Stiri
23.2 C
Buzău

In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Data:

In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Evaziunea fiscală reprezinta una dintre cele mai răspândite infracțiuni cu caracter economic. Sunt cunoscuti termeni precum paradisuri fiscale,economie subterana,inginerie financiara,firme fantoma.

• Evaziunea fiscal legala

Fiecare dintre noi incercam sa ajungem la o situatie materiala cat mai buna care sa ne permita un nivel de viata satisfacator.
Suntem insa pusi in fata situatiei ca sumele de bani pe care le obtinem sunt preluate, in parte, de catre stat sub forma de taxe si impozite.
Reprezinta o realitate faptul ca plata acestora nu este intampinata intotdeauna cu bucurie si se incearca, pe cat posibil, sustragerea de la plata lor.

Nu este un secret nci faptul ca fiecare contribuabil doreste sa plateasca taxe si impozite cat mai mici. In acest scop,contribuabilul are mai multe posibilitati,unele fiind legale,altele nelegale.

Posibilitatea oferita de legiuitor contribuabilului de a plati taxe si impozite mai mici poate fi numita “optimizare fiscala”,denumita uneori si “evaziune fiscala legala”. Se spune ca,optimizarea fiscala presupune sa actionezi in limitele legii.

In realitate,metodele folosite in vederea sustragerii de la plata impozitelor si taxelor exploateaza anumite imperfectiuni ale legislatiei.
Contribuabilii sunt considerati ca raman in limitele acesteia,uneori astfel de activitati se considera ca fiind tolerate de legiuitor.

Exemple de activitati prin care se eludeaza in mod “legal” insuficienta legislatiei pot fi urmatoarele:
-investirea unei parti din profit in achizitii de masini,echipamente;
-donatii,sponsorizari;
-cheltuielile de protocol.

• Frauda fiscala

In alte cazuri,din dorinta de a obtine un castig cat mai usor si mai repede,unii contribuabili creaza procedee diverse ilegale, de eludare a obligatiilor fiscale. De aceea,atunci cand un contribuabil nu isi indeplineste obligatiile fiscale poate intra sub incidenta Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Aceasta lege sanctioneaza penal,in general,sustragerea de la impunere sau plata,ceea ce presupune un element care este sanctionat de lege.

• cazuri de sustragere de la plata obligatiilor fiscale

Organele fiscale prin controalele efectuate si activitatile de investigare
iau cunostinta de diferite cazuri de sustrageri de la plata obligatiilor fiscale.

Unul din cele mai des intalnite situatii in care contribuabilul se sustrage de la plata obligatiilor fiscale este infractiunea prevazuta de art.9 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale,respectiv,nedeclararea veniturilor.

Un rol important il are obligatia de a declara operatiunile comerciale si veniturile realizate. De aceea,una din infractiunile prevazute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este cea de la alin.(1) lit.b),prin care se reglementeaza omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Nerespectarea obligatiei de a intocmi evidenta contabila poate intra sub incidenta legii privind evaziunea fiscale.Evidenta contabila are un rol important in cazul cand se efectueaza un control al activitatii contribuabilului.

De aceea, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale pedepseste infractiunile prin care este impiedicat controlul asupra evidentei contabile,faptele savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea oblibigatiilor fiscal,acestea fiind urmatoarele:
-art.9 lit.d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
-art.9 lit.f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
-art.3, fapta contribuabilului care, cu intenţie, nu reface documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, deşi acesta putea să o facă.
-art.4- Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

In ce priveste evidenta contabila, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale,in art.9 alin.(1) lit.c) sanctioneaza evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

• Intelesul unor termeni din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si
combaterea evaziunii fiscale

Pentru a intelege mai bine dispozitiile legale care reglementeaza evaziunea fiscala este importanta cunoasterea unor notiuni intalnite in acest domeniu.

-evaziunea fiscala,au fost formulate unele definitii.
De exemplu,una dintre acestea este sustragerea prin orice mijloace de la plata impozitelor, taxelor și a altor sume datorate bugetelor de stat de către persoanele fizice și juridice, care realizează venituri impozabile, conform reglementărilor fiscale.

-obligatii fiscale,se inteleg obligstiile contribuabilului de a plati toate impozitele,taxele ori contributiile datorate statului,bugetului general consolidat.
Cea mai importanta obligatie a contribuabilului este cea de a declara bunurile si valorile impozabile sau, dupa caz,impozitele,taxele,contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat al statului.

-bugetul general consolidat,mai sus mentionat,se intelege ansamblul tuturor bugetelor publice,componente ale sistemului bugetar,agregate si consolidat pentru a forma un intreg.

-contribuabil este orice persoană fizică ori juridică sau orice altă entitate fără personalitate juridică care datorează impozite, taxe, contribuţii şi alte sume bugetului general consolidat;

-documente legale sunt documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;
-formulare tipizate cu regim special utilizate în domeniul fiscal sunt documente legale ale căror tipărire, înseriere şi numerotare se realizează în condiţiile actelor normative în vigoare;

-operaţiune fictivă,consta in disimularea realităţii prin crearea aparenţei existenţei unei operaţiuni care în fapt nu există;
-organe competente sunt organele care au atribuţii de efectuare a verificărilor financiare, fiscale sau vamale, potrivit legii, precum şi organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare.

Cabinetul nostru de avocatura asigura consultanta juridica,asistenta si reprezentare in instanta,Parchet si organe de cercetare ale politiei in cazuri privind infractiuni la Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale.

Alte articole de acelasi autor:
-Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor-ro
0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...