Stiri
16.5 C
Buzău

Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere

Data:

Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere

Ca avocat am intalnit unele cazuri in care despre situatia de fapt care facea obiectul contraventiei la regimul circulatiei rutiere avea cunostinta doar sotul, sotia sau rudele apropiate ale persoanei judecate pentru o contraventie rutiera.

Prin urmare, poti pus in situatia sa soliciti instantei audierea in calitate de martor a unei rude apropiate a presupusului contravenient.

 

  • De ce audierea unei rude apropiate reprezinta un caz special

 

Aceasta situatie este una aparte pentru ca:

-in domeniul contraventiilor la regimul rutier se aplica dispozitiile Codului de procedura civila, iar intr-o asemenea imprejurare se pun serioase semne de intrebare cu privire la obiectivitatea acestor persoane in cazul in care sunt propuse si audiate in calitate de martori, dat fiind faptul ca sunt rude cu presupusul contravenient.

Prim urmare, declaratiile pot fi appreciate ca subiective.

 

  • Ce prevede legea procesual civila despre audierea martorilor care

 sunt rude cu reclamantul

 

In plus, aceasta situatie este una speciala si pentru ca,  audierea in calitate de martori a unor astfel de persoane contravine dispozitiilor art. 315 din Codul de procedura civila. Acest articol dispune cu privire la persoanele care nu pot fi ascultate ca martori, respectiv, nu pot fi martori:

-rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;

-soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;

-cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;

-persoanele puse sub interdicţie judecătorească;

-cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.

 

 

Tot in acest articol se mai arata insa ca, părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Este greu de crezut insa ca intimatul, respectiv, Brigada de Politie Rutiera ar conveni sa fie ascultate in calitate martori rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul.

Dimpotriva, in cele mai multe cazuri, intimata se opune la audierea martorilor, chiar daca nu sunt rude, din motive usor de inteles.

 

Revenind la cazul in care s-a solicitat audierea in calitate de martor a unei rude apropiate a presupusului contravenient, instanta a admis aceasta proba.

 

  • Cum a motivat instanta admiterea probei

 

Motivarea instantei a fost in sensul ca, in ceea ce priveste incuviintarea probei testimoniale cu audierea martorei, desi potrivit art. 315 alin.(1) pct.1 din Codul de procedura civila aceasta nu poate fi martor, fiind ruda de gradul 1 cu petentul, instanta constata ca in temeiul art. 6 pct.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului in cazul de fata se impune incuviintarea si administrarea prezentei probe pentru asigurarea egalitatii armelor si implicit pentru asigurarea unui proces echitabil.

 

Astfel, petentului trebuie sa i se acorde posibilitatea rezonabila de a-si sustine cauza avand in vedere  conditiile in care a fost savarsita presupusa fapta contraventionala, si anume, in Bucuresti, alta localitate decat cea in care petentul locuieste in fapt, la momentul savarsirii faptei neputand fi identificata alta persoana cunoscuta. In ipoteza respingerii incuviintarii si administrarii probei testimoniale solicitata de petent, dreptul acestuia efectiv si concret  de a-si sustine  cauza ar fi incalcat intrucat se afla in imposibilitatea obiectiva de dovedire a apararilor prin alte mijloace de proba.

 

In consecinta, in temeiul art.6 pct. 1 CEDO , in vederea respectarii principiilor egalitatii armelor si a dreptului la un proces echitabil, instanta incuviinteaza petentului proba testimoniala cu audierea martorei propuse, in schimb intimatei profitandu-I prezumtia de subiectivitate a respectivee declaratii.

 

  • Care sunt beneficiile cunoasterii unei astfel de motivari

 

Am redat aceasta motivare pentru ca ar putea fi folosita in beneficiul apararii si in alte cazuri, in care se impune administrarea unei astfel de probe, respectiv, solicitarea  audierii unui martor care este ruda cu contravenientul.

Desigur ca un ajutor pretios in consilierea dvs. in aceasta privinta l-ar putea constitui un avocat specializat in accidente si circulatie rutiera.

Acesta are cunostinta si de alte spete in care s-au pronuntat solutii asemanatoare si care ar putea fi valorificate in scopul de a castiga un eventual litigiu in care sunteti implicat.

  •  Alte articole de acelasi autor:

 

Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;

-Avocat penalist Bucuresti;

In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;

In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;

Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;

-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.

 

www.avocat-tudor.ro

072260393

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...