Contraventiile constatate prin radar, privind depasirea vitezei legale, constituie de mult timp subiecte de discutie pentru autoritati in raport de pericolul ce-l prezinta.
Pe buna dreptate in literatura juridica s-a considerat ca, gravitatea acestei contraventii sporeste pe masura ce diferenta dintre limita legala a vitezei pe drumul respectiv si viteza cu care a circulat persoana vinovata creste.
Contraventiile referitoare la depasirea vitezei-limita legale de deplasare a autovehiculului pe drumurile publice constituie incalcari ale normelor rutiere.
Aceasta determina incidenta unor amenzi din clasa a III-a de sanctiuni, conform art.101 alin.(1) pct.9 din O.U.G. 195/2002.
De asemenea, constituie o incalcare a normelor rutiere si atrage aplicarea unor amenzi din clasa a IV-a desanctiuni, potrivit art. 102 alin.(3) lit.e) din O.U.G.195/2002.
Respectiv, depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehicul condus.
Constata, potrivit legii, cu mijloacele tehnice omologate si verificate metrologic.
Ce dispozitie din lege se contesta cel mai des la contraventiile constatate prin radar si din ce motiv
Agentul de politie intocmeste un proces-verbal de constatare prin care dispune sanctionarea pentru o contraventie la regimul de viteza.
Daca veti considera ca nu ati savarsit contraventia va trebui sa va adresati instantei si sa formulati o plangere contraventionala.
Instantele judecatoresti sunt sesizate in cele mai multe cazuri cu contraventiile prevazute de art.102 alin.(3) lit. e) din O.U.G. 195/2002.
Motivul este ca, odata cu aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, conducatorului auto i se aplica si o sanctiunea complementara.
Respectiv, a retinerii permisului de conducere ai a suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioada de 90 de zile, potrivit art. 102 alin. (3) din ordonanta.
Realitatea este ca, persoana formuleaza plangerea in scopul de a suspenda sanctiunea, mai ales sa obtina prelungirea dreptului sa conduca pe drumurile publice.
Ce trebuie sa contesti la contraventiile constatate prin radar?
Contraventiile constatate prin radar se constata doar prin mijloace tehnice, respectiv prin aparate radar, au un regim specific.
Imprejurarile comiterii contraventiei, inclusiv viteza constata cu ajutorul aparatului radar, se consemneaza intr-un proces-verbal de contraventie.
Asadar, o prima concluzie este ca la contraventiile constatate prin radar se contesta consemnarile din procesul-verbal de contraventie intocmit de agentul constatator al politiei rutiere.Care sunt conform Codului rutier obligatiile participantilor la trafic cand sunt opriti de un agent de politie rutiera si corelativ ce obligatii le revin acestora din urma
Dar, ca sa contestati procesul-verbal de contraventie, respectiv, consemnarile, trebuie sa cunoasteti in mod concret in ce a constat depasirea regimului de viteza.
Aceasta pentru ca, la motivarea plangerii contraventionale trebuie sa aveti in vedere elementele de probatoriu ale partii adverse si sa convingenti instanta ca ati fost sanctionat din eroare.
Mai exact, ce probe detine partea cu care va judecati, respectiv organul de politie rutiera.
Acest aspect va trebui sa-l solicitati chiar in motivarea plangerii contraventionale.
Chiar daca veti omite aceasta solicitare, instanta de judecata va obliga intimata sa depun aceste probe.
Ce probe sa ceri la contestarea contraventiilor constatate prin radar?
In cererile de chemare in judecata, cel mai des fiecare parte solicita ca instanta sa admita proba cu inscrisuri.
La fel va proceda si politia rutiera, care va solicita sa admita aceasta proba, fiind vizat astfel procesul-verbal de contraventie.
Din punctul de vedere al petentului, acesta trebuie sa aiba in vedere sa analizeze si sa conteste urmatoarele documente depuse de intimata:
- dovezile de omologare mijloacelor tehnice de inregistrare;
- dovada calitatii de operator;
- inregistrarea video in format CD-DVD;
- plansele foto
Prin analizarea planselor foto si inregistrarilor video veti avea posibilitatea sa contestati modul cum autovehiculul a fost identificat in trafic.
De asemenea, cum a fost evidentiata de catre Politia rutiera viteza cu care circula autovehiculul, precum si acuitatea inregistrarii efectuate de aparatul radar.
Ce prevederi din Codul rutier sa aveti in vedere
Se au in vedere dispozitiile art.102 alin.3 lit.e din OUG 195/2000, care definesc aceasta contraventie, indeplinirea cumulativ a urmatoarelor conditii:
- depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum si pentru categoria autovehiculului condus;
- viteza inregistrata sa fie mai mare cu cel putin 50 km/h decat cea maxima admisa;
- constatarea sa se faca prin mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
In functie de anumite elemente, unele contraventii la regimul de viteza constatate prin aparatul radar se pot contesta.
Depăşirea vitezei legale este constată doar prin înregistrările făcute cu aparate omologate şi verificate metrologic.
Aceste înregistrări trebuie făcute doar în condiţii reglementate de legislaţie.
Ca urmare, trebuie analizate dispozitiile legale privind omologarea si verificarea metrologica, raportat la tipul de aparat radar din speta respectiva.
Ce dispozitii din Normele de metrologie legala NML 021-05 sa aveti in vedere la contestarea contraventiilor constatate prin radar
Dispozitiile de la pct. 3.5.1. din Normele de metrologie legala NML 021-05 prin care se prevede ce trebuie sa cuprinda, cel putin, inregistrarea video, anume:
- data si ora la care a fost efectuata masuratoarea;
- valoarea vitezei masurate;
- imaginea autovehiculului, din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia.
Din aceste dispozitii rezulta in mod concret ce se contesta in cazul contestatiilo la contraventiile constatate prin radar.
Ce nu se mai poate contesta in prezent la contraventiile constatate prin aparatele radar
In trecut erau contestate dispozitiile referitoare la efectuarea înregistrărilor radar intemeiat pe faptul ca legea prevede unele marje de toleranţă ale acestor aparate.
Se argumenta ca, precizia masuratorilor poate fi diminuata din cauza unor factori precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice.
Ca marjele de toleranţă depind si dacă autoturismul poliţiei pe care se află montat aparatul radar se află staţionat sau în mişcare.
Concret, se invoca art 3.1.1. din NML (Norma de Metrologie Legală) 021-05 pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic prevede anumite valori.
Respectiv, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar.
Eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 3 % din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.
Toate aceste aspecte nu se mai pot invoca, art.4.4. din Normele de metrologie legala NML 021-05″Aparate pentru masurarea vitezei a autovehiculelor(cinemometre)” privind cazurile in care masuratorile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe fiind obrogat.
Respectiv, prin Ordinul directorului general al Biroului Roman de Metrologie Legala nr.187/2009, care a modificat Ordinul 301/2005
In consecinta aceasta critica nu se mai poate invoca in prezent in instanta.
Alte articole de acelasi autor:
–Cum se poate folosi inregistrarea video pentru anularea procesul verbal de contraventie;
–In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
–Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime
-Ce servicii avocatilale pot fi aduse in domeniul dreptului contencios administrativ si fiscal.
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Adresati-va cu incredere Cabinetului de avocat Tudor Ion.
Ne puteti contacta click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion