Stiri
27.4 C
Buzău

Ce prevede legea penala despre incetarea procesului penal in cazul Ontanu ca urmare a prescrierii si ce solutii poate obtine daca continua procesul penal

Data:

in cazul Ontanu ca urmare a prescrierii si ce solutii poate obtine daca continua procesul penal

 

Curtea de Apel Bucuresti a decis in dosarul privind pe Nicolae Ontanu si ceilalti inculpati ca in cazul acestuia s-a prescris infractiunea de luare de mita, motiv pentru care s-a dispus încetarea procesului penal.

Aceeasi solutie de încetare a procesului penal s-a dispus si pentru infractiunea de  complicitate la luare de mită pentru care este cercetata avocata Loredana Radu. Aceasta insa a fost condamnată condamnata la pedeapsa de 3 ani închisoare in modalitatea de suspendarea executarii pedepsei pentru infractiunea de spălare de bani.

 

In acest context, facem unele referiri la prevederile legii penale despre incetarea procesului penal ca urmare a prescrierii executarii pedepsei.

Astfel, art. 396 din Cod procedura penala se refera la rezolvarea acţiunii penale si prevede ca instanţa hotărăşte asupra învinuirii aduse inculpatului, pronunţând, după caz, condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.

 

In ce priveste incetarea procesului penal se arata ca aceasta se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e)-j).

Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată, ca urmare a continuării procesului, că sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a)-d), instanţa de judecată pronunţă achitarea.

Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată că nu sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a)-d), instanţa de judecată pronunţă încetarea procesului penal.

 

In art. 16 din Codul de procedura penalala, la care face art. 396 Cod procedura penala sunt prezentate cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale. De mentionat ca, acţiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni si se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.

 

Astfel, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată, conform art. 16 lit.f), dacă:

 

  1. f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.

 

 

In ce priveste notiunea de prescripţie a răspunderii penale, aceasta reprezinta acea cauză de stingere a obligaţiei infractorului de a suporta consecinţele penale ale faptei săvârşite, ca efect al trecerii unui interval de timp anume determinat prin dispoziţii legale.

Conform dispozitiilor codului penal, prescripţia înlătură răspunderea penală, cu excepţia infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise,şi infracţiunilor  de omor,  omorul calificat precum şi al infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei.

 

Nicolae Ontanu se consideră insa nevinovat de savarsirea faptei pentru care este judecat si pentru ca sa dovedeasca aceasta solicita continuarea procesului penal. In acest sens a declarat ca a fost o acuzaţie că acum 10 ani de zile aş fi primit un teren pentru că aş fi facilitat restituirea unor terenuri. Sunt două minciuni care au fost promovate de atunci. Eu nu am primit niciun metru pătrat de teren de la nimeni, iar restituirea terenului despre care face vorbire Parchetul nu a fost făcută de Primăria Sectorului 2, ci de către Comisia de la Prefectura Bucureşti.

 

De asemenea, NeculaiOntanu a declarat ca solicita continuarea procesului, chiar dacă fapta s-ar fi prescris.  In raport de  aceasta afirmatie, aratam ca in conformitate cu art. 18 Cod procedura penala in cazul prescripţiei, suspectul sau inculpatul are dreptul sa opteze pentru continuarea procesului penal.

 

Dacă in aceasta procedura se constată vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 16 alin. (1) lit. a)-j) CPP, procurorul dispune clasarea, iar instanţa de judecată pronunţă achitarea pentru cazurile prevăzute la lit. a)-e) şi încetarea procesului penal pentru cazurile prevăzute la lit. f)-j). Dacă prin continuarea procesului penal la cererea inculpatului acesta este găsit vinovat, condamnarea lui nu este posibilă.

 

Art. 18 Cod proc.pen la care face trimitere art. 16 se refera la cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale precum si solutiile aratate(achitare, clasare) prevede urmatoarele:

(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:

  1. a) fapta nu există;
  2. b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
  3. c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
  4. d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
  5. e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
  6. f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;

 

Se constata ca, daca se doveedeste unul din cazurile de la lit.a)-e)se poate obtine achitarea pentru infractiunea pentru care este judecat.
Neculai Onțanu a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzația că, în perioada 2006 — 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase, Cristi Borcea, fiind denunțător , pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

Conform rechizitoriului, Neculai Onțanu a pretins și primit, în mod indirect, o suprafață de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro.

Alte articole de acelasi autor:

In ce consta infractiunea de frauda informatica;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii  are un inculpat in procesul penal;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

 

Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...