Stiri
7.2 C
Buzău

In ce conditii nu se pedepseste infractiunea de violarea secretului corespondentei prevazuta de art.302 Cod penal

Data:

Infractiunea de violarea secretului corespondentei face parte din  infractiunile contra libertatii persoanei si este prevazuta de art.302 Cod penal

Intentia legiuitorului a fost sa apere relatiile sociale referitoare la libertatea persoanei de a comunica cu alte persoane prin intermediul corespondentei, telefonului sau al oricarui mijloc electronic de comunicatii.

Din examinarea continutului dispozitiilor art.302 Cod penal rezulta ca violarea secretului corespondentei constituie infractiune chiar daca faptele au fost comise in cadrul unor relatii de serviciu sau in afara lor.

Reglementarea in Codul penal a infractiunii de violarea secretului corespondentei 

Alin.(1) al acestui articol se refera la mai multe modalitati de savarsire a infractiunii. Astfel, constituie infractiune fapta constand in deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia. De asemenea, divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală.

Nu prezinta relevanta ca faptuitorul a luat sau nu cunostinta de continut. Doar simpla deschidere fiind suficienta pentru ca acesta sa fie acuzat de savarsirea acestei infractiuni.

Asadar, în varianta tip elementul material inviolabilitatea secretului corespondenţei se poate realiza prin doua modalităţi: deschiderea unei corespondenţe sau interceptarea unei convorbiri sau comunicări.

La varianta asimilată, elementul material se poate realiza:

1.prin sustragerea, distrugerea sau reţinerea corespondenţei;

2.prin divulgarea conţinutului unei corespondenţe, convorbiri sau comunicări.

Condiţia elementului material pentru existenta infracţiunii, este ca acţiunea, în oricare din modalităţile prevăzute de textul incriminator, să se fi realizat fără drept.

Reglementarea in Constitutie a violarii secretului corespondentei

Inviolabilitatea secretului corespondenţei este garantată prin art. 28 din Constituţia României. Se arată că: Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Alte modalitati si agravante ale infractiunii

La alin.(2) al acestei articol se prevede ca interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește.

In aceasta modalitate de savarsire a infractiunii limitele de pedeapsa sunt mai mari.

La fel, dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost săvârșite de un funcționar public care are obligația legală de a respecta secretul profesional și confidențialitatea informațiilor la care are acces.
Dupa cum se poate constata, in alin.(3) suntem in prezenta unei agravante a infractiunii. Se refera la relatiile sociale privind asigurarea secretului profesional si a confidentialitatii informatiilor . Subiectii activi sunt persoanele care au acces la ele in baza atributiilor de serviciu.
In acest caz si limitele pedepsei sunt mai mari, pedeapsa fiind închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

In alin.(4) al art.302 Cod penal este reglementata o alta modalitate.  Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate. Chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoștință de aceasta din greșeală sau din întâmplare. Se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cand violarea secretului corespondentei nu este infractiune

In dispozitiile alin.(5) al art.302 Cod penal legiuitorul a reglementat conditiile in care fapta nu constituie infracțiune.
-dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
-dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

In ce priveste aceste fapte, in literatura de specialitate s-a aratat ca ele reprezinta cauze justificative care il apara de raspundere penala pe faptuitor. S-a apreciat ca intre apararea secretului corespondentei si interesul public, prioritate are interesul public.

In ultimul alineat se arata ca acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Asadar, in anumite cazuri şi condiţii, inviolabilitatea corespondenţei, a comunicărilor şi convorbirilor de orice fel poate fi restrânsă. Această posibilitate este prevăzută si în Constituţie (art. 49 alin. (1). Se prevede că : exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz. Pentru: apărarea siguranţei naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor si libertăţilor cetăţenilor. Desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamitaţi naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Alte articole de acelasi autor

-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
–Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
–Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

Cabinet Avocat


0724269383

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigiile privind violarea secretului corespondentei.

Pentru a lua legatura cu noi dati click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Soluții avansate pentru tratamentul apei în industrie

    Într-o eră în care standardele de puritate și eficiență...

    Beneficiile unui curs de public speaking, ale hidroterapiei si ale cursurilor de djembe pentru dezvoltarea personala

    Intr-o lume in care abilitatile de comunicare si echilibrul...

    Tricouri pictate, cămăși pictate și haine personalizate

    Descoperă unicitatea cu Malabaila! Îți dorești să ieși în evidență...

    Tricouri pictate manual: O expresie a unicității tale

    Într-o lume a modei standardizate, dorința de a te...