Celor ce nu sunt familiarizați cu terminologia, un server VPS (Virtual Private Server, așa cum s-ar desfășura acronimul sau, așa cum mai este el numit, server virtual) este o mașină virtuală, după cum îi spune și numele, care beneficiază de propriul său sistem de operare, funcționând independent. Se poate spune că, la o primă vedere, există anumite asemănări între noțiunea de servere VPS și noțiunea de servere dedicate. Ceea ce este cu adevărat important, în cazul serverelor VPS este că beneficiarul său poate să-l configureze după bunul său plac, cât și în funcție de ceea ce are nevoie să facă cu acesta, după cum veți afla mai departe.
Așadar, de ce ai alege servere viruale în detrimentul altor variante? Pentru că ții la afacerea ta și-ți dorești ca totul să meargă cheie, fără să întâmpini probleme. Cu toate că nu există diferențe extraordinar de mari între serverele VPS și serverele dedicate, există o diferență notabilă între serverele shared și acestea, în cazul primelor menționate, utilizatorul nebeficiind de atât de multă siguranță sau de atât de multă putere de a personaliza respectivul server, ca în cazul serverelor virtuale (VPS).
Poate printre cele mai importante caractecteristici ale serverelor VPS este posibilitatea de ați reinstala sistemul de operare oricând dorești, fără să întâmpini neplăceri. De asemenea, beneficiezi de un număr „fără număr” de domenii găzduite, astfel că un eventual consum de resurse nu mai reprezintă o problemă, fie că deții magazine online, proiecte online sau ești domainer. În cazul serverelor shared, numărul de domenii găzduite este limitat, ceea ce, în anumite cazuri poate reprezenta un impediment. Tot în cazul serverelor virtuale, avem parte de acces root, cu alte cuvinte, acces fără limite asupra mașinii, ceea ce favorizează instalarea diferitor aplicații, cât și rularea lor. Practic, serverul poate fi folosit ca un computer obișnuit, putând chiar să-l folosești la task-urile zilnice de navigare a internetului, cu diferența că principala menire a serverului nu este aceea de a servi ca un PC, ci de a se ocupa de clienți, vizitatorii site-ului tău, etc.
Pe lângă toate astea, trebuie să ținem cont că există script-uri pretențioase care cer anumite configurări are serverului, configurări care cu un server shared nu pot fi făcute, ceea ce nu se pune problema în cazul unuia VPS.