Ce trebuie cunoscut despre motivele de divort
- Cum a fost definit divortul
In mod ideal ar trebui ca viata de familie sa dureze pana la decesul unuia dintre soti, totusi, sunt situatii in care casatoria inceteaza, iar una dintre acestea este divortul. Astfel, este posibil ca viata de familie sa nu se mai bazeze pe afectiune, pe prietenie, sotii nu mai inteleg sa-si acorde unul altuia sprijin material si moral, in astfel de situatii divortul ramane singurul remediu.
Cunoastem cu totii ca divortul este intalnit tot mai frecventa in viata de zi cu zi si reprezenta modalitatea cea mai uzuala de desfacere a casatoriilor.
Desigur ca desfacerea casatoriei reprezinta un eveniment important si consecintele sunt deosebite in viata sotilor care iau o asemenea decizie.
Se cunoaste ca efectele divortului se produc nu numai asupra asupra vietii sotilor ci si asupra copiilor, care urmeaza sa fie incredintati spre crestere si educare unuia dintre soti precum si a locuintei si bunurilor.
Din aceste motive trebuie apreciat cu responsabilitate daca divortul reprezinta ultima solutie pentru solutionarea conflictului dintre soti.
Divortul a fost definit ca acea forma de disolutie a casatoriei, care consta in desfacerea ei, cu efecte pentru viitor, prin acordul sotilor sau pe cale judecatoreasca.
Spre deosebire de situatia nulitatii casatoriei, divortul sanctioneaza o casatorie valabil incheiata, dar vatamata datorita unor cauze care s-au produs ulterior incheierii casatoriei, astfel ca efectele sale se produc in viitor.
In doctrina s-a aratat ca exista mai multe conceptii privind divortul, care stau la baza reglementarii acestuia: divortul remediu-cand acesta nu este conditionat de culpa vreunuia dintre soti, ci de imposibilitatea continuarii casatoriei, divortul sanctiune-cand desfacerea casatoriei se dispune ca o sanctiune impotriva sotului vinovat de desfacerea casatoriei si cazul in care datorita conduitei culpabile a unui sot, continuarea casatoriei a devenit imposibila.
2.Care sunt motivele de divort
Sunt reglementate de art. 373 Cod civil, avand denumirea de “Motivele de divort” si care arata ca divortul poate avea loc:
-prin acordul sotilor, la cererea ambilor sau a unuia dintre ei, acceptata de celalat sot;
-atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
-la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
-la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
3.In ce modalitati se poate desface casatoria prin divort
modalitatile prin care se poate desface casatoria prin divort sunt urmatoarele:
–divortul pe cale judecatoreasca, care se poate realiza prin acordul sotilor, din culpa, ca urmare a separarii in fapt ori din motive de sanatate;
-divortul pe cale administrativa, acesta se poate realiza prin acordul partilor;
-divortul pe cale notariala.
- Competenta solutionarii divortului, astfel cum este reglementata de legea romana
In situatia in care divortul se pronunta de instanta de judecata competenta apartine judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor, daca acestia au avut un domiciliu comun. In situatia in care sotii nu au avut un domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, este competenta judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul paratului, iar cand paratul nu are domiciliul in tara, competenta apartine judecatoriei in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Se poate constata ca trebuie respectata ordinea prevazuta de lege in ce priveste competenta teritoriala a instantei care va judeca cererea de divort.
- Reglementarea competentei conform normelor europene
Referitor la competenta in materia divortului, astfel cum este reglementata de normele europene, ulterior aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana sunt aplicabile prevederile Regulamentului (CE) nr.2201/2003 al Consiliului privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti.
Regulamentul este obligatoriu si se aplica direct in toate statele membre.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion