Stiri
17.6 C
Buzău

Dreptul la viata privata, cand incalcarea sa este considerata infractiune

Data:

Dreptul la viata privata, la intimitate este un drept fundamental, iar incalcarea sa poate fi pedepsita de lege.

Stirile de senzatie fac oamenii curiosi, din acest motiv mass-media cauta informatii care sa atraga publicul tinta caruia i se adreseaza. Un autor chiar afirma ca in domeniul sau circula o vorba:”daca este cu sange,se vinde”.
Informatiile despre viata unor personalitati,asa cum sunt actorii, sportivii sau oamenii politici, fac parte din informatiile care intereseaza mult publicul.
Cu toti cunoastem insa ca uneori datele publicate in presa au incalcat dreptul la viata privata. Din aceasta cauza au rezultat scandaluri si procese in instantele de judecata.

Dreptul la viata privata si intimitate

S-a arătat că, în cadrul libertății persoanei, un loc important îl ocupă dreptul la intimitate. Aceasta nu inseamna numai un spațiu propriu inviolabil în care individul poate să își manifeste personalitatea. Dar și un domeniu propriu al gândurilor, al convorbirilor, comunicărilor confidențiale, nespuse nici unei cenzuri. Viața privată este înțeleasă ca o parte din viața individului.
Pe de alta parte, art.30 din Constitutia Romaniei se refera la dreptul la libera exprimare.

Legea apara dreptul la viata privata

Se are in vedere ca trebuie sa existe un echilibru intre viata privata si dreptul la libera exprimare. In acest sens,art.26 din Constitutia Romaniei dispune ca autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
Scopul vizat este apararea persoanelor a caror intimitate poate fi lezata. Anumite limite impuse ingerintelor in viata privata a unei persoane si a motivelor de ordine publica care ar justifica depasirea acestor limite.

Continutul infractiunii de violare a vieţii private

In Codul penal sunt pedepsite infractiunile care aduc atingere domiciliului si vietii private. Intre acestea, art. 226 din Codul penal reglementeaaza infractiunea privind violarea vietii private.
In acest sens se arata ca,atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte. 

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Conditiile prevazute de lege pentru savarsirea infractiunii de violare a vietii private

Astfel cum rezulta din cele de mai sus, infractiunea de violare a vietii private se poate realiza prin mai multe acte materiale,cum sunt: fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio.
In ce priveste conditiile legea dispune astfel::
-pentru ca fapta sa constituie infractiune, aceasta trebuie sa se produca fara consimtamantul persoanei
-datele sa provina dintr-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta in care se afla persoana respectiva.
-divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor către o altă persoană sau către public

Cu toate acestea, actele materiale mai sus aratate prin care se comite fapta pot fi savarsite si in afara locuitei, de exemplu, in public.
Conditia prevazuta de lege in acest caz este ca obiectul ascultarii, inregistrarii sa fie o convorbire privata.

In ce conditii fapta nu constituie infracţiune 

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vatamate

Legea permite folosirea mijloacelor de inregistrare in cursul urmaririi penale

Astfel ,art. 139 Cod penal se refera la supravegherea tehnică.
Dupa cum se poate observa,in acest caz legiuitorul a prevazut anumite conditii in care se poate recurge la aceasta activitate si cu garantarea dreptului la aparare.
(1) Supravegherea tehnică se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. (2);
b) măsura să fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii;
c) probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

In ce conditii se dispune supravegherea tehnica

Supravegherea tehnică se poate dispune în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale. Precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spălare a banilor. De falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol.

De lipsire de libertate, de evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de coruptie şi al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicaţii electronice. Ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

Inregistrarile facute de parti, valoarea probatorie

Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă in urmatoarea situatie. Cand privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.

Raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice. Numai daca există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. 2.

Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără. Probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Atunci când apreciază necesar, judecătorul dispune informarea avocatului.

In literatura de specialitate s-a apreciat că prin atingerea adusă vieții private se înțelege acea acțiune prin care se ia contact direct, prin diverse modalități, cu viața privată a unei persoane.

Alte articole de acelasi autor

-In ce conditii se pot cere daune pentru incalcarea dreptului la propria imagine,la viata privata si libertatea de exprimare;
–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa;
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”.
Responsabilitate,pofesionalism,confidentialitate fata de client
https://avocat-tudor.ro 0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind violarea vietii private.

Ne puteti contacta, apasand click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Îngrijirea ideală pentru buze

    În lumea frumuseții, buzele strălucitoare și sănătoase sunt esențiale...

    Gene False Banda pentru Boem Beauty: Eleganță și Confort în Fiecare Zi

    În căutarea unui look captivant și elegant, genele false...

    Ruj Lichid Mat pentru Boem Beauty: Frumusețea care Dăinuiește

    În lumea cosmeticelor, rujul lichid mat a devenit un...

    Cristale: Descoperă Magia Mineralelor la MineralShop

    Într-o lume din ce în ce mai agitată, tot...