Notiunea de extradare
Extradarea este un act bilateral de asistenta juridica international prin care un stat solicitat preda la cererea unui stat solicitant un infractor care s-a refugiat pe teritoriul celui dintai. La 13 decembrie 1957, in cadrul Consiliului Europei a fost adoptata Conventia europeana de extradare iar in anul 1978 cele doua protocoale ale sale, . Romania a ratificat prin Legea nr.80/1997, modificata si completata prin Legile nr. 74/2005 si 224/2006 Conventia europeana de extradare. Aceasta se aplica in relatia cu celelalte 47 de state membre ale Consiliului Europei , care sunt parti la acest instrument juridic multilateral.
Institutia extradarii este reglementata in Romania prin Constitutie, art.19, art. 9 din Codul penal si Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciara international in materie penala. Art.19 din Constitutia Romaniei dispune “ (1) cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania.
(2) Prin derogare de la prevederile alin (1) cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate.
(3) Cetatenii straini si apatrizii pot fi extradati numai in baza unei conventii internationale sau in conditii de reciprocitate.
(4) Expulzarea sau extradarea se hotaraste de justitie. Mentionam ca rolul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in cazul extradarii este limitat, in cazul extradarii pasive, doar la examenul de regularitate internationala efectuat anterior sesizarii autoritatilor judiciare iar in cazul extradarii active la intocmirea si transmiterea cererii de extradare, pe baza hotararii instantei competente. In art. 9 din Codul penal se arata ca extradarea se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate si, in lipsa acestora, in temeiul legii. Unele referiri cu privire la extradare se regasesc si in art.522/1 din Codul de procedura penala si anume cu privire la la rejudecarea celor judecati in lipsa in caz de extradare “ (1)in cazul in care se cere extradarea sau predarea in baza unui mandat european de extradare a unei persoane judecate si condamnate in lipsa, cauza va putea fi rejudecata de catre instanta care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului.
(2) Dispozitiile art.404-408 se aplica in mod corespunzator.”Mentionam ca art. 404-408 se afla in Sectiunea II- Revizuirea din Codul de procedura penala. Un aspect de importanta majora este ca prin Decizia-cadru a Consiliului Uniunii Europene nr. 2002/584/JHA s-a hotarat ca intre statele member ale Uniunii Europene sa se inlocuiasca procedura formala de extradare in cazul persoanelor care se sustrag executarii unei pedepse privative de libertate , aplicata printr-o hotarare de condamnare ramasa definitiva, cu o procedura de predare simplificata. In Romania Decizia-cadru a fost transpusa prin dispozitiile in acest sens din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala.
Cabinetul nostru de avocatura acorda asistenta juridica si reprezentarein cazul cererilor de extradare si mandatului european de arestare.
https://www.avocat-tudor.ro/
0724260393
https://www.avocat-tudor.ro/
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion