Ce presupune efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen in cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București
Ca avocat drept penal am intalnit deseori situatii in care intr-un dosar penal instanta a dispus efectuarea unei expertize criminalistice.
Nu face exceptie nici dosarul privind protestele violente din Piata Victoriei, in data de 10 august 2018,mai ales avand in vedere complexitatea cauzei.
In acest sens,Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat următoarele:În urma activităților desfășurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secției parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705.
Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.
In aceste conditii facem unele observatii despre expertiza si despre expertiza fizico-chimice dispusa in cauza.
- Cand se dispune o expertiza
Potrivit art.172 Cod procedura penala efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară şi opinia unui expert.
Se constata,asadar ca, pentru aflarea adevarului,in cauza de fata era necesara efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române,
Aceasta pentru ca,din unele surse rezulta ca mai mult de 450 de persoane au avut de suferit in urma violentelor inregistrate la protestul din 10 august, iar o parte au nevoie si astazi de ingrijirea medicilor. Un protestatar a murit, cei care au formulat plangeri penale au reclamat gradul de toxicitate al substantelor folosite de jandarmi, cantitatile mari folosite si grupuri mari de persoane asupra carora s-a actionat.
Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ca a solicitat conducerii Jandarmeriei sa organizeze in perioada urmatoare o demonstratie privind modul de folosire si efectele gazelor iritant-lacrimogene si a precizat ca din raportul MAI asupra evenimentelor din Piata Victoriei din 10 august nu reiese ca participantii care au fost expusi la gazele folosite de jandarmi ar putea sa suporte consecinte de natura medicala.
Conform procedurii penale, expertiza se dispune, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanţă motivată, iar în cursul judecăţii se dispune de către instanţă, prin încheiere motivată.
Facem precizarea ca,efectuarea expertizei este,in principiu,facultativa,iar organele de cercetare penale o incuviinteaza daca este pertinenta,concludenta si utila cauzei penale respective.
In cazul de fata,expertiza a fost dispusa de organul de urmarire penala,era necesara,mai ales ca,dupa cum am arata, unele declaratii ale reprezentantilor Jandarmerie Romane si protestarilor au fost contradictorii.
- Cine efectueaza expertiza
Potrivit aceluiasi art.172 din Codul de procedura penala,expertiza poate fi efectuată de experţi oficiali din laboratoare sau instituţii de specialitate ori de experţi independenţi autorizaţi din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii.
În domeniile strict specializate, dacă pentru înţelegerea probelor sunt necesare anumite cunoştinţe specifice sau alte asemenea cunoştinţe, instanţa ori organul de urmărire penală poate solicita opinia unor specialişti care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau în afara acestora. Dispoziţiile relative la audierea martorului sunt aplicabile în mod corespunzător.
La efectuarea expertizei pot participa experţi independenţi autorizaţi, numiţi la solicitarea părţilor sau subiecţilor procesuali principali.
în cauza aflată pe rolul Secției parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, expertiza va fi efectuata de catre Institutul Național de Expertize Criminalistice,ca institutie specializata in efectuarea de atfel de expertize criminalistice.
Astfel,conform regulamentului sau de functionare,Institutul Național de Expertize Criminalistice se organizează și funcționează ca instituție publică cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Justiției, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.
În conformitate cu prevederile art. 3 din H.G. nr. 368/1998 I.N.E.C. are drept obiect de activitate efectuarea expertizelor criminalistice.
- Raportul de expertiză
Reprezinta mijlocul de proba rezultat ca urmare a efectuarii expertizei.
Se depune la organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei.
Raportul de expertiză se efectueaza in scris si va cuprinde:
-partea introductivă, în care se arată organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, data când s-a dispus efectuarea acesteia, numele şi prenumele expertului, obiectivele la care expertul urmează să răspundă, data la care a fost efectuată, materialul pe baza căruia expertiza a fost efectuată, dovada încunoştinţării părţilor, dacă au participat la aceasta şi au dat explicaţii în cursul expertizei, data întocmirii raportului de expertiză;
-partea expozitivă prin care sunt descrise operaţiile de efectuare a expertizei, metodele, programele şi echipamentele utilizate;
-concluziile, prin care se răspunde la obiectivele stabilite de organele judiciare, precum şi orice alte precizări şi constatări rezultate din efectuarea expertizei, în legătură cu obiectivele expertizei.
- Alte articole de acelasi autor:
–In ce masura infractiunile de serviciu pentru care sunt cercetati jandarmii dupa incidentul din 10 august se raporteaza la modul de interventie si la ce prevede legea despre atributiile ce le reveneau;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
–Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar;
–Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
–Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala.
Profesionalism,responsabilitate,confidentialitate fata de client.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion