In prezent, contraventiile la circulatia rutiera reprezinta un procent insemnat din totalul contraventiilor ce se comit pe teritoriul tarii noastre.
Sanctiunea contraventionala in domeniul circulatiei rutiere se aplica in situatia in care se incalca dispozitiile privind circulatia rutiera, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, conform art. 95 din O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata.
Intr-un astfel de caz se poate aplica sanctiunea cu avertisment ori amenda, ca sanctiune principala si , dupa caz cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin.(2).
Fiecare dintre aceste sanctiuni are insa consecinte deosebite, astfel ca, in apararea drepturilor va trebui sa invoci circumstantele care te avantajeaza si care corespund situatiei reale, mai ales ca practica a a demonstrat si cazuri in care agentul constatator al politiei rutiere a aplicat in mod gresit sanctiunea, fie pentru ca nu ai comis-o, fie ca aceasta este mai aspra decat cea cuvenita, aspect care poate fi urmat si de catre instanta de judecata.
La aplicarea sanctiunii se are in vedere principiul ca aceasta trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
Pentru ca sa iti apari drepturile intr-o astfel de situatie este necesar ca mai intai sa cunosti care sunt sanctiunile contraventionale principale si cele complementare si astfel sa le poti invoca, in deplina cunostinta de cauza, in fata agentului constator al politiei rutiere si, daca vafi cazul in fata instantei.
Avertismentul desi reprezinta cea mai usoara sanctiune contraventionala in cazul incalcarii regulilor de circulatie pe drumurile publice este mai putin aplicata.
Avertismentul constă în atenţionarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.
Aparatorii sau persoanele care au comis o contraventie solicita ca aspectele principale care sa fie avute in vedere in aparare de catre instante la aplicarea unei astfel de santiuni sa fie cele legate de gravitatea faptei, de circumstantele comiterii faptei si de urmarile produse.
Se mai poate invoca insa faptul ca persoana in cauza nu avea antecedente in domeniul contraventiilor, conduita corespunzatoare, starea materiala, lipsa unor venituri constante, probleme legate de intretinerea familiei si consecintele asupra acesteia in cazul in care s-ar aplica o amenda in cuantum mai mare.
Sanctiunea principala aplicata in cazul contraventiilor la circulatia rutiera este amenda. Desigur ca aceasta se aplica in cazul in care pericolul social al faptei este mai ridicat decat in situatia cand se poate aplica avertismentul.
Un aspect important ce se poate invoca in cazul cand se contesta amenda se refera la descrierea in procesul verbal a elementelor concrete si a tuturor circumstantelor in care s-a savarsit contraventia. Daca agentul constatator nu respecta aceste exigente se poate cere anularea procesului verbal de contraventie.
Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Contravenţiilor li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezinta.
Astfel cum rezulta din art. 96, sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preantampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege, acestea fiind urmatoarele:
-aplicarea punctelor de penalizare;
-suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada limitata de timp;
-confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor prevazute in ordonanta ori folosite in acest scop;
-imobilizarea vehiculului;
-radierea din oficiu a inmatricularii sau a inregistrarii vehiculului, in cazurile prevazute art. 17 alin.4
Sancţiuni contravenţionale complementare
-la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data înregistrării în evidenţă a ultimelor puncte de penalizare, sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, precum şi obligaţia de a se prezenta la sediul poliţiei rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
-titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumulării celor 15 puncte de penalizare şi până la data expirării termenului când avea obligaţia de a preda permisul de conducere sau, după caz, până la data predării permisului de conducere.
-suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
-in cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie în termenul prevăzut la alin. (1), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.
-in situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin. (4) se anulează.
-in situaţia în care conducătorul de autovehicul săvârşeşte o faptă pentru care, potrivit legii, se reţine permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, sancţiunea contravenţională complementară operează începând cu ziua următoare celei în care a expirat valabilitatea dovezii.
-când dovada înlocuitoare a permisului de conducere este eliberată fără drept de circulaţie, suspendarea exercitării dreptului de a conduce operează din momentul aplicării sancţiunii contravenţionale complementare prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
Sanctiunile tehnico-administrative ce pot fi luate de politistul rutier sunt urmatoarele:
-retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de inmatriculare;
-retragerea permisului de conducere si/sau a certificatului de inmatriculare sau a placutelor cu numarul de inmatriculare;
-anularea permisului de conducere;
-ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.
Av. Tudor Ion 0724260393
www.avocat-tudor.ro
Articol redactat de Avocat Tudor Ion