sau de amandoi sotii si care isi au corespondent in atitudini, actiuni, limbaj, etc. Acestea sunt caracterizate prin acte de vointa a sotilor, prin atitudinea psihica a unei fapte ilicite, a unei fapte ce infrange obligatiile de familie prevazute de lege, cu urmari negative.

 

Divortul se poate pronunta pentru motive temeinice fie din culpa unuia dintre soti, fie din culpa ambilor soti, insa acesta se poate pronunta numai daca instanta de judecata a stabilit culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei.

In situatia in care se cere divortul pentru separatia in fapt indelungata, acesta se va pronunta pentru vina exclusiva a sotului reclamant, in afara de cazul in care sotul parat este de acord cu divortul , astfel ca acesta se va pronunta fara a se mentiona despre culpa sotilor.

 

  • Care este opinia instantei supreme despre divortul din culpa:

 

Instanta suprema a decis ca divortul se admite din vina sotului parat sau din vina ambilor soti;

-el nu se poate pronunta decat daca instanta constata ca motivele temeinice care fac imposibila continuarea casatoriei au fost provocate de sotul parat, nu si atunci cand cauza dezbinarii este imputabila exclusiv sotului reclamant;

-pronuntarea divortului din vina ambilor soti se poate face atunci cand culpa concurenta a sotului reclamant ar putea ea singura sa duca la desfacerea casatoriei;

-instanta va constata desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina sotului parat, in cazul ca divortul se cere pentru alienatie mintala sau  debilitate mintala cronica, ori pentru o boala grava, incurabila, survenita inaintea sau in timpul casatoriei.

 

Divortul nu se poate pronunta insa daca s-a stabilit numai culpa sotului reclamant, iar paratul nu a solicitat divortul printr-o cerere reconventionala pentru ca nu este indeplinita cerinta imposibilitatii continuarii casatoriei pentru motive temeinice.

Daca se va cere divortul pentru culpa comuna a sotilor, nu va trebui ca sotul parat sa formuleze o cerere reconventionala. Instanta de judecata va putea pronunta divortul din vina ambilor soti, chiar atunci cand numai unul din ei a facut cerere, insa din probe a rezultat vina ambilor.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...