Un diagnostic gresit poate conduce la consecinte serioase pentru viata unui pacient. Mai ales daca boala de care sufera evolueaza rapid sau eroarea nu mai poate fi remediata. Pe de alta parte, un diagnostic corect, pus de un medic competent, inca de la faza de debut a bolii, aduce beneficii multiple, identifica cel mai bun tratament posibil pentru pacient.
Ce inseamna diagnostic gresit
Dignostic gresit poate inseamna ca adevărata boală nu a fost descoperită și nu s-a aplicat tratamentul corespunzător. Mai grav este daca duce la agravarea bolii sau chiar la deces. Sau, nu se cunosc simptomele unei afectiuni medicale ori conditiile ce au condus la o anumita problema medicala sau tratament.
In alte cazuri, tratamentul nu s-a inceput pentru ca medicul a omis anumite aspecte privind boala de care sufera pacientul.
In cazul unui diagnostic gresit, personalul medical poate fi acuzat de o eroare medicala, iar victima poate sa aiba pretentii pentru malpraxis medical. Mai ales daca, diagnosticul greșit pus de un medic are ca rezultat o suferință deosebita sau chiar moartea pacientului, fapt ce ar putea fi considerat malpraxis.
Desigur ca, medicul poate gresi in stabilirea unui diagnostic sau a intirziat in stabilirea unui diagnostic corect. Aceasta nu inseamna insa ca intotdeauna in astfel de situatii exista un caz de malpraxis medical.
Un avocat Bucuresti in malpraxis va poate statui ca trebuie verificat daca medicul a incalcat legea sau codul deontologic.
Cauze ale diagnosticului gresit
In primul rand trebuie stabilit daca medicul care a tratat pacientul a stabilit un diagnostic gresit bolii sau nu a reusit sa puna diagnostic afectiunii medicale respective. Mai trebuie vazut daca pacientul a descris corect simptomele afectiunii de care sufera. De asemenea, daca medicul le-a retinut si stabilit in mod corect, competentele medicului. Poate fi o cauza lipsa echipamentelor adecvate, comunicarea deficitara a pacientului, lipsa tuturor investigatiilor necesare a fi efectuate.
Daca patologia bolii se mentine, pentru a constata daca diagnosticul este gresit, pacientul merge uneori la alt medic. Avand a doua opinie, pacientul poate sa le compare si sa constate daca primul diagnostic a fost gresit. Eventual, daca prin diagnosticul gresit ar putea fi un caz de malpraxis. Desigur ca, in functie de afectiunea de care sufera, este important dupa cat timp pacientul solicita a doua opinie.
In ce conditii personalul medical raspunde pentru malpraxis
Asa cum se cunoaste, in activitatea personalului medical se pot manifesta erori profesionale.
Din practica instantelor se pot da ca exemple.
Erori de diagnostic, negljente, cunostinte medicale insuficiente, erori in alegerea tratamentului medical ori erori de supraveghere.
Astfel de fapte reprezinta abateri de regulile instituite de Codul de Deontologie Medicala, care, in ce priveste relatia cu pacientul arata ca exercitarea profesiei medicale nu trebuie făcută impersonal, ci încercând stabilirea unei relaţii umane cu pacientul. pentru ca, la nevoie, compasiunea din partea medicului să nu pară un act formal.
Obligatiile medicului in ce priveste diagnosticul
Medicul trebuie să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului, tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa.
Prescripţiile medicale trebuie formulate cât mai clar, medicul asigurându-se că a fost înţeles complet de către bolnav şi anturajul acestuia, mergând până la încercarea de a supraveghea executarea tratamentului.
Din momentul în care a răspuns unei solicitări, medicul este automat angajat moral să asigure bolnavului în cauză îngrijiri conştiincioase şi devotate. Inclusiv prin trimiterea pacientului la o unitate medicală sau la un specialist cu competenţe superioare.
Medicul curant are obligaţia de a face toate demersurile medicale pentru a facilita pacientului său obţinerea drepturilor sale ce decurg din starea de boală.
Daca pacientul se afla intr-un asemenea caz de malpraxis, va trebui sa probeze existenta culpei personalului medical in legatura cu executarea serviciului medical. Daca se retine culpa personalului medical, instanta il va putea obliga pe medic, in solidar cu spitalul, la despagubiri catre victima.
Cum reglementeaza legea malpraxisul
Se intelege ca, pentru a proba malpraxisul si raspunderea personalului medical trebuie cunoscut modul in care legea le reglementeaza.
In primul rand arata ca personalul medical care poate sa raspunda in cazul unui malpraxis sunt medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale;
Conform dispozitiilor art.642 alin.(2) din Legea 95/2006,personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, priii acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.
Tot din acest articol de lege mai rezulta si modul cum este definit malpraxisul de catre legiuitor, anume, eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.
Conditii pentru existenta malpraxisului
Conform art.1349 Cod civil,orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.
Astfel cum s-a aratat in literatura de specialitate, raspunderea pentru malpraxis este o aplicatie particulara a raspunderii civile delictuale,urmand a fi indeplinite urmatoarele conditii:
1.sa existe o fapta ilicita a personalului medical.
Fapta ilicita este reprezentata de incalcarea unei obligatii ce revine in sarcina medicului, o greseala medicala,o anumita eroare ce i se imputa medicului.
Fapta trebuie sa fie savarsita cu ocazia efectuarii actului medical privitor la pacient si poate sa constea in activitati de preventie, diagnostic sau de terapie referitor la acesta.
Practica instantelor in ce priveste diagnosticul gresit
In art.53 din Codul de Deontologie Medicala se arata ca medicul trebuie să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului,tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa.
In practica instantelor s-au intalnit cazuri in care s-a invocat erori de diagnostic constand in urmatoarele.
Greseala dediagnostic, intarziere in stabilirea diagnosticului,omisiunea de a dispune anumite examinari care se impuneau.
Alte exemple de fapta ilicita din practica instantelor pot fi:obligatia de informare,de ingrijire,de pastrare a secretului profesional.
Alte spete se refera la solicitare de daune pentru prejudiciul creat, ce poate fi material sau moral.
Totodata, la existenta raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul produs.
Alte articole de acelasi autor
-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la
instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele
mandatului incredintat;
–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare.
Alte articole ale autorului
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara
cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea
infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca
autori de lucrări științifice.
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion vapoate ajuta in litigii de diagnostic gresit.
Puteti sa ne contactati click aici sau email office@avocat_tudor.ro
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com
contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion