Ce criterii pentru stabilirea de daune se au in vedere de judecator in cazul unui accident de circulatie cu mai multe victime este o intrebare in cazul unui astfel de eveniment rutier.
In general, este indreptatita sa primeasca daune materiale si daune morale persoana care este victima unui accident de circulatie cauzat de alt conducator auto.
In vederea clarificarii acestei probleme s-a pronuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ce criterii pentru stabilirea de daune accident a avut in vedere Inalta Curte
Instanta suprema a facut referire la art.25 din Ordinul CSA nr.20/2008, cazul in care prin unul si acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane.
De asemeni, la situatia cand valoarea totala a prejudiciului depaseste limitele de despagubire specificate in polita RCA.
In aceasta situatie, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecarei persoane indreptate la despagubire.
La stabilirea cuantumului daunelor morale datorate, instanta trebuie sa se raporteze la limita de despagubire stabilita de legiutor si mentionata in polita de asigurare.
Instanta suprema a considerat ca acesta constituie un criteriu obiectiv, raportat la imprejurarea ca in urma evenimentului rutier au rezultat mai multe victime ce urmeaza sa fie despagubite.
In acest sens este si art. 25 din Ordinul CSA nr.20/2008.
Astfel, in cauza respectiva, instanta de fond a constatat că reclamanţii sunt îndreptăţiţi să fie despăgubiţi atât din punct de vedere material cât şi moral.
Ce probe a avut in vedere instanta pentru stabilire daune accident
Decesul fiului, respectiv fratelui acestora, prin consecinţele ce decurg dintr-un asemenea fapt regretabil, atrăgând o proporţională şi justă compensaţie bănească.
S-a reţinut că accidentul s-a soldat cu două persoane decedate şi alte şase persoane rănite.
Nu trebuie ignorată această împrejurare de natură a lăsa o marjă, suficientă pentru a se putea acorda în limita plafonului, despăgubiri şi pentru celelalte persoane îndreptăţite la despăgubiri.
Referitor la daunele materiale, s-a reţinut că factura face dovada suportării sumei care a acoperit din cheltuielile de înmormântare, cel puţin pentru monumentul funerar.
Celelalte nefiind menţionate şi dovedite, astfel încât s-au acordat daune doar în limita a ceea ce s-a dovedit.
Pentru daunele morale, prima instanţă a apreciat că se cuvin pentru compensarea traumelor de ordin psihic.
Area în vedere că reclamanţii sunt membrii aceleiaşi familii cu sentimente reciproce.
Această împrejurare este de natură să amplifice aceste traume,.
fiecare dintre cei doi părinţi şi ceilalţi doi copii au suferit pierderea copilului respectiv a fratelui lor.
Acest sentiment persistă în timp, astfel ca sunt îndreptăţiţi la daune morale.
Pârâta nu a făcut dovada acordării în mod proporţional şi celorlalte părţi posibile beneficiare a asigurării, s-a constatat că acţiunea reclamanţilor este parţial întemeiată.
In sensul acordării de despăgubiri superioare ofertei, dar nu în limitele cerute.
A apreciat că o justă despăgubire care să compenseze daunele de ordin moral să fie în limitele stabilite prin dispozitivul hotărârii.
Ce a hotarat instanta de apel pentru stabilire daune accident
Instanta de apel, a admis apelul pârâtei, a schimbat în parte sentinţa apelată.
A obligat parata să achite reclamanţilor P.V. şi P.M., câte 40.000 lei fiecare, reclamanţilor P.G. şi P.D.Ş., câte 10.000 lei fiecare, cu titlu de daune morale.
A înlăturat dispoziţia referitoare la daunele materiale.
Instanta a motivat că la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se aibă în vedere dreptul reclamanţilor de a primi o compensaţie materială faţă de prejudiciul moral suferit.
Pe de altă parte, această compensaţie materială să nu ducă la o îmbogăţire fără justă cauză.
Că nu este posibilă identificarea unor criterii ştiinţifice corecte pentru stabilirea cuantumului daunelor morale.
Aprecierea prejudiciului moral nu se rezumă la determinarea preţului suferinţei fizice şi psihice care sunt inestimabile.
Inseamnă aprecierea multilaterală a tuturor evenimentelor negative ale prejudiciului şi implicaţia acestuia, pe toate planurile sociale ale reclamanţilor.
În acest context, s-a reţinut că suferinţa provocată reclamanţilor prin pierderea în urma accidentului de circulaţie a copilului, respectiv fratelui lor este permanentă.
La stabilirea daunelor morale, trebuie avut în vedere prejudiciul moral ireparabil cauzat pe plan psihic, dar şi consecinţele pe plan social, profesional şi familial.
Cum a apreciat Inalta Curte criteriile avute in vedere de instanta de apel pentru stabilirea de daune accident
Înalta Curte de Casatie si Justitie a constatat că instanţa de apel a făcut o corectă interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 24 şi art. 25 din Ordinul CSA nr. 20/2008.
A rtetinut ca in art. 24 alin. (1) din actul normativ menţionat, limitele minime de despăgubire sunt stabilite de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Iar alin. (3) al aceluiaşi articol stabileşte limita de despăgubire la un nivel de cel puţin 1.500.000 Euro echivalent în lei la data producerii accidentului.
În strânsă legătură cu dispoziţiile legale menţionate sunt însă prevederile art.25 din Ordinul CSA nr. 20/2008, potrivit cărora în cazul în care în unul şi acelaşi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane.
Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte limitele de despăgubire specificate în poliţa RCA.
Despăgubirea va fi stabilită în funcţie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecărei persoane îndreptăţite la despăgubire.
Referitor la daunele acordate, Înalta Curte de Casartie si Justitie a constatat că instanţa de apel a reţinut în mod corect că reclamanţii sunt îndreptăţiţi să solicite daune morale, potrivit dispoziţiilor legale mai sus evocate.
Daunele morale in cazul accidentului rutier
În ce priveşte cuantumul daunelor morale, în lipsa unor criterii legale obiective, stabilirea acestuia rămâne la aprecierea instanţei, astfel cum în mod corect s-a reţinut.
Instanţa s-a raportat la limita de despăgubire prevăzută de legiuitor şi menţionată în poliţa de asigurare, ceea ce constituie un criteriu obiectiv.
Totodata, şi la împrejurarea că în urma evenimentului rutier au rezultat mai multe victime ce urmează a fi despăgubite, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Ordinul CSA nr. 20/2008.
Daunele materiale, prin raportare la probele administrate în cauză (factura de achiziţionare a materialelor pentru monumentul funerar), acestea nu pot face obiectul analizei instanţei de recurs.
Vizeaza eventuale aspecte de netemeinicie şi nu de nelegalitate ale deciziei atacate.
De precizat că potrivit art. 49 pct. 2 din Ordinul CSA nr. 20/2008, la stabilirea despăgubirilor se au în vedere cheltuielile efectuate, pe baza documentelor justificative.
Dispoziţii ce nu contravin prevederilor art. 26 pct. 1 din acelaşi ordin, astfel cum susţin recurenţii.
Intrucât acestea reglementează cadrul general al stabilirii cuantumului despăgubirilor, ce includ atât latura materială cât şi cea morală.
Alte articole de acelasi autor:
-Avocat infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor informatice,
-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
– In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene;
–Contestatia in anulare in noul Cod de procedura civila;
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera servicii avocatiale in dtept penal si civil.
Contactati-ne in situatia cand aveti nevoie, luati legatura cu noi, click aici, sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion