Provocarea politiei prin colaboratorii sai, poate conduce uneori la obtinerea de probe care sa nu reflcte realitatea, despre comiterea unor infractiuni.
De exemplu, in cazul infractiunilor privind traficul de droguri si alte substante interzise.
Intr-un articol precedent m-am referit dispozitiile din Legea 143/2000. Am aratat in consta provocarea politieneasca in cazul infractiunilor privind regimul drogurilor si in ce limite trebuie sa actioneze investigatorii acoperiti si colaboratorii acestora.
Provocarea politiei prin folosirea de investigatori acoperiti
Au existat situatii cand folosirea investigatorilor acoperiti si a colaboratorilor acestora a fost contestata atat la Curtea Constitutionala cat si in procesele penale aflate pe rolul instantelor.
Folosirea acestora este benefica pentru combaterea fenomenului infractional si al aflarii adevarului.
Are si un rol esential in activitatea de probare a infractiunilor de trafic illicit de droguri.
Trebuie facuta insa o delimitare intre operatiunile sub acoperire, folosirea investigatorilor si colaboratorilor acestora in limitele prevazute de lege si provocarea la care sunt supusi uneori inculpatii. Aspectul a fost de multe ori sustinut de acestia in fata instantei.
Provocarea politiei profita uneori de dorinta inculpatilor de a beneficia de prevederile art.16 din Legea 143/2000
Investigatorii si colaboratorii pot sa recurga la actiuni de provocare, sa furnizeze informatii exagerate. Pot chiar ca, in final, daca ar fi audiati in fata instantei, din diferite motive, sa nu spuna adevarul.
Daca operatiunea nu se finalizeaza cu un flagrant, nu exista operatiuni de capcanare chimica, drogul se consuma la analizele de laborator, nu exista persoane care sa confirme ce s-a intamplat la momentul procurarii de droguri. Daca nu sunt alte indicii privind realitatea de la momentul cand a actionat colaboratorul . Atunci pot exista semne de intrebare daca informatiile furnizate de colaborator sunt corecte. si daca s-a actionat legal si corect.
Activitatea investigatorilor si colaboratorilor politiei
Investigatorii sub acoperire pot prelua informatiile colaboratorului si intocmesc procese-verbale in care consemneaza astfel de activitati. Nu se pot controla totdeauna din punct de vedere al veridicitatii. Astfel, un inculpat poate fi trimis in judecata pentru trafic ilicit de droguri fara sa existe probe certe daca infractiunea a fost sau nu savarsita.
Consemnarile din procesele verbale nu corespund totdeauna realitatii
Din experienta cunosc si ca pot fi semne de intrebare si cu privire la consemnarile politistilor care coordoneaza activitatea de procurare de droguri.
S-a consemnat intr-un proces-verbal ca inculpatul a oferit droguri unui numar de 24 de persoane, dar aspectele respective nu s-au verificat in cursul cercetarilor si din acest motiv s-a dispus clasarea.
Cu toate acestea,inculpatul a fost trimis in judecata pe baza unui alt proces-verbal,referitor la activitatea desfasurata de investigatorul acoperit si colaboratorul sau. Anume, procurare autorizata de droguri, in conditiile mai sus aratate. Colaboratorul a actionat asura uni inculpat dependent de droguri,in cadrul unei manifestari in care este de notorietate ca se consuma droguri. Nu se puteaau insa controla conditiile in care s-a desfasurat activitatea colaboratorului, nu se cunosc discutiile dintre colaborator si inculpat decat din relatarea colaboratorului ,lipsa flagrant,etc.).
Afirmatiile colaboratorilor, in ce masura sunt credibile in cazul unei provocari a politiei
Asadar,trebuie avut in vedere in ce masura afirmatiilor colaboratorului trebuie sa li se dea crezare, dar si celor consemnate in procesul-verbal incheiat de organul de politie despre activitatea autorizata de procurare de droguri. In final acestea se pot gasi in rechizitoriu, atat timp cat nu se poate controla activitatea colaboratorului care a avut ca sa beneficieze de prevederile art.16 din Legea 143/2000.
Ce prevede legea despre investigatorii acoperiti si colaboratorii acestora
Intereseaza in ce conditii trebuie sa se desfasoara activitatea acestora.
Conform art.1 lit.k) din Legea 143/2000 investigatorii acoperiţi sunt poliţişti special desemnaţi să efectueze, cu autorizarea procurorului, activităţi specifice, în vederea strângerii datelor privind existenţa infracţiunii şi identificarea făptuitorilor, şi acte premergătoare, sub o altă identitate decât cea reală, atribuită pentru o perioadă determinată.
Literatura de specialitate despere colaboratorii politiei
Sunt persoane care furnizeaza informatii investigatorului acoperit sau il ajuta sa se infiltreze in reteaua infractionala si care face echipa cu investigatorul acoperit introdus in cauza. Scopul este descoperirirea activitatilor infractionale si a identificarii persoanelor implicate in astfel de activitati.
In practica, colaboratorii investigatorilor acoperiti sunt denuntatorii cercetati in dosare penale pe linie de droguri,care pentru a beneficia de prevederile art.16 din Legea 143/2000 se ofera sa colaboreze cu politia pentru prinderea in flagrant a celor denuntati.
Dispozitii procedurale despre poliţiştii din formaţiunile de specialitate, care acţionează ca investigatori acoperiţi, precum şi colaboratorii acestora
Pot procura droguri, substanţe chimice, esenţiale şi precursori, cu autorizarea prealabilă a procurorului,în vederea descoperirii activităţilor infracţionale şi a identificării persoanelor implicate în astfel de activităţi.
Actele încheiate de poliţiştii şi colaboratorii acestora, prevăzuţi la alin. (1), pot constitui mijloace de
Cine dispune utilizarea investigatorii politiei si situatiile
Art.148 din Codul de procedura penala se refera la utilizarea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reală şi a colaboratorilor.
Autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire se poate dispune de procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală, pe o perioadă de maximum 60 de zile.
Conditii pentru dispunere
Trebuie sa există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale.
Precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism sau asimilate acestora, de finanţare a terorismului, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificare de instrumente de plată electronică, şantaj, lipsire de libertate, evaziune fiscală. De asemenea, în cazul infracţiunilor de corupţie, al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, al infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare. Ori există o suspiciune rezonabilă că o persoană este implicată în activităţi infracţionale ce au legătură cu infracţiunile enumerate mai sus.
Cum trebuie sa actioneze
Activitatea trebuie sa fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei. Cu importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii.
Cand probele sau localizarea şi identificarea făptuitorului, suspectului ori inculpatului nu ar putea fi obţinute în alt mod. Sau, obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
Alte articole de acelasi autor
-Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
-Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat
prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de
societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
Alte articole ale autorului
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.
Alege un avocat infractiuni droguri aic
Contacteaza-ne aici
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion