Stiri
21.5 C
Buzău

De ce, la urmarirea penala probele trebuie bine administrate

Data:

Urmarirea penala este prima faza a procesului penal si are o importanta deosebita in soluionarea in continuare a dosarului.

Ca avocat in penal Baroul Bucuresti am intalnit situatii in care, din diferite motive, nu au fost administrate in mod corespunzator in aparare probele necesare la urmarirea penala.
S-a ajuns astfel ca, abia in fata instantei de judecata persoana in cauza sa  solicite administrarea de probe care sa dovedeasca nevinovatia sau o anumita imprejurare favorabila.
Este posibil ca instanta de judecata sa admita o astfel de cerere.  Este necesara o anumita pregatire in vederea sustinerii temeinice a cererii. Chiar consultanta sau asistenta unui avocat specializat in drept penal, pentru a evita o surpriza neplacuta.

Este normal ca judecatorului sa i se puna la dispozitie materialul probator necesar inca de la urmarirea penala.  Daca este posibil, sa fie clarificate toate imprejurarile ce trebuie dovedite, inca de la urmarirea penala.

Ce obligatii are procurorul la urmarirea penala

Legea impune procurorului obligatia sa stranga probe si in favoarea inculpatului, nu numai in acuzare. Se stie insa ca in practica nu se intampla totdeauna asa. Se cunoaste ca in numeroase situatii acesta se ocupa exclusiv de strangerea si administrarea de probe prin care sa-l trimita in judecata pe inculpat.
Daca ar exista o astfel de imprejurare, persoana respectiva trebuie sa dovedeasca determinarea necesara. Inca de la urmarirea penala sa administreze probele necesare, sa demonstreze ceea ce intentioneaza.

O alta situatie intalnita pe timpul urmaririi penale este a persoanelor care nu sunt vinovate de toate faptele pentru care sunt cercetate. Cauza poate  fi ca, la urmarirea penala nu au fost administrate toate probele in aparare prin care sa-si demonstreze nevinovatia. Odata ajunse in instanta, isi pun intrebarea daca sa recunoasca toate faptele,si astfel sa fie sigure ca se reduce pedeapsa. Sau, sa ceara administrarea de probe in instanta, dar fara sa fie certa reusita. Sunt cazuri in care s-a ales prima varianta, doar pentru ca oferea siguranta unei pedepse reduse, ca urmare a textului de lege ce permite aceasta.

De ce este importanta urmarirea penala

Pentru a intelege de ce este important ca inca de urmarirea penala sa existe un material probator bine administrat este necesar sa cunoastem unele aspecte despre urmarirea penala.

In ce priveste importanta urmaririi penale, ar fi  edificator un exemplu. Se comit fapte penale uneori de catre persoane bine informate si intentioneaza sa stearga urmele infractiunii.
Or, inainte ca instanta de judecata sa hotarasca cu privire la existenta sau inexistenta unor astfel de infractiuni este necesara o faza a procesului penal. Prin activitati specifice sa se descopere astfel de infractiuni, sa se identifice infractorii si sa se documenteze activitatea lor.

Asadar, urmarirea penala este necesara si are un rol determinant in solutionarea unui proces penal.  In aceasta faza a procesului penal se aduna si se administreaza probele. Pe baza lor urmeaza ca judecatorul sa dea solutia in faza urmatoare a procesului penal,cea de judecata.
Dar sunt si alte considerente din care rezulta importanta urmaririi penale ca prima faza a procesului penal. De exemplu, este necesar ca un organ special, abilitat in acest scop si cu pregatire de specialitate sa desfasoare activitati premergatoare sedintei de judecata. Cum ar fi cele de descoperire si documentare a activitatii infractionale.

Ce este urmarirea penala

Urmarirea penala este prima faza a procesului penal si are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor. De asemenea, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora. Scopul este sa se constate, daca este cazul sau nu, sa se dispuna trimiterea in judecata.

Si in Codul de procedura penala se arata ca, urmarirea penala are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora. Pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata. Urmarirea penala se efectueaza de catre procurori si de catre organele de cercetare penala.

Organele de cercetare penala care efectueaza urmarirea penala

Acestea sunt organele de cercetare ale politiei si organele de cercetare speciala.

Ca organe de cercetare ale politiei functioneaza lucratorii operativi anume desemnati din Ministerul de Interne. Organul de urmarire penala este obligat sa stranga probele necesare pentru aflarea adevarului si pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele, in vederea justei solutionari a acesteia. Organul de urmarire aduna probele atat in favoarea, cat si in defavoarea invinuitului sau inculpatului.

De retinut ca, aceste obligatii se indeplinesc chiar daca invinuitul sau inculpatul recunoaste fapta.

Activitatile organelor de urmarire penala

Definitia de mai sus a urmaririi penale rezulta din dipozitiile art.285 din Codul de procedura penala. Din ea se deduc si activitatile mai importante pe care le desfasoara organul de urmarire penala, acestea fiind urmatoarele:
-strangerea probelor necesare cu privire la existenta sau inexistenta infractiunii. Asadar, o sarcina importanta ce revine organului de urmarire penala este strangerea probelor in vederea aflarii adevarului.

Textul de lege vizeaza acele operatii de descoperire, ridicare, examinare si apreciere a elementelor probatorii pe baza carora sa poata stabili adevarul in cauza.
In ce priveste descoperirea infractiunilor, referirea respectiva trebuie inteleasa ca fiind acea obligatie a organelor judiciare de a avea in vedere infractiunile. Indiferent de faza de desfasurare a activitatii infractionale, chiar si daca a ramas in faza de tentativa;

-identificarea faptuitorului sau faptuitorilor, are semnificatia ca organele de urmarire penala au obligatia ca pe baza probelor adunate sa realizeze o cunoastere directa si completa a celor suspecti;
-stabilirea raspunderii inseamna lamurirea imprejurarilor in care s-a comis fapta. Dar si aspectele privitoare la vinovatie, la existenta sau inexistenta unei cauze de nepedepsire, la garantarea libertatii persoanei. La respectarea prezumtiei de nevinovatie si a demnitatii umane.

Alte atributii ale organelor de urmarire penala

Trebuie precizat insa si alte atributii, pe langa obligatiile de administrare a probelor si de identificare a faptuitorilor.
In functie de obiectul lor,acestea ar fi urmatoarele:
-masura retinerii sau arestarii unui suspect sau inculpat;
-aplicarea sechestrului;
-efectuarea de perchezitii;
-activitati privitoare la martori:identificarea,citarea,ascultarea sau chiar dispunerea de aducere cu mandat;
-activitati in ce priveste partea vatamata,cum ar fi,identificarea victimei si stabilirea prejudiciului provocat prin infractiune.
-efectuarea de acte procesuale si procedurale in legatura cu activitatile pe care le desfasoara.

Alte articole scrise de acelasi autor

– Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
-Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
-In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
-Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă
profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate, profesionalism, confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii aflate in faza de urmarire penala. Apelati la serviciile noastre, click aici sau email office@avocat-tudor.ro

Contaceaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

    Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

    Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

    Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

    Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

    Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

    Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

    Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...