In ce conditii o persoana poate fi obligata la repararea prejudiciului ca urmare a savarsirii unei infractiuni
Nu de putine ori se intampla ca mai multe împrejurări concrete, sa fie anterioare sau sa coexiste cu o fapta ilicită si toate acestea sa o influenţeze.
Intr-o astfel de situatie instanta va trebuii sa stabileasca care dintre aceste fapte sau imprejurari reprezita sursa principala a prejudiciului.
Spre exemplu, intr-un caz aflat pe rolul instantelor si in care victima a decedat s-a pus problema daca pentru producerea prejudiciului este atrasa numai raspunderea medicului care a operat sau raspund si alte persoane antrenate in actul medical.
Desigur ca instanta de judecata va trebui să se analizeze toate faptele si împrejurările care au contribuit la crearea prejudiciului, dar si pe cele care le pot influenţa si care pot sa fie condiţii favorizante.
- Ce este prejudiciul
Pentru a raspunde la problema de mai sus este necesar ca mai intai sa se cunoasca ce se intelege prin prejudiciu in qstfel de situatii.
In literatura de specialitate s-a aratat ca prejudiciul reprezinta atingerea, vatamarea drepturilor, bunurilor sau chiar a fiintei umane care obliga pe autorul faptei la repararea drepturilor lezate. In orice caz, acesta reprezinta efectul negativ suferit de o persoana ca urmare a une fapte ilicite.
- Conditiile existentei prejudiciului
- Prejudiciul trebuie sa reprezinte urmarea directa a actiunii ilicite a
unei persoane care incalca drepturile altei persoane ori interesele sale legitime.
Daca insa prejudiciul nu este urmarea lezării unui drept, obligaţia de reparare nu există, da naştere răspunderii civile. Cu alte cuvinte, prejudiciul civil se produce numai atunci un subiect de drept lezeaza drepturile altui subiect, un drept real sau de creanţă ori un drept personal nepatrimonial sau interesele legitime ale altuia.
- Prejudiciul trebuie să fie cert
Aceasta inseamna ca existenţa sa este neîndoielnică, întinderea este determinată ori determinabilă şi poate fi evaluata. Certitudinea prejudiciului prezinta ca aspecte de examinat, existenţa şi întinderea sa.
Nu poate fi cert prejudiciul care nu s-a produs precum si a cărui existenţă este pusă sub semnul indoielii.
O semnificatie aparte are prejudiciul actual care poate fi cert, fiind determinate natura si întinderea sa.
Prejudiciul viitor reprezinta acel prejudiciu a cărui existenţă nu este pusă sub semnul incertitudinii. In acest sens, un exemplu este cel privind vatamarea adusa integritatii si sanatatii unei persoane din care se poate concluziona ca în viitor nu va mai putea presta unele activităţi din care să realizeze venituri.
- Prejudiciul trebuie să fie direct
Pentru ca prejudiciul, să fie reparat, acesta trebuie să fie consecinţa directă a faptei prejudiciabile, sa existe o legatura de cauzalitate între prejudiciul suferit de victimă ,si fapta ilicită trebuie .
In literatura juridica s-a arata ca pentru a stabili dacă un prejudiciu are caracter direct, trebuie ca el să fie consecinţa firească a faptei ilicite, respectiv, fapta ilicită trebuie să fie cauza si prejudiciul să fie efectul ei.
Dupa cum am aratat, daca mai multe fapte au concurat la producerea prejudiciului, trebuie sa se analizeze care au fost cauzele determinante, de natura să producă prejudiciul si care au fost cauzele secundare.
- Prejudiciul trebuie sã fie personal.
Poate cere repararea prejudiciului doar victima dat fiind faptul ca aceasta a suferit o vătămare în mod direct prin încălcarea unui drept sau interes.
- Prejudiciul să nu fi fost reparat.
O alta conditie este caTrebuie autorul sau cel care raspunde să nu fi întreprins nimic pentru înlăturarea consecinţelor păgubitoare.
Dupa cum se cunoaste, se considera ca prejudiciul este recuperat atunci când au fost înlăturate toate consecinţele sale.
- Ce prevede legea, Codul civil
In art. 1.381 Cod civil, referitor la obiectul reparatiei se prevede ca orice prejudiciu da dreptul la reparatie. Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.
- Formele reparatiei
Repararea prejudiciului se face in natura, prin restabilirea situatiei anterioare, iar daca aceasta nu este cu putinta ori daca victima nu este interesata de reparatia in natura, prin plata unei despagubiri, stabilita prin acordul partilor sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca.
La stabilirea despagubirii se va avea in vedere, daca prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.
Daca prejudiciul are un caracter de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice.
In cazul prejudiciului viitor, despagubirea, indiferent de forma in care s-a acordat, va putea fi sporita, redusa sau suprimata, daca, dupa stabilirea ei, prejudiciul s-a marit, s-a micsorat ori a incetat.
- Vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii.
In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii unei persoane, despagubirea trebuie sa cuprinda, in conditiile art. 1.388 si 1.389, dupa caz, echivalentul castigului din munca de care cel pagubit a fost lipsit sau pe care este impiedicat sa il dobandeasca, prin efectul pierderii sau reducerii capacitatii sale de munca . In afara de aceasta, despagubirea trebuie sa acopere cheltuielile de ingrijire medicala si, daca va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit, precum si orice alte prejudicii materiale.
Despagubirea pentru pierderea sau nerealizarea castigului din munca se acorda, tinandu-se seama si de sporirea nevoilor de viata ale celui prejudiciat, sub forma de prestatii banesti periodice. La cererea victimei, instanta va putea acorda despagubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale. Art. 1.387-1.389
In toate cazurile, instanta va putea acorda celui pagubit o despagubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.
- Alte articole de acelasi autor:
-In ce limite prin asigurarea RCA va puteti recupera prejudiciul;
-Ce modificari a adus Legea 143/2000 privind combaterea traficului illicit de droguri;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;
-Cum te aperi in instanta cand esti acuzat de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public;
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion