Un avocat specializat in drept financiar si fiscal va poate oferi servicii in urmatoarele domenii:
-consultanta referitoare la problematica impozitelor si taxelor, aplicarea corecta a reglementarilor fiscale
-proiecte de finantare, fuziuni si achizitii;
-litigii fiscale.
-asistenta in ce priveste obligatiile fiscale;
-impozite directe si indirecte;
asistenta juridica in caz de control al organelor fiscale;
-asistenta si reprezentare la instanta de judecata si autoritatile fiscale.
Dreptul financiar a fost definit ca ramura dreptului public ce reuneste norme juridice privind administrarea finantelor publice. In acest mod se reglementeaza regimul juridic al resurselor banesti, aflate la dispozitia puterii publice, necesare pentru indeplinirea sarciilor si functiilor sale, care se constituie, gestioneaza si utilizeraza in cadrul sistemului bugetar national.
Izvoarele dreptului financiar sunt normele constitutionale( art.56 din Constitutie, intitulat Contributii financiare, art.137,138), legislatia care reglementeaza regimul general al finantelor publice(legea 500/2002, legea 273/2006, Codul fiscal, Codul de procedura fiscal), acte normative secundare( HG 44/2004, HG 1050/2004), legislatia europeana.
Dreptul financiar este alcatuit din doua subramuri principale: dreptul bugetar si dreptul fiscal.
Dreptul bugetar a fost definit ca ansamblul de norme juridice care reglementeaza competenta si procedura in procesul de elaborare, aprobare, executie si incheiere a exercitiului bugetar central, local, a fondurilor special si comunitar.
Dreptul financiar a fost definit ca fiind acea componenta a dreptului financiar care priveste norme juridice referitoare la impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetelor publice, precum si modalitatile de stabilire, administrare si colectare a acestora.
Articol redactat de Avocat Tudor Ion