Stiri
0.7 C
Buzău

In ce conditii raspunde transportatorul in contractul de transport de pierderea marfii,vicii si cum se constata

Data:

In ce conditii raspunde transportatorul in contractul de transport de pierderea marfii,vicii si cum se constata

Ca avocat Baroul Bucuresti am intalnit cauze in care destinatarul unei marfi solicita repararea pagubei pricinuite de faptul ca marfa pe care o platise a fost pierduta partial sau nu corespundea cantitativ cu ce a stabilit prin contract.
Intr-o astfel de situatie neplacuta pentru destinatar se cerea atragerea raspunderii transportatorului.

Desigiu ca,daca s-a incheiat un contract de transport,transportatorul trebuie sa-si duca la indeplinire obligatia luata,ceea ce implica derularea activitatilor conform contractului.
De asemenea,contractul de transport,precum orice contract,trebuie executat cu buna credinta. Daca insa se produce un prejudiciu, acesta trebuie reparat si intervine raspunderea delictuala in scopul ca partile sa fie repuse in situatia anterioara incheierii contractulu de transporti.

• Care sunt conditiile pentru ca sa intervina raspunderea
transportatorului

-sa existe un contract de transport care sa fie valabil incheiat;
Un contract este valabil incheiat atunci cand se incheie pe baza vointei liber exprimate ale transportatorului si expeditorului,cu respectarea cerintelor de fond si de forma prevazute de lege pentru valabilitatea contractului.

-sa fie prejudiciat creditorul expeditor sau destinatar ca urmare a neexecutarii sau executarii defectuoase a obligatiei de transport a bunurilor de catre operatorul de transport.

-sa existe o fapta pagubitoare a transportatorului.
In acest sens,art.1984 din Codul civil dispune ca transportatorul răspunde pentru prejudiciul cauzat prin pierderea totală ori parţială a bunurilor, prin alterarea ori deteriorarea acestora, survenită pe parcursul transportului, sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 1959, precum şi prin întârzierea livrării bunurilor.

• Exemplu din practica instantelor
Prin cererea de chemare in judecata reclamanta a solicitat ca instanta sa dispuna obligarea paratei in culpa, la plata sumei de 75.047.535 lei,cu titlu de contravaloare a 6.550 kg.benzina premium.
In sustinerea pretentiei deduse judecatii,reclamanta a aratat ca in baza raporturilor contractuale dintre aceasta si parata,s-a livrat benzina reclamantei iar la destinatie s-a constat o lipsa de 6.550 kg.benzina.
Instanta a admis actunea reclamantei si a retinut ca in exclusivitate culpa apartine transportatorului,asa cum rezulta din procesul-verbal de receptie incheiat la destinatie,unde se arata ca vagonul a sosit cu lipsa sigiliu,produsele lipsind din vina treansportatorului.

• Obligatiile transportatorului,conform dispozitiilor Codului civil:

-transportatorul are obligaţia de a transporta bunurile predate pentru transport până la destinaţie.
-transportul trebuie efectuat în termenul stabilit de părţi.
Dacă termenul în care trebuie făcut transportul nu a fost determinat de părţi, se ţine seama de practicile statornicite între părţi, de uzanţele aplicate la locul de plecare, iar în lipsa acestora, se stabileşte potrivit împrejurărilor.

-la destinatie,transportatorul tebuie sa identifice persoana destinatarului,astfel ca bunurile sa fie predate catre persoana desemnata.
In continuare,exista obligatia de a preda in mod efectiv bunurile la domiciliul sau sediul destinatarului desemnat de expeditor.
In situatia in care la destinatie marfurile prezinta lipsuri sau alte vicii se va proceda la constatarea acestora,fie conform intelegerii,fie se pot adresa instantei de judecata,prin cerere de ordonanta prezidentiala.

• Cum se face constatarea starii bunurilor
In situatia in care la destinatie marfurile prezinta lipsuri sau alte vicii
se va proceda la constatarea acestora,fie conform intelegerii,fie se pot adresa instantei de judecata,prin cerere de ordonanta prezidentiala.
In acest sens,art.1979 Cod civil dispune ca la primirea bunurilor transportate, destinatarul are dreptul să ceară să se constate, pe cheltuiala sa, identitatea, cantitatea şi starea bunurilor transportate.

Dacă se va stabili existenţa unor vicii, cheltuielile făcute sunt în sarcina transportatorului. În lipsa convenţiei contrare, viciile vor fi verificate.
În caz de neînţelegere asupra calităţii sau stării unei mărfi, instanţa, la cererea uneia dintre părţi, poate dispune, cu procedura prevăzută de lege pentru ordonanţa preşedinţială, constatarea stării acesteia de unul sau mai mulţi experţi numiţi din oficiu.

Prin aceeaşi hotărâre se poate dispune sechestrarea mărfii sau depunerea ei într-un depozit public sau, în lipsă, într-un alt loc ce se va determina.
Dacă păstrarea mărfii ar putea aduce mari pagube sau ar ocaziona cheltuieli însemnate, se va putea dispune chiar vânzarea ei pe cheltuiala celui căruia îi aparţine, în condiţiile care se vor determina prin hotărâre.

Hotărârea de vânzare va trebui comunicată, înainte de punerea ei în executare, celeilalte părţi sau reprezentantului său, dacă unul dintre aceştia se află în localitate; în caz contrar, hotărârea va fi comunicată în termen de 3 zile de la executarea ei.
Partea care nu s-a prevalat de dispoziţiile alin. (4)-(7) trebuie, în caz de contestaţie, să stabilească atât identitatea mărfii, cât şi viciile ei.

• Alte conditii pentru ca sa existe raspunderea operatorului de
transport

-sa existe vinovatia in nerealizarea ori indeplinirea defectuoasa a transportului;
-sa existe un prejudiciu in patrimoniul destinatarului;
-sa existe o legatura de cauzalitate intre fapta prejudiciabila si prejudiciu.
• Alte articole de acelasi autor:
–In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa;
–In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.
-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
Avocat infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor informatice,
-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
– In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene;
–Contestatia in anulare in noul Cod de procedura civila;
–Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, conform avocat dreptul familiei, republicata in anul 2014.
Responsabilitate,professionalism,confidentialitate
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 5 accesorii esențiale pentru telefonul tău Apple

Sursa foto: Pexels.com În era tehnologiei moderne, telefonul Apple a...

Malabaila – Arta și Originalitatea Hainei Pictate Manual

Într-o lume în care moda rapidă și produsele de...

Cum să amanetezi mașina rapid și în siguranță

În momentele în care ai nevoie urgentă de bani,...

Crema pentru dureri de spate: Găsește soluția rapidă pentru o viață fără dureri

Durerea de spate este una dintre cele mai comune...