Ce trebuie cunoscut in legatura cu infractiunea de santaj
Şantajul ca infractiune este prevazut in art. 207 Cod penal si consta in constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva,în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul. Se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Din examinarea aceluiasi articol se poate constata ca pentru existenta infractiunii faptuitorul:
-exercita o acţiune de constrângere a unei persoane fizice-in multe cazuri aceasta are loc prin violenţă şi ameninţare-să dea, să facă, să nu dea, să nu facă,să sufere ceva.
De mentionat insa ca actele de constrângere trebuie să creeze o stare de temere, de intimidare a persoanei vătămate, astfel incat victima infractiunii de santaj sa nu mai poată reacţiona şi opune rezistenţa.
– a da ceva are semnificatia de a remite un bun, suma de bani, să facă înseamnă să aibă o anumită conduită, să acţioneze într-un anumit fel;
-sa nu dea înseamnă să nu predea un bun;
-să nu facă inseamna omisiunea de a adopta un anumit comportament sau de a acţiona într-un anumit fel;
-să sufere ceva reprezinta suportarea unui prejudiciu patrimonial sau nepatrimonial. Urmarea este ca se produce o îngrădire a libertăţii psihice a persoanei vătămate de a acţiona conform voinţei acesteia.
In literatura juridica se da ca exemplu pentru infractiunea de santaj fapta inculpatului de a constrânge persoana vătămată, prin ameninţarea cu moartea a sa şi a membrilor familiei sale, să îi dea o sumă de bani, în scopul de a dobândi în mod injust această sumă de bani
In cazul nfractiunii de santaj se cer indeplinite urmatoarele conditii:
-exercitarea unei constrângeri cu scopul ca persoana vătămată să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva;
-fapta se comite pentru a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul;
-constrângerea să se facă prin ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, soţul sau o rudă apropiată;
-amenintarea să vizeze producerea unui rău viitor.
- Alte articole de acelasi autor:
–Ce trebuie cunoscut despre efectele pe care le produce divortul asupra relatiilor dintre fostii soti;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion