Ce prevede ultima solutie data de instanta suprema in ce priveste drepturile chiriasilor din imobilele cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Biroul de Informare şi Relaţii Publice
a emis un comunicat in care se arata ca in şedinţa din 6 noiembrie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit în fiecare dintre cauze, a soluţionat cinci sesizări în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Intre acestea a fost pronunţata următoarea soluţie prin Decizia nr.81 în dosarul nr. 1914/1/2017:
Admite sesizarea formulată de Tribunalul Cluj – Secţia civilă în dosarul nr. 3633/211/2016 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 42 alin. (3) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe lângă dreptul de preempţiune, chiriaşii au şi dreptul de a opta pentru cumpărarea imobilelor cu destinaţia de locuinţe, drept prevăzut de art. 9 alin. (1) din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare.
Pentru a se intelege mai bine solutia pronuntata prin Decizia nr.81 în dosarul nr. 1914/1/2017 mai jos facem referiri la dispozitiile legale mentionate in hotarare, acestea fiind urmatoarele;
- 42 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile
preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare are urmatorul continut:
(1) Imobilele care în urma procedurilor prevăzute la cap. III nu se restituie persoanelor îndreptăţite rămân în administrarea deţinătorilor actuali.
(2) Imobilele cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, prevăzute la alin. (1), se pot înstrăina potrivit legislaţiei în vigoare. Deţinătorii cu titlu valabil la data intrării în vigoare a prezentei legi au drept de preemţiune.
(3) Imobilele cu destinaţia de locuinţe, prevăzute la alin. (1), pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune.
(4) Sumele încasate ca urmare a vânzării imobilelor prevăzute la alin. (3) vor alimenta fondul prevăzut la art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995.
- 9 din Legea nr.112/1995 se refera la protectia chiriasilor si
dispune urmatoarele:
Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.
De prevederile alineatului precedent beneficiază şi chiriaşii care ocupă spaţii locative realizate prin extinderea spaţiului iniţial construit.
În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din preţul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eşalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referinţă stabilită anual de Banca Nationala a Romaniei
Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 30 de ani, precum şi persoanele trecute de 60 de ani vor plăti un avans de 10%, iar plata în rate lunare se eşalonează pe o perioadă de maximum 20 de ani.
Comisionul cuvenit unităţilor specializate care evaluează şi vând apartamente este de 1% din valoarea acestora.
Fac excepţie de la prevederile alin. 1 chiriaşii titulari sau membrii familiei lor – soţ, soţie, copii minori – care au dobândit sau au înstrăinat o locuinta proprietate personală după 1 ianuarie 1990, în localitatea de domiciliu.
Chiriaşii care nu dispun de posibilităţi materiale pentru a cumpăra
apartamentul în care locuiesc pot să rămână în continuare în spaţiul locativ
respectiv, plătind chiria stabilită prin lege.
- Alte articole de acelasi autor:
-In ce conditii se considera ca a fost savarsita infractiunea de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat ;
–La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal;
– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– In ce conditii revine unei persoane raspunderea pentru fapta proprie.
Cabinet avocat Tudor ion
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion