Ce trebuie sa stim despre combaterea infractiunilor de coruptie prin Directia Nationala Anticoruptie
Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o structură specializata de parchet care are ca obiectiv combaterea corupției la nivel inalt și mediu, fiind un instrument necesar în descoperirea, investigarea și aducerea în fața instanței a infractiunilor de corupție medie și mare.
Directia Nationala Anticoruptie contribuie la reducerea corupției, în sprijinul unei societăți democratice apropiate de valorile europene.
Explicatia faptului ca are ca obiectiv combaterea corupției la nivel inalt și mediu, deci, nu si coruptia la nivel mic, asa cum rezulta din site-ul DNA este urmatoarea: corupția la toate nivelurile este alimentată atunci când persoane corupte care dețin anumite pârghii de putere au sentimentul că sunt deasupra legii, că sunt intangibile și că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activitățile infracționale și a le trage la răspundere.
Pentru a combate eficient acest tip de criminalitate, care face parte din categoria criminalității „gulerelor albe” este nevoie de o instituție specializată, independentă și dotată cu resurse corespunzătoare. Rezultatele concrete ale instituției specializate în combaterea corupției la nivel înalt sunt menite să descurajeze corupția la toate nivelurile.
Pentru a te apara in cazurile de coruptie, ai nevoie de un avocat specializat care sa te reprezinte.
DNA este independenta în raport cu instanțele judecătorești, cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.
Sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, conform hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si dispozitiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 43/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, daca, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis, au cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 200.000 euro ori o perturbare deosebit de grava a activitatii unei autoritati publice, institutii publice sau oricarei alte persoane juridice ori daca valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie este mai mare decat echivalentul in lei a 10.000 euro.
In sensul dispozitiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 43/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prin infractiuni de coruptie se inteleg toate infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000, inclusiv infractiunile asimilate celor de coruptie, cum este santajul prevazut in art. 131 din aceasta lege, iar nu numai infractiunile la care se face referire in Sectiunea a 2-a din Legea nr. 78/2000.
Art. 6 din Legea nr. 78/2000 prevede ca sunt infractiuni de coruptie infracţiunile de luare de mită, prevăzută la art. 289 din Codul penal, dare de mită, prevăzută la art. 290 din Codul penal, trafic de influenţă, prevăzută la art. 291 din Codul penal, şi cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 292 din Codul penal si se pedepsesc potrivit prevederilor acelor texte de lege.
In cuprinsul art. 6 din lege se face referire la dispoziţiile art. 308 din Codul penal, in sensul ca acesta se aplică în mod corespunzător la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.
Art. 308 Cod penal prevede ca dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Prin OG nr.63 din 19 iunie 2013 a fost modificat OG nr.43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie in sensul ca alineatul (12) al articolului 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(12) Direcția Națională Anticorupție este competentă să efectueze urmărirea penală, dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro, în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 246, 247, 248 și 2481 din Codul penal.”
Av. Tudor Ion 0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion