Stiri
19.5 C
Buzău

Drepturile pacientului si familiei in caz de malpraxis medical

Data:

Drepturile pacientului si familiei in caz de malpraxis medical sau in orice incident neplacut din domeniul medical trebuiesc cunoscute foarte bine.

Atunci cand o persoana se adreseaza unui medic vor lua nastere anumite raporturi intre medic si pacient. Ambele parti au drepturi si obligatii, dar si apartinatorii au astfel de drepturi si obligatii.
De exemplu, pacientul are dreptul sa fie informat despre starea sanatatii sale, sa primeasca ingrijirile medicale adecvate, sa-si dea consimtamantul daca este necesara o interventie chirurgicala precum si alte drepturi.
La randul sau, medicul are dreptul la informare si dreptul la onorariu.

Referindu-ne strict la drepturile pacientului, precizam ca acestea sunt reglementate prin mai multe acte normative, intre care in mod special in Legea nr.46/2005 privind drepturile pacientului.

Ce drepturi are pacientul in caz de malpraxis medical

In primul rand, in Legea nr.46/2005 privind drepturile pacientului se defineste termenul de pacient. Se arata ca, prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate.
De asemenea, in lege se arata care sunt drepturile pacientulu, acestea fiind urmatoarele.

• Dreptul de a primi ingrijiri
Pacientul are dreptul sa primeasca ingrijiri atente in vederea diagnosticarii bolii, a stabilirii tratamentului si vindecarii sau a imbunatatirii starii de sanatate.

• Dreptul la informare al pacientului si familiei
Acest drept permite pacientului sa fie informat cu privire la propria stare de sanatate.
In Legea 46/2003 se dispune in mod expres cu privire la drepturile pacientului, respectiv, dreptul de a fi informat.

In ce consta dreptul la informare al pacientului in caz de malpraxis medical

Pacientul are dreptul sa fie informat cu privire la urmatoarele.

-serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza;
-asupra identitătii şi statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
-pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor şi obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
-asupra stării sale de sănătate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic.

Tot din aceasta lege mai rezulta ca pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte sa fie informat în cazul în care informatiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinta.

Modul cum i se aduc pacientului la cunostinta informatiile

Legea dispune ca informatiile se aduc la cunostinta pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate. In cazul în care pacientul nu cunoaşte limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta în limba maternă. Ori în limba pe care o cunoaşte sau, după caz, se va cauta o alta forma de comunicare.

Pacientul are dreptul de a cere în mod expres sa nu fie informat şi de a alege o alta persoana care sa fie informată în locul sau.
Pacientul are dreptul sa solicite şi sa primească, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului şi ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

In ce consta consimtământul pacientului privind interventia medicala

Pacientul are dreptul sa refuze sau sa oprească o interventie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa. Trebuie avut in vedere si consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale, ca trebuie explicate pacientului.
Când pacientul nu îşi poate exprima vointa, dar este necesară o interventie medicală de urgenta, personalul medical are dreptul sa deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a vointei acestuia.

În cazul în care pacientul necesita o interventie medicală de urgenta, consimtământul reprezentantului legal nu mai este necesar.
În cazul în care se cere consimtământul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cat permite capacitatea lui de întelegere.
Consimtământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.

Cand este obligatoriu consimtamantul, ca drept al pacientului in caz de malpraxis

Consimtământul pacientului este obligatoriu în cazul participării sale în învătământul medical clinic şi la cercetarea ştiintifică. Nu pot fi folosite pentru cercetare ştiintifică persoanele care nu sunt capabile sa îşi exprime vointa. Cu exceptia obtinerii consimtământului de la reprezentantul legal şi dacă cercetarea este facuta şi în interesul pacientului.

Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimtământul sau. Cu exceptia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectarii unei culpe medicale.

Dreptul la confidentialitatea informatiilor şi viata privată a pacientului

Corelativ cu acest drept sunt dreptul la propria imagine, reglementat prin art.73 din Codul civil si dreptul la viata privata reglementat de art.74 Cod civil.
In ce priveste dreptul la confidentialitatea informatiilor şi viata privată a pacientului in Legea 46/2003 se arata urmatoarele:
-toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar şi după decesul acestuia.
-informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi da consimtământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
-in cazul în care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati în tratamentul pacientului, acordarea consimtământului nu mai este obligatorie.

Pacientul are acces la datele medicale personale

-orice amestec în viata privată, familială a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor în care aceasta imixtiune influentează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate şi numai cu consimtământul pacientului.
Sunt considerate exceptii cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publica.
Desigur ca,intr-un potential caz de malpraxis medical pacientul are posibilitatea sa invoce care dintre aceste drepturi nu au fost respectate.

Conditiile in care familia are acces la datele medicale

Ca avocat in Bucuresti, m-am confruntat cu astfel de cazuri

Potrivit art.12 din Legea 46/2003, legea drepturilor pacientului, “Pacientul  sau  persoana  desemnata  in  mod  expres  de  acesta,  conform  prevederilor  art.  9  si  10,  are dreptul  sa  primeasca,  la  externare,  un  rezumat  scris  al  investigatiilor. De asemenea, al diagnosticului,  tratamentului, ingrijirilor  acordate  pe  perioada  spitalizarii. La  cerere,  o  copie  a  inregistrarilor  investigatiilor  de inalta  performanta,  o  singura  data”.

Potrivit art.24 din aceeasi lege, (1) “Pacientul  are  acces  la  datele  medicale  personale.

(2) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat in anexa la foaia de observatie clinica generala, o persoana care sa aiba acces deplin, atat in timpul vietii pacientului, cat si dupa decesul pacientului, la informatiile cu caracter confidential din foaia de observatie”.

Art.21 din lege precizeaza ca “Toate  informatiile  privind  starea  pacientului,  rezultatele  investigatiilor,  diagnosticul,  prognosticul, tratamentul,  datele  personale  sunt  confidentiale  chiar  si  dupa  decesul  acestuia”. Iar art.22 din lege precizeaza ca “Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.

 Aceesul la datele medicale ale pacientului decedat, cand acesta nu si-a putut da consimtamantul

Trebuie pornit de la precizarea ca legea trebuie interpretata in litera ei dar mai ales in spiritul ei.  Confidentialitatea la care se refera art.21 si 22 din lege priveste tertii, iar nu pe pacient cat timp este in viata, sau pe mostenitorii acestuia ulterior.

In concret, se pune problema daca dosarul medical poate fi cunoscut dupa decesul pacientului, in special de catre mostenitorii acestuia. Mostenitorii nu pot fi considerati terti, ci dimpotriva, acestia au drept de acces la dosarul medical la fel ca si pacientul. In acest sens, dispozitiile art.39 alin.2 din Legea 95/2006 prevede anumite situatii in care informatiile pot fi divulgate unor terti. Ele intemeindu-se, in esenta, fie pe acordul pacientului in cauza, fie pe necesitatea ocrotirii unui interes public, fie pe necesitatea sprijinirii unei urmariri penale. Chiar si in situatia in care mostenitorii ar fi considerati terti se constata constata ca ar fi incidenta prima exceptie.

Alte articole de acelasi autor

–Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractului de munca si ce se poate face in caz de neexecutare;
–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Cabinetul de avocatura Tudor Ion va poate ajuta in litigii avand ca obiect malpraxis medical.

Luati legatura apasand click aici sau email office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Îngrijirea ideală pentru buze

    În lumea frumuseții, buzele strălucitoare și sănătoase sunt esențiale...

    Gene False Banda pentru Boem Beauty: Eleganță și Confort în Fiecare Zi

    În căutarea unui look captivant și elegant, genele false...

    Ruj Lichid Mat pentru Boem Beauty: Frumusețea care Dăinuiește

    În lumea cosmeticelor, rujul lichid mat a devenit un...

    Cristale: Descoperă Magia Mineralelor la MineralShop

    Într-o lume din ce în ce mai agitată, tot...